Safi al-Kasasbeh beskriver ögonblicket då han såg videon med mordet på sonen Moaz som det svåraste i hans liv.Safi al-Kasasbeh beskriver ögonblicket då han såg videon med mordet på sonen Moaz som det svåraste i hans liv.
Safi al-Kasasbeh beskriver ögonblicket då han såg videon med mordet på sonen Moaz som det svåraste i hans liv.
Den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh mördades brutalt av IS.Den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh mördades brutalt av IS.
Den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh mördades brutalt av IS.
Expressens reporter Kassem Hamadé träffade Safi al-Kasasbeh, pappa till mördade stridspiloten Moaz al-Kasasbeh.Expressens reporter Kassem Hamadé träffade Safi al-Kasasbeh, pappa till mördade stridspiloten Moaz al-Kasasbeh.
Expressens reporter Kassem Hamadé träffade Safi al-Kasasbeh, pappa till mördade stridspiloten Moaz al-Kasasbeh.

Han såg sin son brännas av IS

Publicerad

AYY. Han såg hur terrorgruppen IS brände hans egen son till döds.

Nu berättar pappan till den mördade jordanske stridspiloten Moaz al-Kasasbeh för Expressen om sitt livs svåraste ögonblick.

- Jag och hans mamma såg filmen som visar mordet. Det gjorde ont i själen, säger Safi al-Kasasbeh hemma i byn Ayy i Jordanien.

Människor från hela Jordanien och från grannländerna strömmar till det vita sorgetältet i byn Ayy i distriktet Karak i södra Jordanien. De deltar i den öppna minnesceremonin för Moaz al-Kasasbeh, 26, som brändes levande av terror- gruppen Islamiska staten (IS)

Stridspilotens far Safi al-Kasasbeh är samlad. Han behärskar sin sorg, tar emot hundratals gäster och ser till att skaka hand med alla. Här gäller klantraditionen.

- Vår kung var här i går. Det uppskattar jag. Medan vi satt i tältet flög min sons kamrater över byn, säger Safi al-Kasasbeh.

- Kungen tittade på mig och sa att han hade gett order om hämnd. Jag lyfte handen mot luften och sa till honom: "Tänk om Moaz hade varit en av dem som flyger över byn", säger han.

"Hedern i behåll"

Den pensionerade språkläraren Safi al-Kasasbeh var på väg för att uträtta privata ärenden i byn när han fick samtal från familjen och chockbeskedet: Moaz är död.

- Jag rusade hem. Ja, jag och hans mor såg videon. Det var det svåraste ögonblicket i hela mitt liv. Det gjorde ont i själen, det är svårt att se sin egen son brännas levande, säger han.

- Det som tröstar mig är hans värdighet mitt i döden. La du märke du till hur han stod i buren och mötte elden utan att visa rädsla? Han bad sin sista bön till Gud och dog med hedern i behåll.

Sköts ned på julafton

Moaz al-Kasasbehs attackplan sköts ned på julafton över IS- fästet al-Raqqah i Syrien. IS meddelade att de hade skjutit ned planet. USA, som leder koalitionen mot IS, dementerade uppgiften utan att lämna några detaljer om hur planet störtade.

Moaz var en av familjens fyra söner. Han gick ut gymnasiet med toppbetyg och kom in både på läkarlinjen vid ett universitet i Sankt Petersburg i Ryssland och vid flygvapnets akademi i Jordanien.

- Moaz var en av landets bästa strids-piloter. Han gjorde aldrig något misstag. Jag kände mig trygg när han flög på uppdrag mot IS. Jag kände aldrig någon oro för hans säkerhet, säger Safi al-Kasasbeh.

- Men någonting gick snett. Vi måste ta reda på vad som har hänt. Jag har ingen information om det som skedde, men jag måste få veta hur det gick till, säger han.

En ung imam som kallar folk till fredagsbön avbryter oss. Det är ett måste här. Alla ställer sig i rad och ber. Imamen inleder bönestunden med att be för Moaz själ.

- Han är martyr, säger imamen.

Safi al-Kasasbeh ställer sig mitt bland de hundratals gästerna. Det fortsätter att strömma människor till tältet. Politiker, klanledare, militärer, bybor, folk från Libyen, Syrien. I folkmassan ser jag Saddam Husseins svåger. När bönestunden är över reser sig en klanledare och läser en hyllningsdikt till Moaz.

Den mördade pilotens pappa ber släkten att börja hämta mat. Tiotals matbord står på gården utanför tältet. Stora fat med den traditionella rätten "mansaf" som består av ris och lammkött.

Banderoller med bild på sonen

Safi al-Kasasbeh är tacksam för att människor ställer upp och ger honom och familjen stöd i sorgen. I tältet hänger flera banderoller med bild på sonen - och texter som kräver hämnd.

- Efter mordet på min son blev jag ännu mer övertygad om att dessa mördare inte hör till människosläktet. De är långt från att vara människor. De har ingen respekt för krigslagar eller för mänskliga rättigheter, säger pappan.

- Jordanien har lovat att bekämpa dem. Enda hämnden som kan sona mordet på min son är att utrota IS totalt. Enda sättet att utrota dem är att sätta in marktrupper.

- Jag ber omvärlden och USA att sätta in marktrupper för att bli av med dessa terrorister. Det är dags för hela världen bilda en global allians mot IS, säger han.

Sonen var född och uppvuxen här i byn Ayy. Moqdad al-Kasasbeh är en av hans vänner. Han berättar hur mycket Moaz älskade hembyn som ligger nära Döda havet.

- Så snart han fick permission åkte han hem till byn. Vi brukade vandra i naturen till östra delen av byn. En bit härifrån kan man stå på ett berg och titta över Döda havet. Han älskade lugnet, säger Moqdad.

Vännens ord får Moaz pappa att berätta mer om sonen som person och inte bara som stridspilot.

- Moaz var målmedveten, en trogen muslim och utövade islam i hela sitt vuxna liv. De som mördade honom är odjur. De har mördat journalister, de säljer kvinnor som sexslavar. De är mänsklighetens största fiende, säger Safi.

I 42 dagar höll pappan hoppet uppe om att Moaz skulle bli släppt. Klanledare och länder som Turkiet och Saudiarabien försökte förhandla för att få honom fri. Men han tror att Moaz mördades tio dagar efter att han tillfånga- tagits.

- Jordanien gick med på att släppa alla fångar som hör till IS. Men de hade ingen fånge att utväxla med. Moaz var redan död, säger pappan.

Berättar om det sista mötet

Det finns olika teorier om hur hans plan sköts ned. Men familjen har inga uppgifter om vem som avfyrade raketen.

För Moaz pappa är det viktigt med hämnd. Hämnd på hela terrorgruppen. Men han påpekar att om någon gång får chansen att träffa dem som mördade sonen kommer han att säga några ord till dem.

- Jag ska säga att de är odjur, terrorister och inte muslimer. De måste bombas till grunden.

Sista gången Moaz var hemma hos föräldrarna var tre dagar innan hans plan sköts ned.

- Han var hemma hos oss och vi åt middag. Vi pratade om vardagliga frågor. Jag trodde aldrig att det skulle bli vårt sista möte, säger Safi al-Kasasbeh och ber mig att följa med för att äta tillsammans alla de andra som kommit för att kondolera.

Vintersolen värmer byn Ayy och den stora uppslutningen värmer den sörjande faderns hjärta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag