Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han stämmer oljebolagen över klimatförändringarna

Steve Berman stämmer fem av världens största oljeföretag för att orsaka klimatförändringar.Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

1998 stämdes tobaksbolagen för att ha orsakat cancer hos sina konsumenter. 

Ingen trodde att det skulle gå. 

Mannen bakom – advokaten Steve Berman – bevisade motsatsen. 

Nu går Berman på oljebolagen och stämmer dem för att orsaka den globala uppvärmningen, något Vice var först med att uppmärksamma. 

Steve Berman stämmer fem av världens största oljeföretag för att orsaka klimatförändringar, och han följer det beprövade tillvägagångssättet som 1998 resulterade i en av de största förlikningarna i USA:s historia – folket kontra tobaksbolagen.  

Berman representerar San Fransisco och Okland och kräver att Exxon, Shell, Chevron, ConocoPhillips, och BP betalar miljarder dollar för att sätta upp havsväggar och andra skydd mot de stigande haven. 

 Berman har enligt Vice bevis på att företag likt Exxon redan på 1950-talet visste att oljebränning orsakar klimatförändringar. Internt har oljeföretagen tagit nödvändiga steg för att skydda oljeplattformar och arktiska oljeledningar från konsekvenserna av ett varmare klimat, samtidigt som de utåt sett förnekat forskarvärldens klimatvarningar. 

 "Tobaksbolagens regelbok"

Det är samma tillvägagångssätt som tidigare använts av tobaksindustrin – samtidigt som deras egna forskare fann att cigaretter orsakar cancer, förnekade de utåt sätt att deras produkter var skadliga. 

I stämningsansökan står det: "De åtalade stal en sida från tobaksbolagens regelbok"

Steve Berman har en gedigen lista på att ha rott hem stämningsansökningar ingen någonsin trodde var möjliga. Utöver den process som i folkmun kommit att kallats folket kontra tobaksbolagen, har han tvingat snabbmatskedjan Jack-in-the-box att betala 12 miljoner dollar för att ha orsakat ett e-koli utbrott som dödade fyra barn. 

Han har vunnit en förlikning värd 215 miljoner dollar med energiföretaget Enron efter att företaget hade raderat anställdas pensionskonton och fört investerare bakom ljuset. Berman är också mannen som respresenterade Volkswagenägarna som lurats av bilföretaget då de fuskat med sina utsläppsmätningar. 

0 procent av världens utsläpp kommer från 100 företag.Foto: JOACHIM WALL

100 företag står för 70 procent av världens utsläpp

Men även för Berman är stämningen av de fem oljeföretagen en ny nivå. Redan 2012 försökte Bergman stämma Exxon och ytterligare två dussin andra producenter av fossila bränslen – och förlorade. Då som nu ville han hålla dem ansvariga för de stigande havsnivåerna, som då hade slukat en by i Alaska. 

Det som talar för Berman fall är forskningen som kopplar samman enskilda företag och klimatförändringarna har blivit mer precis. 70 procent av världens utsläpp kommer från 100 företag. Exxon, Chevron, BP, Shell och ConocoPhillips är alla i topp-tio.  

En domare ska nu se över stämningen och bestämma om den överhuvudtaget kan testas i en federal domstol. Om Berman får ett ja betyder det att Exxon, BP, Shell, ConocoPhillips och Chevron behöver göra interna rapporter och forskning rörande klimatförändringarna tillgängliga. 

– Jag vill verkligen se de dokumenten, jag är övertygad om att de kommer vara rykande heta, säger Steve Berman till Vice

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.