Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han sågar egna partiet: ”Har blivit Bagdad-Bob”

Robert Hannah (L). Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Liberalernas avgående partiledare Jan Björklund. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

Den liberale riksdagsledamoten Robert Hannah sågar sitt eget parti i en intervju med det liberala magasinet Nu.

– Liberalerna befinner sig i sin största kris någonsin, säger han.

Robert Hannah har suttit i riksdagen sedan 2014 och sitter i Liberalernas partistyrelse.

Han och hans man blev nyligen föräldrar genom en surrogatmoder i USA och Robert Hannah går därför på föräldraledighet nu.

En uppskattad ledighet, säger han till Nu.

”En otroligt svår situation”

– Det är väldigt skönt att lämna just nu. Ledningen och stora delar av partiet lever i en total förnekelse av det faktum att Liberalerna befinner sig i sin största kris någonsin. Det finns varken någon självkritik eller krisinsikt. När ett parti hamnar i en kris uppstår en otroligt svår situation att hantera men om partiet dessutom förnekar att man befinner sig i krisen så infinner sig värsta tänkbara scenario.

Enligt Robert Hannah råder det en tystnadskultur inom Liberalerna. Man får inte nämna att partiet gjorde ett historiskt dåligt val i höstas, säger han.

– Liberalerna har blivit svensk politiks Bagdad-Bob. Vi har aldrig haft två så dåliga valresultat i rad. Vi har aldrig haft en situation där vi har tappat hälften av våra väljare på tre månader.

Drev på för Kristersson

Robert Hannah drev på för att Ulf Kristersson skulle bli statsminister. Men regeringsbildningen beskriver han som en tid som splittrade Liberalerna. Framför allt genom dåligt ledarskap, säger han. En partiledning ”utan syrfart”, som Robert Hannah beskriver det.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor meddelade i veckan att hennes parti kommer att vara öppna för att samarbeta med Sverigedemokraterna. Något sådant ser Robert Hannah inte som aktuellt för sitt parti.

– Jag vet att många verkar tro att jag vill samarbeta med dem. Det stämmer inte men jag tycker att de ska stättas på prov och behandlas korrekt i riksdagen.

Vill ha en förnyelse

När det gäller frågan om nästa partiledare för Liberalerna tror Robert Hannah på en person som inte är kvar i gamla hjulspår.

– Jag kommer stötta en kandidat om står för verklig förnyelse. De personer som har stått Jan Björklund närmast kommer därför ligga på mitt minuskonto till en början. Det får bli upp till bevis för dem att visa om de har förmågan att bryta sig ur de mönster de suttit i.