Rommel Broom är dömd till döden för mord och våldtäkt. Foto: OHIO DEPARTMENT OF REHABILITATION AND CORRECTIORommel Broom är dömd till döden för mord och våldtäkt. Foto: OHIO DEPARTMENT OF REHABILITATION AND CORRECTIO
Rommel Broom är dömd till döden för mord och våldtäkt. Foto: OHIO DEPARTMENT OF REHABILITATION AND CORRECTIO
Men när han skulle avrättas, för sex år sen, misslyckades det medicinska teamet med att hitta en ven för att kunna injicera den dödliga dosen. Foto: OHIO DEPARTMENT OF REHABILITATION AND CORRECTIOMen när han skulle avrättas, för sex år sen, misslyckades det medicinska teamet med att hitta en ven för att kunna injicera den dödliga dosen. Foto: OHIO DEPARTMENT OF REHABILITATION AND CORRECTIO
Men när han skulle avrättas, för sex år sen, misslyckades det medicinska teamet med att hitta en ven för att kunna injicera den dödliga dosen. Foto: OHIO DEPARTMENT OF REHABILITATION AND CORRECTIO
1984 kidnappade, våldtog och mördade han 14-åriga Tryna Middleton som var på väg hem från en fotbollsmatch.1984 kidnappade, våldtog och mördade han 14-åriga Tryna Middleton som var på väg hem från en fotbollsmatch.
1984 kidnappade, våldtog och mördade han 14-åriga Tryna Middleton som var på väg hem från en fotbollsmatch.

Han ska avrättas – för andra gången

Publicerad

Han lurade döden en gång – nu ska han avrättas för andra gången.

Domstolen i Ohio har beslutat att den dömde mördaren och våldtäktsmannen Rommel Broom ska få en dödlig injektion – sex år efter sin första, skriver CNN.

Högsta domstolen i delstaten Ohio i USA har tagit sitt beslut: Romell Broom, som dömts för att ha mördat och våldtagit en 14-årig flicka, ska avrättas. För andra gången.

Redan för sex år sen beslutades att den dömde mördaren skulle avrättas – något som misslyckades och blåstes av efter två timmar.

Ett medicinskt team från Southern Ohio Correctional Facility lyckades inte hitta en ven för att kunna injicera den dödliga dosen gift i fången, skriver CNN. Efter hela 18 försök med nålen beviljade guvernör Ted Strickland ett nödstopp av avrättningen.

Tills nu, alltså.

Livet var aldrig i fara

Högsta domstolens nya beslut kommer efter att Broom argumenterat för att slippa att avrättas efter det tidigare misslyckandet, då det i hans mening är både ondskefullt, ovanligt och ett dubbelt bestraffande.

Broom har i sin vädjan om att slippa ännu ett dödsstraff skrivit att "de två timmarna av smärtsamma försök att föra in nålar i kroppen" varit straff nog.

Men domstolens Judith Ann Lanzinger tycker annorlunda:

– Då Brooms liv aldrig var i fara eftersom drogerna inte fördes in, och eftersom staten ska utföra avrättningar på ett konstitutionellt sätt, anser vi inte att det skulle chockera allmänheten att tillåta staten att genomföra Brooms avrättning, säger Judith Ann Lanzinger vid Ohios supreme court enligt CNN.

Väntar på rätt medel

Judith Ann Lanzinger fortsätter:

– Avrättningen börjar då den dödliga drogen går in genom droppen, menar hon.

Inget datum har satts för det andra försöket att ta Broom ur världen, enligt hans egna advokater.

Datumen för genomförandet av andra fångars dödsstraff har skjutits upp i väntan på att staten ska säkra att de har den nödvändiga drogen.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag