Han skulle vara beredd att dö för statsminister Palme

I mitten av 2020 meddelas beslut om åtal eller inte på Palmemordet.
Livvakten John-Erik Hahne skymtar bakom Olof Palmes näve med rosor. Platsen var Jönköping och datumet den 1 maj 1983.
Foto: PER KAGRELL
Dåvarande spaningsledaren Hans Holmér håller upp två revolvrar av märket Smith & Wesson 357 Magnum under en presskonferens på polishuset i Stockholm 31:a mars 1986. Den typen av vapen som ska ha använts för att mörda statsministern.
Foto: LARS HEDBERG / TT NYHETSBYRÅN
John-Erik Hahne skannar av folksamlingen runt Olof och Lisbeth Palme den 1 maj 1985. Året innan mordet. ”I första hand gick vårt jobb ut på att skydda objektet”, säger han.
Foto: JAN DÜSING
John-Erik Hahne var statsminister Olof Palmes Säpo-livvakt, han har även varit livvakt åt bland andra Thorbjörn Fälldin, Ola Ullsten och Ingvar Carlsson
Foto: LASSE SVENSSON
Den avspärrade mordplatsen 1986.
Foto: ROLF SÖDERBERG / DAGENS NYHETER
Blomsterhav på mordplatsen efter dådet som skakade Sverige.
Foto: ROLF HAMILTON / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

På svartvita arkivbilder skymtas han i närheten av Olof Palme, svepandes med blicken över folksamlingar. 

Säpo-livvakten John-Erik Hahne skulle vara beredd att dö för statsministern – men på mordnatten, den 28 februari 1986, bröt Palme mot reglerna och ringde aldrig in honom.  

Snart kan namnet på den som misstänks ha mördat hans skyddsobjekt vara på väg att avslöjas. 

– Det skulle naturligtvis vara en oerhörd lättnad om någon kunde presenteras som eventuell gärningsman, säger John-Erik Hahne.    

Det var under tisdagen i förra veckan som chefsåklagaren Krister Petersson släppte nyheten i SVT:s Veckans brott: Under våren så kommer han fatta beslut om att väcka åtal eller lägga ner förundersökningen i den enorma Palmeutredningen. 

Sveriges största kriminalgåta – vem som sköt Lisbet Palme och mördade hennes make, statsminister Olof Palme på Sveavägen – kan vara på väg mot en lösning. 

Livvakten: ”Till slut förstått att det aldrig kommer att klaras upp”

När John-Erik Hahne, 82, dåvarande Säpo-livvakt åt Olof Palme fick beskedet så kände han skepsis. 

En skepsis som nära 35 års teorier och spekulationer lagt grunden till. 

– Jag har under årens lopp hört så många versioner och åsikter om det här mordet så man har till slut förstått att det aldrig kommer att klaras upp. Men sedan vet man ju inte vad åklagaren har att komma med, säger han. 

John-Erik Hahne skannar av folksamlingen runt Olof och Lisbet Palme den 1 maj 1985. Året innan mordet. ”I första hand gick vårt jobb ut på att skydda objektet”, säger han.
Foto: JAN DÜSING

John-Erik Hahne, och hans kollega Björn Söderberg, hade tillbringat morddagen den 28 februari 1986 med att köra Olof Palme till en tennismatch med Harry Schein och till en klädbutik på Kungsgatan i Stockholm.  

”Jag tror nog att han kände en viss lättnad”

Sista anhalten blev Olof Palmes kontor i Rosenbad, där statsministern meddelade att han skulle tillbringa helgen med talskrivning och lovade livvakterna att ringa om han skulle bege sig ut. 

Hur var Olof Palmes sinnesstämning den här dagen? 

– Jag tror nog att han kände en viss lättnad när han konstaterade att han hade ledigt i stort sett hela helgen. Så han kände nog att han skulle kunna koppla av. Det tror jag kändes bra för honom. 

Hur såg han ut när ni skildes åt? 

– Som vanligt. Man märkte inget speciellt på honom, att han skulle vara orolig av någon anledning. 

När du fick dödsbudet, vad tänkte du? 

– Jag nästan skrek ut i luften: ”nej, nej, nej”. Inte här i Sverige. Däremot visste vi ju att saker hände ute i Europa och vi var också medvetna om att det skulle kunna ske i Sverige. Frågan var på vilket sätt. Det fanns så kolossalt många frågetecken kring detta. 

John-Erik Hahne: ”Olof var glad i att diskutera med folk”

Förundersökningspärmarna i Palmeutredningen fyller en källarvåning. 

Palmeutredningen

Sent på kvällen den 28 februari 1986 blev statsminister Olof Palme mördad på öppen gata i Stockholm. Mordutredningen som fortfarande pågår är sannolikt världens största, enligt polisen. 

Statsminister Olof Palme, hans fru Lisbet och deras son med flickvän hade varit på bio och efteråt gick makarna till fots längs Sveavägen. I korsningen Sveavägen – Tunnelgatan kom en man upp bakom paret och avlossade två skott. Det ena dödade Olof Palme och det andra skadade Lisbet Palme.

Utredningen pågår fortfarande. Den är Sveriges i särklass största och kanske världens mest omfattande och fyller flera hundra hyllmeter material som vittnesförhör och utredningsdokument. Utredningen jämförs i storlek med utredningarna om Lockerbieattentatet och mordet på John F Kennedy, enligt polisen. 

Källa: Polisen

PKK-spåret, Sydafrikaspåret, polisspåret, Christer Pettersson och Skandiamannen – teorierna om vem eller vilka som låg bakom mordet är många. 

Har du någon egen teori, eller någon teori som du tror stämmer med vad som hände? 

– Nej. Därför att det fanns vid tillfället ingen lämplig teori. Visserligen sades det att Olof Palme var ovän med väldigt många i svenska folket genom sina olika uttalanden. Men det var oftast så att Olof var glad i att diskutera med folk. Det gjorde att han ibland kunde slänga ur sig något som lät väldigt illa, men det var inte illa menat egentligen utan det var menat som början på en diskussion, säger John-Erik Hahne. 

Olof Palme väckte starka känslor i en politisk turbulent tidsperiod. Han var omtyckt och avskydd. 

Livvakten John-Erik Hahne skymtar bakom Olof Palmes näve med rosor den 1 maj 1983.
Foto: PER KAGRELL

Hur var stämningen när han framträdde bland folk vid den här tiden? 

– Vi märkte inget speciellt just mot Olof Palme. Det var mest det vanliga politikerföraktet som utspelade sig vid olika tillfällen. Att det skulle vara direkt riktat mot Olof Palme märkte vi inget av.  

Livvakterna skulle vara beredda att dö för statsministern

John-Erik Hahne behövde aldrig dra sitt tjänstevapen när han skyddade Olof Palme. 

– Allt gick sin gilla gång från den ena dagen till den andra. När man var ute i landet med statministern på länsbesök, eller valtal, så kunde det vara någon fyllerist som fick för sig att han skulle prata med statsministern. Då kunde det bli lite stökigt runt honom. Det sträckte sig aldrig längre än så. 

Hur hade du som livvakt agerat om någon hade dragit upp ett vapen och närmat sig Olof Palme? 

– I första hand gick vårt jobb ut på att skydda objektet, den vi jobbade med. Han skulle ha så mycket skydd och säkerhet som möjligt. Vi hade naturligtvis tillåtelse att använda tjänstevapnet om det skulle behövas, för att avstyra angrepp mot statsministern. 

Skulle ni vara beredda att dö för objektet? 

– Ja, det skulle man nog vara överlag, säger John-Erik Hahne. 

Dåvarande spaningsledaren Hans Holmér håller upp två revolvrar av märket Smith & Wesson 357 Magnum under en presskonferens på polishuset i Stockholm 31:a mars 1986. Den typen av vapen som ska ha använts för att mörda statsministern.
Foto: LARS HEDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Livvakten om Palmesönernas uppgift: Stämmer inte

Vad som hade hänt om John-Erik Hahne hade funnits vid paret Palmes sida när de promenerade ut från biografen Grand, vid 23-tiden den 28 februari 1986, kommer aldrig att få ett svar. 

An någon orsak valde Olof Palme att bryta mot protokollet och ringde inte livvaktsskyddet innan paret lämnade bostaden i Gamla stan. 

Under en intervju i Skavlan 2012 sa Olof Palmes söner att deras pappa hade försökt ringa livvaktsskyddet innan han och Lisbet Palme gick till biografen, hur ser du på den uppgiften? 

– Det är en uppgift som definitivt inte stämmer, säger John-Erik Hahne. 

Det vet man med säkerhet? 

– Ja, det vet man. Eftersom han i stort sett hade levt med telefonen intill sig, mer eller mindre hela tiden. 

Om eventuellt genombrott: ”Skulle lösa upp många knutar”

I Veckans brott sa chefsåklagare Krister Petersson att han under våren är ”positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det”. 

– Det låter som han har en möjlig lösning på det hela. Om han sedan har någon misstänkt, det vågar jag inte sia om. 

Den nya sensationella utvecklingen

Den 18 februari berättade Krister Petersson, chefsåklagare och förundersökningsledare för Palmeutredningen, att åtal kommer att väckas för Palmemordet före sommaren – annars läggs utredningen ned. Han gav beskedet i SVT:s ”Veckans brott”. 

Expressen kunde samtidigt avslöja att nya förhör har hållits om Stig ”Skandiamannen” Engström som utretts för mordet. 

Stig Engström umgicks i Palmefientliga kretsar, hade en vän med skjutvapen som matchar vad som är känt om Palmerevolvern och ska ha stämplat ut från sin arbetsplats i Skandiahuset nära mordplatsen två minuter innan statsministern sköts ihjäl. 

I polisförhör presenterade han sig som ett nyckelvittne och hävdade att han försökt rädda livet på Olof Palme. 

Stig Engström tog livet av sig år 2000. 

Ett par dagar innan avslöjandet så hävdade tidigare SVT-journalisten Lars Borgnäs genom nya boken ”Olof Palmes sista steg” att mördaren sköt först mot Lisbet Palme och först därefter avlossades skottet som dödade statsminister Olof Palme. 

Om Krister Petersson under våren skulle presentera en gärningsman som han kan knyta till mordet på något vis, genom DNA eller mordvapen, vad skulle det betyda för dig? 

– För alla polisers bästa, och alla människor som jobbade runtomkring Olof Palme, så skulle det naturligtvis vara en oerhörd lättnad om någon kunde presenteras som eventuell gärningsman. Det skulle lösa upp många knutar. Annars går folk runt och undrar varför. Varför blev han egentligen mördad, säger John-Erik Hahne. 

”Mamma ändrade sig aldrig om mördaren”

Mårten Palme kommenterade de nya uppgifterna i Direkt med Niklas Svensson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.