Han riskerar fängelse – nekar till brott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Cornelia Nordström

Percy Barnevik anklagas för "sexual assault", men nekar till brott.

Om han döms riskerar han fängelse.

– Det kan handla om ett mycket allvarligt brott, nära våldtäkt, säger brottsmålsadvokaten Paul Oliver på Levenes advokatbyrå i London.

Anmälan om det påstådda brottet, som Percy Barnevik nekar till, ska ha gjorts av en vuxen person i april i år.

Den brittiska polisen rubricerar misstankarna som "sexual assault". Det brukar innebära att någon rört en annan person på ett sexuellt sätt utan den andra personens tillåtelse.

– Ofta handlar det om att ta någon på brösten eller stjärten. Men en kyss eller att stryka någons arm kan vara sexual assault. Om man säger "jag vill ha sex med dig" samtidigt som man tar någon på axeln kan man göra sig skyldig till det här brottet, säger Paul Oliver till Expressen.

Kan vara mycket allvarligt

Men det kan också vara fråga om ett grövre ofredande. Straffskalan varierar också kraftigt - minimistraffet är böter och maxstraffet tio års fängelse.

– Då ska det handla om ett mycket allvarligt brott, nära våldtäkt, eller vara ett övergrepp som har pågått länge, kanske mot ett barn eller tonåring, säger Paul Oliver.

Han berättar att det är vanligt att kända personer kallas till polisstationen i stället för att gripas.

– Förhören sköts ofta i kontakt med jurister i stället för att polisen kommer till en adress där det kanske finns paparazzifotografer.

Släpptes mot borgen

Att Percy Barnevik släpptes mot borgen behöver inte innebära att han betalat pengar för att bli släppt.

– Polisen har upp till 24 timmar på sig att behålla personen medan de utreder. Behöver de mer tid kan personen släppas mot borgen vilket innebär särskilda villkor.

– När det gäller den här typen av brott handlar det ofta om ett förbud mot att kontakta målsäganden, säger Paul Oliver.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.