Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han riskerar 52 års fängelse för helikoptervideon

52 års fängelse kan bli straffet för sanningen om Irakkriget. 

Den amerikanska soldat som misstänks ha läckt en uppmärksammad film från kriget åtalas nu enligt AP. 

Filmen, som visar amerikanska militärer som skjuter på obeväpnade irakier, fick stor uppmärksamhet när den kom ut på sajten Wikileaks i april.

Den amerikanska soldaten, Bradley Manning, åtalas på flera punkter för att ha läckt hemligt material och riskerat den nationella säkerheten för USA. Om han döms kan han få sitta 52 år i fängelse rapporterar nyhetsbyrån AP.

Skjuter obeväpnade män

 Han misstänks ha läckt en hemlig film till sajten Wikileaks  På filmen ser man hur amerikanska soldater skjuter ner flera obeväpnade män från en apachehelikopter i Irak, varav ett av offren ska vara en fotograf från nyhetsbyrån Reuters.

Man hör soldaterna skratta under massakern. Deras råa ton och likheterna med tv-spelsvåld skapade debatt om militärernas rutiner och vad som kan göras för att minska civila offer. 

 Wikileaks har stöttat Manning i flera poster på Twitter. 

 - De skjutglada soldaterna är fortfarande inte åtalade, skriver de bland annat. 

 En Facebook-grupp till stöd för Manning startades strax efter att den amerikanska militären släppte ett uttalande om åtalet i tisdags. Nu har den redan kommit upp i över 3 500 medlemmar.

Inlåst i Kuwait

 Manning är 22 år gammal och kommer från Maryland. Han greps i Bagdad för drygt en månad sen och hålls nu inlåst i Kuwait 

 Militären fick upp ögonen för Manning när en före detta datahacker larmade om att han läckt uppgifter på nätet. 

 - Jag skulle, för resten av mitt liv, undra om något som han har läckt kan ha skadat någon, sa hackern Adrian Lamo till AP tidigare.

 En tidigare utredning av helikoptermassakern kom fram till att soldaterna hade handlat korrekt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.