Soraya Post, ledamot i EU-parlamentet, tar starkt avstånd från Göran Perssons utspel. Foto: Kristofer SandbergSoraya Post, ledamot i EU-parlamentet, tar starkt avstånd från Göran Perssons utspel. Foto: Kristofer Sandberg
Soraya Post, ledamot i EU-parlamentet, tar starkt avstånd från Göran Perssons utspel. Foto: Kristofer Sandberg
Göran Persson. Foto: Leif HallbergGöran Persson. Foto: Leif Hallberg
Göran Persson. Foto: Leif Hallberg

"Han ska fortsätta dansa med korna"

Publicerad

EU-politikern Soraya Post (Fi) reagerar starkt på exstatsministern Göran Perssons krav om tiggeriförbud.

– Det gör mig väldigt upprörd. Jag tycker att han ska fortsätta dansa med korna, säger hon.

Det var på fredagseftermiddagen som Göran Persson, tidigare statsminister och partiledare för Socialdemokraterna, gick ut med kravet att regeringen ska förbjuda tiggeri, eventuellt med möjlighet för enskilda kommuner att upphäva förbudet lokalt.

– Jag lutar mig mot de gamla resonemangen om att det inte skapar goda samhällen. Det skapar ingen frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga av andra. Jag fattar inte att vi ska ha det så, säger Persson i SvD.

"Fattigdom kan inte lagstiftas bort"

Soraya Post, ledamot i EU-parlamentet, tar starkt avstånd från expolitikerns utspel.

– Det gör mig väldigt upprörd. Jag tycker att han ska fortsätta att dansa med korna, säger hon och fortsätter:

– Man kan inte lagstifta bort fattigdom. Bara för att han bor på en herrgård. Han har inte förstått sitt privilegium, och jag hoppas verkligen inte att nuvarande sosseledning lyssnar på honom, utan i stället går till sina ideologiska rötter.

Göran Persson säger att det inte är "frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga" – ligger det något i det, tycker du?

– Det finns inget värdigt i att tigga. Men de pengar de får ihop hjälper dem i deras situation. Det är avgörande för deras barn och äldre, säger Soraya Post.

Hon menar att ett förbud mot tiggeri är "förmyndarpolitik".

– Både mot de svenskar som ger, och de stackarna som får. Regeringen ska inte blanda sig i vad folk gör med sina pengar. Och hur ska det kunna bli ett bättre samhälle av att ta bort empatin? säger hon.

"Synd om honom ifall han känner sig trängd"

I SvD-intervjun hänvisar tidigare statsminister också till att många människor känner sig trängda på gatorna av tiggarna.

– Det är synd om honom ifall han känner sig trängd när han kommer in från sin herrgård. Men är det mer synd om honom än om en människa tigger? säger Soraya Post.

Men kan du förstå det argumentet?

– Personligen har jag inte upplevt det. Jag rör mig väldigt mycket i gatunivå och jag har aldrig sett någon tränga sig på, säger hon.

Att fattiga rumäner lämnar sitt land och försöker försörja sig på annat håll är i grunden ett sundhetstecken, menar hon.

– En miljon svenskar lämnade landet för att söka lyckan i USA. Det skriver man stora romaner om. Det är ett tecken på handlingskraft att ge sig iväg, säger hon.

Åsa Regnér, ansvarig ­minister, avböjer att kommentera Göran Perssons utspel. Statsminister Stefan Löfven finns enligt sina pressekreterare inte tillgänglig under fredagskvällen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag