Ryske bloggaren Ruslan Sokolovskij åtalas. Foto: YoutubeRyske bloggaren Ruslan Sokolovskij åtalas. Foto: Youtube
Ryske bloggaren Ruslan Sokolovskij åtalas. Foto: Youtube
Han spelade Pokémon go i en katedral. Foto: Luong Thai Linh / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNHan spelade Pokémon go i en katedral. Foto: Luong Thai Linh / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Han spelade Pokémon go i en katedral. Foto: Luong Thai Linh / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han spelade Pokémon i rysk katedral – åtalas

Publicerad

MOSKVA. Rättegången har börjat mot ryske bloggaren Ruslan Sokolovskij som står anklagad för att ha stött religiösas känslor.

Hur? Han spelade spelet Pokémon go i en katedral.

– Jag förstår inte varför jag ska be om förlåtelse inför en organisation jag inte tycker om, säger han till ryska medier.

Rättegången pågår i staden Jekaterinburg i Ural. Brottet som bloggaren Sokolovskij står anklagad för är att ha sårat religiöst troende genom sitt spelande.

Han greps efter att han i augusti själv laddat upp videor på Youtube, varav minst ett videoklipp som polisen anser vara ”extremism”, skriver The Moscow Times. Sokolovskij riskerar upp till sju och ett halvt år bakom galler om han döms.

Den 21-årige bloggaren mest ökända video visar hur han kliver in i Allhelgonakyrkan i Jekaterinburg, varpå han plockar fram sin telefon och börjar jaga de små animerade demoner som man ska fånga i Pokémon go.

Vägrar be kyrkan om ursäkt

Sokolovskij lade i efterhand till berättarröst till videon, och polis har kallat hans beskrivning olaglig och ”obscen”. I ett kort tal i början av videon avfärdar han de officiella varningar som förekommit i rysk press mot just att spela spelet i kyrkor.

Bloggaren har sagt att han inte har någon avsikt att be om ursäkt till eller förlåtelse från ryska ortodoxa kyrkan.

– Kyrkan kräver offentlig avbön. Jag förstår inte varför jag ska be om förlåtelse inför en organisation jag inte tycker om, säger han till journalister vid domstolsförhandlingen.

Kan be sårade om ursäkt

Däremot säger han sig kunna tänka sig att arbeta för en av kyrkans välgörenhetsprojekt i stället för ett straff.

– Då hade jag hjälpt enskilda personer och inte kyrkan, säger han.

Han tillägger att han också kan be om ursäkt till individer, även om han inte vill be kyrkan som organisation om förlåt.

– Jag är beredd att be om ursäkt till specifika personer, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag