Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han såg sin son brännas av IS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Safi al-Kasasbeh beskriver ögonblicket då han såg videon med mordet på sonen Moaz som det svåraste i hans liv.
Den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh mördades brutalt av IS.
Expressens reporter Kassem Hamadé träffade Safi al-Kasasbeh, pappa till mördade stridspiloten Moaz al-Kasasbeh.

AYY. Han såg hur terrorgruppen IS brände hans egen son till döds.

Nu berättar pappan till den mördade jordanske stridspiloten Moaz al-Kasasbeh för Expressen om sitt livs svåraste ögonblick.

- Jag och hans mamma såg filmen som visar mordet. Det gjorde ont i själen, säger Safi al-Kasasbeh hemma i byn Ayy i Jordanien.

Människor från hela Jordanien och från grannländerna strömmar till det vita sorgetältet i byn Ayy i distriktet Karak i södra Jordanien. De deltar i den öppna minnesceremonin för Moaz al-Kasasbeh, 26, som brändes levande av terror- gruppen Islamiska staten (IS)

Stridspilotens far Safi al-Kasasbeh är samlad. Han behärskar sin sorg, tar emot hundratals gäster och ser till att skaka hand med alla. Här gäller klantraditionen.

- Vår kung var här i går. Det uppskattar jag. Medan vi satt i tältet flög min sons kamrater över byn, säger Safi al-Kasasbeh.

- Kungen tittade på mig och sa att han hade gett order om hämnd. Jag lyfte handen mot luften och sa till honom: "Tänk om Moaz hade varit en av dem som flyger över byn", säger han.

"Hedern i behåll"

Den pensionerade språkläraren Safi al-Kasasbeh var på väg för att uträtta privata ärenden i byn när han fick samtal från familjen och chockbeskedet: Moaz är död.

- Jag rusade hem. Ja, jag och hans mor såg videon. Det var det svåraste ögonblicket i hela mitt liv. Det gjorde ont i själen, det är svårt att se sin egen son brännas levande, säger han.

- Det som tröstar mig är hans värdighet mitt i döden. La du märke du till hur han stod i buren och mötte elden utan att visa rädsla? Han bad sin sista bön till Gud och dog med hedern i behåll.

Sköts ned på julafton

Moaz al-Kasasbehs attackplan sköts ned på julafton över IS- fästet al-Raqqah i Syrien. IS meddelade att de hade skjutit ned planet. USA, som leder koalitionen mot IS, dementerade uppgiften utan att lämna några detaljer om hur planet störtade.

Moaz var en av familjens fyra söner. Han gick ut gymnasiet med toppbetyg och kom in både på läkarlinjen vid ett universitet i Sankt Petersburg i Ryssland och vid flygvapnets akademi i Jordanien.

- Moaz var en av landets bästa strids-piloter. Han gjorde aldrig något misstag. Jag kände mig trygg när han flög på uppdrag mot IS. Jag kände aldrig någon oro för hans säkerhet, säger Safi al-Kasasbeh.

- Men någonting gick snett. Vi måste ta reda på vad som har hänt. Jag har ingen information om det som skedde, men jag måste få veta hur det gick till, säger han.

En ung imam som kallar folk till fredagsbön avbryter oss. Det är ett måste här. Alla ställer sig i rad och ber. Imamen inleder bönestunden med att be för Moaz själ.

- Han är martyr, säger imamen.

Safi al-Kasasbeh ställer sig mitt bland de hundratals gästerna. Det fortsätter att strömma människor till tältet. Politiker, klanledare, militärer, bybor, folk från Libyen, Syrien. I folkmassan ser jag Saddam Husseins svåger. När bönestunden är över reser sig en klanledare och läser en hyllningsdikt till Moaz.

Den mördade pilotens pappa ber släkten att börja hämta mat. Tiotals matbord står på gården utanför tältet. Stora fat med den traditionella rätten "mansaf" som består av ris och lammkött.

Banderoller med bild på sonen

Safi al-Kasasbeh är tacksam för att människor ställer upp och ger honom och familjen stöd i sorgen. I tältet hänger flera banderoller med bild på sonen - och texter som kräver hämnd.

- Efter mordet på min son blev jag ännu mer övertygad om att dessa mördare inte hör till människosläktet. De är långt från att vara människor. De har ingen respekt för krigslagar eller för mänskliga rättigheter, säger pappan.

- Jordanien har lovat att bekämpa dem. Enda hämnden som kan sona mordet på min son är att utrota IS totalt. Enda sättet att utrota dem är att sätta in marktrupper.

- Jag ber omvärlden och USA att sätta in marktrupper för att bli av med dessa terrorister. Det är dags för hela världen bilda en global allians mot IS, säger han.

Sonen var född och uppvuxen här i byn Ayy. Moqdad al-Kasasbeh är en av hans vänner. Han berättar hur mycket Moaz älskade hembyn som ligger nära Döda havet.

- Så snart han fick permission åkte han hem till byn. Vi brukade vandra i naturen till östra delen av byn. En bit härifrån kan man stå på ett berg och titta över Döda havet. Han älskade lugnet, säger Moqdad.

Vännens ord får Moaz pappa att berätta mer om sonen som person och inte bara som stridspilot.

- Moaz var målmedveten, en trogen muslim och utövade islam i hela sitt vuxna liv. De som mördade honom är odjur. De har mördat journalister, de säljer kvinnor som sexslavar. De är mänsklighetens största fiende, säger Safi.

I 42 dagar höll pappan hoppet uppe om att Moaz skulle bli släppt. Klanledare och länder som Turkiet och Saudiarabien försökte förhandla för att få honom fri. Men han tror att Moaz mördades tio dagar efter att han tillfånga- tagits.

- Jordanien gick med på att släppa alla fångar som hör till IS. Men de hade ingen fånge att utväxla med. Moaz var redan död, säger pappan.

Berättar om det sista mötet

Det finns olika teorier om hur hans plan sköts ned. Men familjen har inga uppgifter om vem som avfyrade raketen.

För Moaz pappa är det viktigt med hämnd. Hämnd på hela terrorgruppen. Men han påpekar att om någon gång får chansen att träffa dem som mördade sonen kommer han att säga några ord till dem.

- Jag ska säga att de är odjur, terrorister och inte muslimer. De måste bombas till grunden.

Sista gången Moaz var hemma hos föräldrarna var tre dagar innan hans plan sköts ned.

- Han var hemma hos oss och vi åt middag. Vi pratade om vardagliga frågor. Jag trodde aldrig att det skulle bli vårt sista möte, säger Safi al-Kasasbeh och ber mig att följa med för att äta tillsammans alla de andra som kommit för att kondolera.

Vintersolen värmer byn Ayy och den stora uppslutningen värmer den sörjande faderns hjärta.

Tillfångatogs levande av terroristerna

Den 24 december skjuts stridspiloten Moaz al-Kasasbehs attackplan ned över IS-fästet al-Raqqah i Syrien. Han tillfångatas levande av IS-terrorister.

ber om förslag på hur piloten ska dödas

Några dagar senare inleder IS en propagandakampanj i sociala medier - och ber IS-sympatisörer om förslag på hur piloten ska dödas.

IS tar på sig ansvaret för nedskjutningen. USA dementerar uppgiften utan att lämna mer detaljer om det som skedde.

Den 30 januari dödas den japanske journalisten Kenji Goto som är fånge hos IS. En vecka tidigare hade IS publicerat en vido med Kenji där denne vädjade om hjälp och berättade att hans kamrat Haruna Yukawa hade dödats.

IS kräver att självmordsbombare släpps

Samma dag förklarar Jordanien att man inlett förhandlingar med IS om fångutväxling för att få piloten fri. IS kräver att Jordanien ska släppa den dödsdömda al-Qaida-anknutna Sajida al-Rishawi från Irak, som hade överlevt när hon försökte begå ett självmordsdåd i Jordanien.

IS sänder video som visar pilotens död

Den 3 februari sänder IS en video som visar hur Moaz al-Kasasbeh bränns till döds. Jordanien slår fast att videon är äkta, men säger att mordet skedde en månad tidigare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.