Han pekas ut som
ny överbefälhavare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Peter Hultqvist och flygvapenchefen Micael Bydén.
Foto: Louise Levin
Sverker Göranson, nuvarande ÖB.
Foto: Gejo Foto, Sweden

Här står försvarsminister Peter Hultqvist och den som pekas ut som Sveriges nästa överbefälhavare:

Flygvapenchefen Micael Bydén, 51.

Enligt försvarsministerns pressekreterare fattar regeringen beslut om ny ÖB i mitten av september.

Om fem veckor gör ÖB Sverker Göranson sin sista arbetsdag. Dagen därpå tar hans efterträdare över vid en högtidlig ceremoni på Karlbergs slott i Stockholm.

Enligt vad Expressen erfar diskuterades ÖB-frågan vid regeringssammanträdet i torsdags, men något definitivt beslut om vem som ska ta över har ännu inte fattats.

Mycket talar dock för att det blir generalmajor Micael Bydén, som förra året utsågs till flygvapenchef inom försvarsmakten.

Extramöte med försvarsutskottet

Så sent som förra veckan kom Bydén och den avgående Sverker Göranson till ett extrainsatt möte med försvarsutskottet i riksdagen.

I juni besökte Bydén tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist Bodö och F21 i Luleå i samband med den stora militärövningen ACE15.

Förra veckan fick Micael Bydén frågan om han ser sig själv som ÖB-kandidat, av Svenska Dagbladets försvarsreporter Jonas Gummesson. Svaret:

- Det har jag väldigt svårt att göra och det är flera skäl till det. Det är väl så de flesta av oss fungerar, man ser sig inte själv som den främste företrädaren för myndigheten när det pågår en process.

Enligt flera källor väntas ett beslut på regeringssammanträdet nu på torsdag, men det förnekas av försvarsministerns pressekreterare Marinette Nyh Radebo.

- Som tidigare meddelats så fattar regeringen beslut i mitten av september, säger hon till Expressen.

Expressen söker den utpekade ÖB-kandidaten Micael Bydén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.