Markus Persson vill inte tillbaka till sitt jobb, sedan hans arbetgivare kritiserade hans nya hårfärg och krävde att han skulle färga tillbaka till sin egen färg. Foto: Hallin Barbro
Markus Persson vill inte tillbaka till sitt jobb, sedan hans arbetgivare kritiserade hans nya hårfärg och krävde att han skulle färga tillbaka till sin egen färg. Foto: Hallin Barbro

"Han såg anskrämlig ut"

Publicerad
Uppdaterad
Markus Persson, 26, har jobbat som montör på ett företag i Helsingborg i två år. I måndags blev han hemskickad av sin chef för att han färgat håret rött.
- Jag vill inte tillbaka när jag känner mig så här nertryckt, säger Markus till Helsingborg.expressen.se.
I fredags färgade Markus Persson delar av sitt korpsvarta hår rött. I måndags gick han till jobbet som vanligt där han arbetar som skyltmontör. Men Markus han knappt sätta foten innanför dörren innan chefen sa åt honom att åka hem.
- Det var inte så uppskattat av chefen. Han sa att han inte kunde skicka ut mig i butik och att jag skulle ta bort den röda färgen.

Stred mot policy

När Markus var på väg därifrån informerades han om att hans hårfärg stred mot företagets policy om ett vårdat yttre.
- Det är lite kluddigt formulerat. Ett oansatt skägg är okej men har man en annan hårfärg är det ovårdat, säger Markus Persson uppgivet.
Stefan Dinesson, är ägare och vd för reklamfabriken där Markus persson jobbar. Han menar att montörerna är företagets ”ansikte” utåt och att det ställer vissa krav.
Kraven finns definierade i företagets policy som föreskriver ”ett trevligt sätt och ett vårdat yttre”. En skrivning som ger utrymme för sunt förnuft, enligt Stefan Dinesson.
– Det är frihet under ansvar.

"Anskrämlig"

Eftersom Markus har skrivit under den policyn så borde det alltså inte finnas några tveksamheter.
– Jag uppfattar att han såg anskrämlig ut som han kom i måndags och bad honom gå hem och komma tillbaka när han såg vårdad ut. Men Markus kom inte tillbaka på eftermiddagen och inte på tisdagen heller.
– Så han har fått en skriftlig erinran. Det är ju olovlig frånvaro.
Under onsdagen fick Markus två varningar, så kallade erinringar, från sin arbetsgivare.
- Jag vet inte hur jag ska göra. Jag skulle inte må bra av att färga tillbaka håret. Då skulle jag må ännu sämre.

Andra erbjudanden

I väntan på fortsättningen har Markus fått erbjudande om flera jobb via arbetsförmedlingen. Enligt Markus har även arbetsgivaren antytt att man vill att Markus ska komma tillbaka.
- Men varför ska man vara kvar på ett ställe där man inte mår bra?
För Markus återstår det bara att avvakta.
Hur tänker du agera, kommer du att stå på dig?
- Ja, det tänker jag göra. För det gäller inte bara mig. Det är 1000-tals människor som mobbas för sitt utseende. Jag vill bara att människor ska få veta hur ett offer känner sig.
Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag