Sparar 13 000 om året. Claes Hemberg prutade på bolånet - och fick en ränterabatt på 0,93 procentenheter. "Tragiskt att inte fler prutar", säger han. Foto: Scanpix Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Sparar 13 000 om året. Claes Hemberg prutade på bolånet - och fick en ränterabatt på 0,93 procentenheter. "Tragiskt att inte fler prutar", säger han. Foto: Scanpix Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Han prutade 13 000 kronor på boräntan

Publicerad

Det går att pruta ned kostnaden för bolån med 22 procent.

Nu avslöjar den fristående sparekonomen Claes Hemberg hur han spelade ut olika banker mot varandra och sänkte sin ränta från 4,3 till 3,37 procent.

- Det är tragiskt att fler inte prutar, säger Hemberg.

Claes Hemberg är sparekonom på nätmäklaren Avanza, som inte förmedlar bolån, och var tidigare en lojal kund hos SEB. Han har alltid varit ekonomiskt intresserad och hade lyckats pressa sin rabatt till 0,4 procentenhet på bolånet.

I början av februari hade han fått nog av den höga räntan och tog kontakt med flera olika banker. Eftersom han bara lånar till halva bostadens värde är han en attraktiv kund.

- Jag hade tur som hittade en bankman på Swedbank som verkligen ville förhandla, berättar Hemberg.

SBAB, Nordea, Danske Bank och Skandiabanken var inte lika intresserade att värva honom som kund.

- SBAB och Skandiabanken var bundna av sina listpriser och var långt från att vara med i matchen. På Nordea blev det ett snöpligt och snabbt avslut. Det var ingen bra kontakt där, säger Hemberg.

Till slut var det SEB och Swedbank som slogs om hans bolån på två miljoner. Swedbanks tremånadersränta ligger just nu på 4,3 procent men Hemberg lyckades pruta ned sin ränta till 3,37 procent - en rabatt på 0,93 procentenhet eller 22 procent. SEB kontrade med en ränta på 3,46 - också det en rejäl rabatt men Hemberg valde bästa räntan hos Swedbank.

"Hitta rätt person"

För familjen Hemberg innebär den nya räntan en besparing på 13 000 kronor per år jämfört med Swedbanks listpris.

- Jag tror att nyckeln till framgång är att man hittar en person som verkligen vill förhandla. Nu hade jag tur på Swedbank men nästa gång kanske det är en annan bank som är lika pigg.

Swedbank fick också in Claes Hembergs fru som ny kund och de startade ett sparande för barnen hos familjens nya husbank, men det var inte avgörande för att han skulle få den låga räntan.

- 80 procent av samtalet med banktjänstemannen handlade om jämförelser med andra banker.

Sparekonomen Claes Hemberg är förvånad över att det inte är fler bolånetagare som prutar. En färsk Sifomätning visar att bara 20 procent försöker pruta hos banken.

- Det är tragiskt. Bolånet är ju för många livets största affär och då ska man givetvis försöka pressa ned den kostnaden, säger Claes Hemberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag