Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Palmeåklagarens svar på nya uppgifterna

Nya boken ”Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet”.
Olof Palme mördades 28 februari 1986.Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES
Författaren Jan Stocklassa.Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

En möjlig gärningsman – djupt ner i Palmeutredningen – har blivit aktuell på nytt.

Mannen var känd Palmehatare och saknar alibi – enligt en ny bok ska mannen ha erkänt att han var på Sveavägen strax före mordet.

När uppgifterna nådde utredningen hölls nytt förhör med mannen.

– Jag kan konstatera att vi har hört honom och inte funnit något anmärkningsvärt som ger oss anledning att gå vidare, säger chefsåklagare Krister Petersson.

Mannen som nu pekas ut i Jan Stocklassas bok, som han själv kallar för en dokumentärroman, ”Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet”, baserad på författaren Stieg Larssons enorma efterforskningar, var känd Palmehatare och ska sakna alibi för mordnatten. 

Författaren Jan Stocklassa skriver dock uttryckligen i boken att den nya möjliga mördaren är resultatet av hans eget arbete och namnet förekommer inte i Stieg Larssons researchmaterial.

Kryptiska mejl ska ha lett utredarna till ett bankfack där revolvern som användes vid mordet kan ha förvarats. Mannen ska också ha erkänt att han var på platsen för att ”döda en förrädare” via dold kamera, enligt boken.

Spaningsledare Hans Melander säger till Expressen att man hittat bankfacket.

– Med tanke på att det finns en person utpekad nu på ett distinkt sätt så finns det anledning att göra ett undantag från att vi inte brukar kommentera. Jag kan säga att vi har hållit förhör med en viss person och vi har kontrollerat ett bankfack och vi har inte funnit något anmärkningsvärt, säger spaningsledare Hans Melander. 

Jan Stocklassa: Han hade tid att flytta revolvern

Han vill inte kommentera huruvida detta betyder att mannen är avförd från utredningen: 

– Hur vi ser på detta spår i övrigt vill jag inte säga. Av hänsyn till den utpekade är det schyst att säga att detta är kontrollerat och att vi inte anträffat något som i våra ögon är anmärkningsvärt.

Chefsåklagare Krister Petersson, som är förundersökningsledare, menar att det hölls ett "ingående förhör" med den utpekade mannen. I samband med det kontrollerades hans bankfack.

– Det var inga svårigheter att hitta det. Det var han själv som visade upp det för oss, säger Petersson.

Kan den utpekade vara involverad i Palmemordet?

– Jag har inte facit i hand så jag har svårt att uttala mig om han är mördaren eller hur pass involverad han är. Jag kan konstatera att vi har hört honom och inte funnit något anmärkningsvärt som ger oss anledning att gå vidare. Vi får se vid genomgång av boken i detalj om det finns detaljer som är värda att titta vidare på men det är inget som gör att jag lägger massa andra arbetsuppgifter åt sidan bara för att gå till botten med det här spåret, säger Petersson.

"Sydafrikaspåret" inte aktivt

Petersson säger att utredningen varje vecka får ett tiotal tips av varierande kvalitet med information om olika "spår" och räknar på rak arm upp Palmes engagemang i Iran-Irak-kriget, Bofors vapenhandel med Indien som möjliga teorier till varför statsministern blev mördad.

– Till exempel Sydafrikaspåret. Vi arbetar inte aktivt med det men vi har människor som återkommer med jämna mellanrum när de har varit i Sydafrika och haft kontakt med människor på plats. På det sättet får vi hela tiden ett inflöde av information men det är kanske inte det vi ser som mest intressant, säger Petersson.

För den som besitter lite förkunskap och är lite konspiratoriskt lagd saknas inte spännande teorier att laborera kring, menar Petersson.

– Mitt problem är att få ner en gärningsman till Tunnelgatan, säger Krister Petersson och fortsätter:

– Jag hade inställningen när jag gick in i den här utredningen – och det har jag fortfarande – att i stället för att utgå från teorier och sedan försöka fylla dem med fakta, att vi skulle försöka vända på det och gå tillbaka till brottsplatsen och sedan se vart det kan leda vidare. Så att vi låter fakta styra utredningen.

Uppgiften sex år gammal

Jan Stocklassa tycker inte att det är anmärkningsvärt att sökandet i bankfacket var fruktlöst.

– Det är fantastiskt att polisen efter 32 år agerar på uppgifterna och visar att de på allvar vill lösa mordet. Man ska komma ihåg att jag lämnade uppgiften om bankfacket för sex år sedan och för två år sedan fick mannen reda på att jag visste det. Han hade gott om tid att flytta på revolvern, säger Stocklassa.

Den utpekade mannen ska själv ha kontaktat en Säpo-medarbetare för att prata om Palmemordet i slutet av 1986 och sattes då under övervakning. Två polisförhör hölls med mannen och det konstaterades att han saknade alibi för mordnatten.

Kopplar samman Sydafrikaspåret och högerextremister

Polisen kunde däremot inte knyta mannen till Sveavägen och 1988 lades han till handlingarna utan åtgärd. Kort därpå riktades polisens intresse i stället mot Christer Pettersson.

Först nu framkommer uppgifter om att mannen hade starka band till Palmehatande kretsar i Sverige. 

Den framlidne författaren Stieg Larsson hade ett stort intresse för Palmefallet och 2013 fick journalisten Jan Stocklassa tillgång till hans hemliga arkiv med tiotusentals dokument. 

I den nya boken presenteras en teori som länkar samman Sydafrikaspåret, svenska högerextremister och mannen med bankfacket.

– Stieg Larsson kom fram till att det fanns en mellanhand på Cypern som ska ha arbetat åt den sydafrikanska säkerhetstjänsten. De hittade personer i Sverige som kunde hjälpa till att övervaka Olof Palme och antingen utföra mordet eller bli beskyllda för det, säger Stocklassa.

Intresset för boken har varit enormt: Den ges ut på 25 språk i runt 50 länder och lanseras i Sverige på måndagen.

 

Avslöjade inför dold kamera

Jan Stocklassa tog hjälp av en kvinna som kontaktade den utpekade mannen och filmade deras möten med dold kamera. Under första träffen i mannens lägenhet i en mindre svensk ort ska han ha höjt glaset och sagt:

”Skål för förrädaren Olof Palmes död!”

På filminspelningarna ska mannen också ha anklagat Palme för att vara en sovjetisk spion som höll på att avslöjas och därför mördats av KGB.

När kvinnan frågade vad mannen gjorde på morddagen ska han ha svarat:

”Jag var på Sveavägen. Min plan var att jag skulle gå på bio, men filmen som de visade på Grand intresserade mig inte”.

Senare ska han dock ha tagit tillbaka uppgifterna. 

Jan Stocklassa menar att han övervägde metoden ur en etisk och pressetisk synvinkel innan han beslutade sig för att använda dold kamera. 

– Det var problematiskt men jag hade uppgifter som jag ville bekräfta. Jag fick upprepade gånger nej till en vanlig intervju och tänkte att det var det enda sättet. Dessutom är jag övertygad om att Stieg Larsson använde sig av liknande metoder, säger han.

Var noga med sitt bankfack

Efter mötena med kvinnan gick mannen under jorden. Han ska ha flyttat utomlands och låtit en bekant hjälpa honom med det praktiska på hemmaplan under vistelsen. 

Särskilt noga var han kring sitt bankfack. Trots en skral ekonomi ska mannen ha betonat att det måste finnas pengar på kontot för att betala årsavgiften på 1 500 kronor, enligt meddelanden på Facebook till sin bekant. 

Jan Stocklassa har haft flera möten med Palmegruppens spaningsledare Hans Melander och har på polisens begäran lämnat över sin bok, ljudinspelningar samt filmupptagningarna med dold kamera.

Kan ha utnyttjats av högerextremister

Stocklassa säger att han upplever att utredarna prioriterar spåret.

Enligt Jan Stocklassa kan den utpekade mannen också ha blivit utnyttjad för att vilseleda polisen, i en teori där mordet organiserats av högerextremister med kopplingar till Sydafrika. 

Mannen var ”en outsider utan position och vänner som lätt kunde offras. En perfekt syndabock”, skriver han i boken.

– Han har extrema åsikter men har också blivit utnyttjad, säger Stocklassa. 

Han menar att mannen kan ha varit skytten, alternativt att han rekryterades för att vara på plats med en revolver i handen som del av en vilseledande manöver.

Sydafrikaspåret tas upp på nytt

Samtidigt ska Palmegruppen ha fått ett nytt intresse för Sydafrikaspåret som har varit bortprioriterat i decennier. I centrum för spåret pekades en exilsvensk ut för inblandning i mordet. 

Trots upprepade tips om mannen – bland annat från författaren Stieg Larsson redan 1987 – blev han aldrig intressant förrän Sydafrikaspåret exploderade i pressen 1996. 

– Det kan delas in i två grupperingar: Den sydafrikanska säkerhetstjänsten tog initiativet på grund av vapenhandel, är min gissning. Den andra delen är svenskarna som såg Olof Palme som en landsförrädare som höll på att sälja ut Sverige till Sovjetunionen. De hade olika motiv som möttes i ett gemensamt intresse att bli av med Palme, säger Stocklassa.

Det stod klart att exilsvensken hade arbetat åt den sydafrikanska säkerhetstjänsten under ett antal år på 1980-talet och polisen försökte då att få till ett förhör med honom utan att lyckas.

Kryptiska mejl 

Exilsvensken ska också ha haft stadig och förtrolig mejlkontakt med den utpekade mannen med bankfacket, där de enligt Jan Stocklassa verkar ha talat i koder. 

Genom kvinnan som verkat med dold kamera tog han del av det hackade mejlkontot och fick då kännedom om den tidigare okända relationen mellan de två männen, framgår i boken. 

Båda figurerar sedan tidigare i Palmeutredningen men har inte tidigare kopplats till varandra, enligt Stocklassa.

Palme var ett återkommande ämne i mejlen mellan männen och en särskild ordväxling tolkar Stocklassa som att de diskuterar ett undangömt vapen.

Mejlade till exilsvensken

Intresset för Sydafrikaspåret verkade länge svalt men nu ska exilsvensken ha kallats till förhör på nytt. 

I juni i år fick han ett mejl från spaningsledaren om ett möjligt förhör, enligt Aftonbladet. 

Efter en första mejlväxling fick exilsvensken svar från förundersökningsledare Krister Petersson som försökte stilla hans oro, ett mejl som tidningen har tagit del av:

”Som säkerligen borde vara bekant för dig, så florerar ett antal tips eller spår i Palmeutredningen. Det rör sig om allt från teorier om 'ensamma galningar' till kurdspår, Indien, Iran och Sydafrika. Ett namn som ofta dykt upp – i alla fall i den offentliga debatten – är ditt. Då i samband med kontakter med Sydafrika. Det vore bra att försöka få din version av dessa uppgifter för att kunna avfärda eller bekräfta exempelvis sydafrikanska intressen i mordet”, skriver Peterson till exilsvensken.

 

LÄS MER: 8 frågor och svar om mordet på Olof Palme 

 

Nyckelpersonerna i utredningen

Sju personer figurerar i olika roller i Jan Stocklassas bok ”Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet”.

En av dem hatade Palme, har erkänt att han befann sig på Sveavägen under mordnatten 1986 – och ska sakna alibi.

Mannen utreds nu, enligt Aftonbladet, för mordet.

Den förste personen bland de sju är Palmehatare och har tidigare förhörts av polisen. På en hemlig film, som spelats in i hemlighet med en kvinna, säger han att han "dödade förrädaren". Mannen är nu högaktuell på nytt – och utreds, enligt Aftonbladet, som en ny möjlig Palmemördare. 

En andra person, en exilsvensk, pekas i boken ut som en "mellanhand" i mordet på Olof Palme. Mannen har haft mycket kontakter med person nummer ett – och diskuterat Palme.

En tredje person har varit aktiv och arbetat för apartheid-regimen i Sydafrika. Tidigare har han pekats ut som den person som organiserade mordet.

Person nummer fyra är sydafrikansk elitsoldat. Han har tidigare pekats ut som den som höll i mordvapnet. Han nekar till brott. Efter mordet ska han ha setts i en korridor uppe på Säkerhetspolisen, enligt Aftonbladet.

Person nummer fem arbetade som torped åt Sydafrikaregimen. Så sent som en vecka före mordet ska mannen ha observerats i Sverige. Kort efter mordet ska samme man ha setts lämna Sverige från Arlanda flygplats.

Person nummer sex var tidigare intressant i utredningen kring mordet på Olof Palme. Han är känd, enligt Aftonbladet, som kanske Sveriges störste Palmehatare. 

Person nummer sju har varit aktivt kritisk mot regeringen och statsminister Olof Palme och dennes politik. Han har haft kontakt med person nummer ett som, enligt Aftonbladet, utreds för mordet på Palme.

MAGNUS HELLBERG

Källa: ”Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet” av författaren Jan Stocklassa

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.