Han planerade att spränga tre bomber

Publicerad
Uppdaterad
Polisen misstänker att Taimour Abdulwahab tog med sig tre bomber till julhandelns Stockholm.
En bilbomb, ett bälte med tolv cylinderbomber och en ryggsäck laddad med en stor splitterbomb.
Säkerhetspolisens teori är att han var på väg till Centralstationen och varuhuset Åhléns i Stockholm när bomben exploderade av misstag.
Bilden av Taimour Abdulwahabs sista minuter i Stockholms på lördagskvällen börjar nu klarna för säkerhetspolisen.
I korsningen Drottninggatan/ Olof Palmes gata lämnades bilen som började brinna. Bilen var laddad med gasoltuber men explosionen vållade ingen större skada.
260 meter från bilen - längre ner på Drottninggatan mot Centralstationen och Åhléns - händer något i korsningen med Bryggargatan.
- Han tappade något svart föremål som han genast plockade upp, har ett vittne berättat för polisen.
Vittnet såg honom försvinna in på Bryggargatan och hörde sedan explosionen. Ett annat vittne har uppgett för polisen att den misstänkte bombmannen även ska ha tappat ett föremål i samband med explosionen.

"Han tog upp något"

- Han tog upp något från marken och när han tryckte det mot kroppen small det, har vittnet berättat för polisen erfar Expressen.
- Vi har en god uppfattning av vad som hänt, säger Anders Thornberg, chef för Säpos avdelning för säkerhetsåtgärder.
Bomben detonerade tio minuter efter bilbomben när mannen stod vänd mot en husvägg vilket gjorde att han enbart skadade sig själv.
- Vi är väldigt glada över att det inte blev allvarligare följder av det här, säger Thornberg till Expressen.
Den tekniska undersökningen av explosionsplatsen blev klar på söndagsmorgonen. Slutsatsen är att han bar på en väl genomtänkt bombplan som skulle leda till två kraftiga explosioner i julhandeln utöver bilbomben.
Runt magen misstänks han ha burit ett bälte. Enligt ett vittne var det laddat med tolv sprängladdningar. Bomberna ska ha varit ihopkopplade och sannolikt kopplade till en utlösare. En av de tolv bomberna i bältet exploderade men de andra höll för trycket.

Sköt hål

Han hade även laddat bältet med metallkulor som spreds kring bombplatsen och sköt hål på glasrutor, men som av ett under skadades ingen allvarligt av projektilerna. Bombmannen bar också på en ryggsäck. Den var fylld med spik och skruv och en vätska som nu ska analyseras närmare eftersom den misstänks vara explosiv.
Sprängladdningen i ryggsäcken ska ha varit kopplad till en utlösningsanordning med en mobiltelefon som hittades på explosionsplatsen.
- Det är inte ovanligt att mobiltelefoner som går att ringa till används som fjärrutlösare för bomber, säger Bo Janzon.
Polisens huvudspår är att bilen skulle explodera först och att de två andra bomberna - ryggsäcken och bältet runt hans mage - skulle detonera på Centralstationen och Åhléns.
En teori som polisen arbetar efter är att han skulle lämna ryggsäcken på en av platserna, gå till den andra platsen och spränga sig själv efter att han fjärrutlöst ryggsäcken med mobiltelefonen.
- Det är uppenbart att han var ute efter att försöka skapa oreda och skada så många som möjligt, säger en källa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag