Han riskerar 52 års fängelse för helikoptervideon

Publicerad
Uppdaterad
52 års fängelse kan bli straffet för sanningen om Irakkriget.
Den amerikanska soldat som misstänks ha läckt en uppmärksammad film från kriget åtalas nu enligt AP.
Filmen, som visar amerikanska militärer som skjuter på obeväpnade irakier, fick stor uppmärksamhet när den kom ut på sajten Wikileaks i april.
Den amerikanska soldaten, Bradley Manning, åtalas på flera punkter för att ha läckt hemligt material och riskerat den nationella säkerheten för USA. Om han döms kan han få sitta 52 år i fängelse rapporterar nyhetsbyrån AP.

Skjuter obeväpnade män

Han misstänks ha läckt en hemlig film till sajten Wikileaks  På filmen ser man hur amerikanska soldater skjuter ner flera obeväpnade män från en apachehelikopter i Irak, varav ett av offren ska vara en fotograf från nyhetsbyrån Reuters.
Man hör soldaterna skratta under massakern. Deras råa ton och likheterna med tv-spelsvåld skapade debatt om militärernas rutiner och vad som kan göras för att minska civila offer.
Wikileaks har stöttat Manning i flera poster på Twitter.
- De skjutglada soldaterna är fortfarande inte åtalade, skriver de bland annat.
En Facebook-grupp till stöd för Manning startades strax efter att den amerikanska militären släppte ett uttalande om åtalet i tisdags. Nu har den redan kommit upp i över 3 500 medlemmar.

Inlåst i Kuwait

Manning är 22 år gammal och kommer från Maryland. Han greps i Bagdad för drygt en månad sen och hålls nu inlåst i Kuwait
Militären fick upp ögonen för Manning när en före detta datahacker larmade om att han läckt uppgifter på nätet.
- Jag skulle, för resten av mitt liv, undra om något som han har läckt kan ha skadat någon, sa hackern Adrian Lamo till AP tidigare.
En tidigare utredning av helikoptermassakern kom fram till att soldaterna hade handlat korrekt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag