Han såg sina vänner dö på stranden i Gaza

GAZA. Moatasem Bakr överlevde massakern på Gazas strand.

Hans kropp var dränkt i blod och alla trodde att han var död.

– Jag har inga kompisar kvar. Vem ska jag leka med? säger Moatasem på sjukhuset.

Tidigt på morgonen gick de ut på stranden. Så brukade de göra varje dag. Det var deras enda lekplats. Världens bästa lekplats, havet.

De är kusiner i en stor yrkesfiskarfamilj som bor på stranden. Området ligger nära Gazas finaste hotell som i krig är journalisthotell.

– Vi har alltid gått ut på morgonen och kommit hem sent på kvällen. Vi leker kurragömma, badar, spelar fotboll och fiskar, säger Moatasem Bakr, 11,  som är nyopererad i armen efter att ha träffats av israeliska granatsplitter.

De var sex pojkar på stranden i onsdags, bland dem Moatasem och hans bror Ismail. Moatasems pappa Mohamad tittade till dem emellanåt. Han hade också sitt fiskenät i vattnet.

– Vi var på väg till hamnen för att se min pappas fiskebåt. Jag hörde första smällen. En raket exploderade nära mina två kusiner och dödade dem, berättar Moatasem.

- Andra raketen slog ner en kort sekund senare och dödade två till. Jag försökte dra en av pojkarna i handen för att hjälpa honom och då landade en tredje raket, säger han.

Den tredje raketen skadade Moatasem och en kusin som ligger svårt skadad på intensiven.

Sorgklädd

I rummet sitter hans faster Samia Bakr. Hon är klädd i svarta sorgkläder. Hon ber honom att minnas varje detalj och berätta. Moatasem är skärrad, trött och saknar sina bästa vänner. Han trodde att det var över när en vuxen man rusade fram för att hjälpa dem.

– En fjärde raket exploderade i närheten och mannen fick sitt ben avslitet, säger Moatasem.

Attacken skedde framför ögonen på världens största medier vars korrespondenter bor på hotell al-Deira. Från al-Deiras uteservering har man övergripande utsikt. Flera journalister filmade, fotograferade och rusade ned till stranden för att hjälpa barnen.

Fyra ambulanser kördes ned påsanden och kropparna transporterades till al-Shifa-sjukhuset.

Jag träffade Moatasems pappa, Mohamad, när han väntade på andre sonen Ismails sargade kropp utanför bårhuset.

– Ismail är död. De säger att även Moatasem är död. Jag har en känsla av att han lever, sade pappan då.

Hans faderskänsla träffade rätt. Moatasem levde, men hans kropp var dränkt i blod. Han blödde mycket av sina många splitterskador och alla trodde att han var död.

Nu ligger Moatasem på sjukhuset och får vård för sina skador. Hans vänstra arm och högra ben är allvarligt skadade. Han har splitterskador över hela kroppen. Men han kommer att klara sig fysiskt, säger hans faster.

– De kan ge sig på små barn men de kan aldrig ge sig på de döda. De som dog är hos Gud nu. De döda betydde mycket för mig, nu måste jag leka ensam, säger Moatasem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.