Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han pekas ut som hjärnan bakom smuggelnätverket

39 personer hittades döda i lastbilen.
39 personer hittades döda i en lastbil i Storbritannien. Foto: INVICTA KENT MEDIA/SHUTTERSTOCK / INVICTA KENT MEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Nu söker polisen efter en ”mr Truong” som tros vara hjärnan bakom smuggelnätverket, skriver Mirror. Foto: INVICTA KENT MEDIA/SHUTTERSTOCK / INVICTA KENT MEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Nguyen Thi Phong och Pham Van Thin, föräldrarna till Pham Thi Tra My som befaras vara bland de döda. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter att 39 personer hittats döda i en lastbil i Storbritannien:

Nu pekas en vietnamesisk man – ”mr Truong” – ut som hjärnan bakom människosmugglingen.

Enligt The Mirror har han tjänat miljoner på desperata familjer.

Det var natten mellan tisdag och onsdag förra veckan som brittisk polis larmades till en industripark i staden Grays i Essex strax öster om London. Där gjorde man en fasansfull upptäckt:

39 personer – 31 män och åtta kvinnor – låg döda i trailern till en långtradare.

De hade smugglats över till Storbritannien via den belgiska hamnstaden Zeebrugge, och tros ha frusit ihjäl.

39 döda i lastbil – detta har hänt

Lördag 19 oktober: Chauffören Mo Robinson anländer till Holyhead i Wales med färja från Dublin. Med sig har han en långtradare utan trailer.

Han kör tvärs över Storbritannien, österut mot London.

Klockan 14.49, tisdag 22 oktober: Lastbilstrailern – där 39 människor befinner sig – lämnar hamnstaden Zeebrugge, enligt belgiska myndigheter.

Klockan 00.30, onsdag 23 oktober: Trailern anländer till Purfleet i Storbritannien.

Klockan 01.05, onsdag 23 oktober: Mo Robinson hämtar upp lasten i Purfleet och kör vidare mot industriparken Waterglade, cirka 7,5 kilometer därifrån.

Klockan 01.40, onsdag 23 oktober: Polisen larmas, via ambulans, om att 39 personer hittats döda i ett lastbilssläp i en industripark i Grays i Essex.

Lastbilschauffören i Essex åtalas – två bröder söks

Den nordirländske lastbilschauffören Maurice ”Mo” Robinson, 25, greps omedelbart.

Han har nu åtalats misstänkt för 39 fall av dråp, förberedelse till människohandel, förberedelse till medhjälp till olaglig invandring samt penningtvätt. Enligt Irish News ingår Robinson i ett globalt nätverk som smugglar in människor i Storbritannien.

Ytterligare fyra personer har gripits misstänkta för att vara inblandade, men de har släppts mot borgen.

Samtidigt söker polisen efter de två bröderna Ronan Hughes, 40, och Christopher Hughes, 34 från Armagh i Nordirland – samma område som Mo Robinson kommer ifrån. De misstänks driva en transportverksamhet.

– Att hitta och prata med bröderna är nödvändigt. Vi tror att de är i Nordirland men att de också har kopplingar till Irland, säger polischefen Stuart Hooper till The Mirror.

Polisen jagar vietnamesiska ”mr Truong”

Själva hjärnan bakom smugglingen tros dock vara en annan person:

Mr Truong.

Polis i de vietnamesiska provinserna Nghe An och Ha Tinh – som minst 24 av de 39 döda kommer ifrån – har enligt The Mirror pekat ut honom som regional ledare för ett globalt nätverk.

Det var honom som det 26-åriga offret Pham Thi Tra Mys föräldrar betalade 22 000 dollar, cirka 214 000 kronor, till. 

– De här gängen gömmer sig men det viskas om deras namn, säger en källa till The Mirror.

Personen fortsätter:

– Nu hotar de smugglade familjer med våld för att få dem att hålla tyst.

Kopplingar till kinesiskt smuggelnätverk

En specialstyrka inom polisen uppges nu jaga den vietnamesiske ledaren, som misstänks ha tjänat flera miljoner kronor på desperata familjer. Enligt Mail Online har mr Truong kopplingar till det kinesiska brottssyndikatet ”Snakehead”, som drevs av Cheng Chui Ping – även kallad ”sister Ping” – på 80- och 90-talen.

Hon smugglade människor mellan Hongkong och New York fram till hon greps år 2000. Hon överfördes till USA år 2003 och dog i ett fängelse i Texas 2014.

”Sister Pings” smugglingsnätverk har dock levt vidare, skriver Mail Online. Det använder sig bland annat av MoMo, Kinas motsvarighet till Tinder, och meddelandeappen WeChat för att lova migranter en ”100 procent säker resa” till USA eller Storbritannien.