Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Örfilade Macron – döms till fyra månaders fängelse

Emmanuel Macron attackerad när han träffar väljare.
Under torsdagen ställdes Damien Tarel inför rätta i en domstol i staden Valence. Han riskerar upp till tre års fängelse för att ha örfilat president Emmanuel Macron.
Foto: LAURENT CIPRIANI / AP TT NYHETSBYRÅN
Här syns hur Damien Tarel träffar president Emmanuel Macron med en örfil.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt som Damien Tarel, 28, skakade hand med president Emmanuel Macron gav han honom en örfil som chockade Frankrike. 

I dag ställdes Tarel, som tränar medeltida stridskonst och är medlem i proteströrelsen Gula Västarna, inför rätta. 

Straffet blev fyra månaders fängelse, rapporterar Sky News

Under tisdagen besökte Frankrikes president staden Tain-l'Hermitage i sydöstra Frankrike där han fick ett bryskt välkomnande. 

I klipp från händelsen syns hur en energisk president går fram för att hälsa på en folksamling som samlats bakom ett staket. 

Damien Tarels oväntade attack på presidenten

Macron sträcker ut handen mot en man med långt hår, klädd i grön t-shirt: Damien Tarel. 

Men medan Tarel fattar presidentens hand passar han på att ge honom en örfil med sin lediga hand – innan han ögonblicket efter blir övermannad av Macrons livvakter. 

Händelsen har chockat Frankrike och tros kunna ge den i många läger impopuläre presidenten sympatiyttringar i form av en skjuts i opinionsmätningarna inför nästa års presidentval.  

Damien Tarels mardröm: Riskerar saftigt fängelsestraff

Under torsdagen ställdes Damien Tarel inför rätta i en domstol i staden Valence. Anklagelserna gäller våld mot en folkvald och maxstraffet är tre års fängelse och böter på 45 000 euro, motsvarande cirka 450 000 kronor. 

Under rättegången beskrev sig Damien Tarel som politiskt högerorienterad och ”extrem patriot”. Han berättade även att han är medlem i den landsomfattande, ekonomiska proteströrelsen Gula Västarna. 

Åklagaren yrkade på att Tarel, som utövar medeltida stridskonst, skulle dömas till 18 månaders fängelse, rapporterar Reuters. 

Domstolens bestämde dock straffet till fyra månaders fängelse med ytterligare 14 månaders villkorlig dom, rapporterar Sky News

Damien Tarel förbjuds även att någonsin kandidera till en politisk post och får inte äga vapen under de närmaste fem åren. 

Här är de tre stegen för vaccinbeviset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.