Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han spelar president på tv – nu vill han bli det på riktigt

Komikern och skådespelaren Volodymyr Zelenskij spelar en lärare som blir Ukrainas president i en ukrainsk tv-serie. Han hoppas nu göra om det på riktigt. Zelenskij leder mätningarna inför Ukrainas presidentval den 31 mars. Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP

BUDAPEST. Komikern och skådespelaren Volodymyr Zelenskij spelar en lärare som mot alla odds blir vald till Ukrainas president i tv-serien ”Folkets tjänare”.

På söndag går landet till presidentval på riktigt.

I ledningen ligger - Volodymyr Zelenskij.

Komikern hoppas upprepa det hans fiktiva figur gjorde i tv-serien. 

Ukrainas politik är nu i sanningens namn ingenting att skratta åt. 13 000 människor har dödats sedan 2014 då kriget bröt ut i östra Ukraina, en konflikt som är långt ifrån löst.

Ekonomin lämnar mycket att önska, korruptionen är ett fortsatt stort problem och landets superrika oligarker har enormt inflytande. Den sittande presidenten, Petro Porosjenko är själv en av dem.

Så den 41-årige Volodymyr Zelenskij var i alla fall ett nytt ansikte i politiken när han vid nyår meddelade att han tänkte ställa upp i presidentvalet. Men okänd var han inte.

Volodymyr Zelenskij har i två säsonger - den första sändes 2015 - spelat läraren Vasyl Holoborodko i tv-serien ”Folkets tjänare”. I den första säsongen går denne lärare till ilsket angrepp mot landets politiker i en youtube-film som får viral spridning.

Ukrainska flaggor på ett valmöte med Ukrainas sittande president Petro Porosjenko. Men han ligger efter i mätningarna inför presidentvalet i Ukraina. Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ja, läraren Holobordoko blir så populär att han vinner presidentvalet och tar över som landets president.

Nu hoppas alltså Volodymyr Zelenskij att verkligheten ska överträffa dikten. Det kan faktiskt ske.

Han leder i så gott som alla mätningar med runt 25 procent av rösterna och ser ut att i alla fall ta sig till finalomgången. Om ingen får över 50 procent äger en andra valomgång rum mellan ettan och tvåan den 21 april.

Partiet döpt efter tv-serien

Han har även bildat ett parti som heter - vad annars? - ”Folkets tjänare”. Komedin använder han som vapen i sina valtal. Som när han brukar fråga:

– Varför ställer Porosjenko upp för en andra period som president? Han vill undvika en första period i fängelse.

President Petro Porosjenko hoppas bli omvald, men många ukrainare har tröttnat på honom. Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Någon egentlig vana av politik har inte Zelenskij, men det är vad som tilltalar så många i detta land där många är hjärtligt trötta på landets politiker. Han kommer själv från landets sydöstra delar och har sitt starkaste stöd där, liksom bland landets unga.

– Folket vill ge den politiska eliten långfingret, och han spelar rollen som långfinger, säger Volodymyr Fesenko, en politisk analytiker till Economist.

– Folk röstar för handlingen i hans tv-show. De vill att den ska bli verklighet.

De tyngsta konkurrenterna i presidentvalet är den sittande presidenten Petro Porosjenko och den förra premiärministern Julia Tymosjenko. De ligger bägge kring 16, 17 procent i mätningarna. De är två mycket bekanta politiker.

Känt ansikte i Ukraina. Julia Tymosjenko har varit landets premiärminister. Nu försöker hon bli landets president, men hon ligger efter komikern Volodymyr Zelenskij. Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Jag har inget förtroende för några av de traditionella politikerna, säger 26-åriga Inna till Washington Post.

– Det har varit en del positiva förändringar, men de har egentligen inte förändrat landet.

Zelenskijs popularitet oroar dock en del bedömare och västdiplomater. Själv är han rätt så luddig i sina löften om vad han hoppas åstadkomma som president. På en fråga från Financial Times om han är redo att vara president för ett land som i praktiken ligger i krig, så svarar han:

– Jag tror det, ja...svaret kommer att finnas hos det ukrainska folket.

Och om den mycket infekterade relationen mellan Kiev och Moskva, säger han:

– Vi måste samtala...och mötas i mitten.

Hur klarar Zelenskij av Vladimir Putin?

Många fruktar att han inte skulle bli någon match för Rysslands mycket erfarne president Vladimir Putin. Oron är också stor i Ukraina för ryska påverkansattacker under valet. Det finns för övrigt mätningar som visar att ukrainarna litar mindre på sitt eget parlament än på ryska propagandamedier.

– Det är mycket svårt att veta just nu vad för slags president Zelenskij skulle bli, säger Volodymyr Fesenko. Jag tror inte ens han själv vet.

Själv utmålar sig Zelenskij som den lille mannen som slåss mot korrupta politiker, precis som läraren i tv-serien. Men det finns frågetecken kring hur oberoende han egentligen är.

I Ukraina är det svårt att bli vald om man inte har stöd i någon tv-kanal. Många oligarker har sina egna kanaler. President Porosjenko äger exempelvis en sådan.

Tv-serien ”Folkets tjänare” sänds på en kanalen 1+1 som ägs av oligarken Ihor Kolomoiskij. Kolomoiskij har lämnat Ukraina och flyttat till Israel och ligger i konflikt med de ukrainska myndigheterna sedan han fått sin bank nationaliserad.

Kolomoiskij anklagas också för bedrägeri. Men både han och Zelenskij förnekar att de har några kopplingar till varandra.

En tredje säsong av ”Folkets tjänare” har för övrigt precis spelats in. Den ska börja sändas precis före presidentvalet. För Zelenskij är det rena politiska reklamkampanjen.