Han mötte mördaren innan attacken

Labourpolitikern Jo Cox sköts ihjäl i Birstall på torsdagen.
Foto: Yui Mok / Pa / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stephen Lees bor i samma bostadsområde - Fieldhead Estate - som den 52-årige Tommy Mair. Stephen känner honom främst via Tommys bror.
Foto: Mats Larsson

BIRSTALL. Stephen Lees, 46, mötte Tommy Mair på torsdagen när han var på väg till puben för att se England och Wales i fotboll.

– Han såg ut som vanligt, förutom att han hade en grå jacka jag aldrig sett förr, berättar Stephen Lees.

Kort därefter sköt hans granne ihjäl Labour-politikern Jo Cox.

Det är fortfarande ljust i den lilla engelska byn Birstall trots att klockan är halv nio på kvällen. TV-team med stora parabolantenner har intagit det lilla torget.

Market Street är avspärrat med blå/vita polisband men det går fortfarande att se gula numrerade lappar på trottoaren där mordet på den brittiska politikern Jo Cox ägde rum.

En bit bort står Stephen Lees och tittar på. Han kan fortfarande inte riktigt förstå vad som hänt.

– Varför skulle Tommy göra något sånt här? säger han. Han har aldrig varit intresserad av politik i hela sitt liv.

"Jag har aldrig sett honom upprörd eller våldsam", säger Stephen Lees, vars granne sköt ihjäl Jo Cox.
Foto: Mats Larsson

– Jag har aldrig sett honom upprörd eller våldsam.

Stephen Lees bor i samma bostadsområde - Fieldhead Estate - som den 52-årige Tommy Mair. Stephen känner honom främst via Tommys bror.

– Tommy vill mest vara för sig själv. Vi brukar säga hej till varandra men inte så mycket mer.

– Han såg ut som vanligt när jag mötte honom. Vi sa hej till varandra.  Jag kunde aldrig ana...

Stephen Lees hörde inte skotten

Stephen Lees stötte på honom på torsdagen när han klev av bussen vid torget mitt i den lilla byn Birstall. Stephen Lees visste det inte men den lokala parlamentsledamoten Jo Cox var också i byn för att möta sina lokala väljare bara nerför gatan på Market Street i det lokala biblioteket.

Stephen Lees satt inne på puben Joe's Bar och väntade på att matchen England och Wales skulle börja. Han hörde aldrig skotten, men han såg att folk på andra sidan gatan pekade och tittade.

– Jag klev ut och såg att någon låg på marken utanför biblioteket och någon gav henne hjärt-lung-massage. Det var chockerande.


LÄS MER: Mats Larsson: Attacken mot Jo Cox kan påverka resultatet


Det var den 41-åriga Jo Cox som låg där. Hon hade just blivit angripen och skjuten på gatan med flera skott av Tommy Mair.

"Jag kan fortfarande inte förstå, det är så meningslöst", säger Angela Cowton, 53.
Foto: Mats Larsson

Hon avled någon timme senare på sjukhus i Leeds, ett mord som skakat Storbritannien svårt. Jo Cox var parlamentsledamot för Labour och valdes in i parlamentet så sent som i maj i fjol.

Tommy Mair ska ha ropat "Britain First"

Hon var också en ivrig kampanjare för att Storbritannien ska stanna kvar i EU. Ett vittne uppger sig ha hört Tommy Mair ropa ”Britain First”, ett nationalistiskt högerparti, innan han gick till angrepp.

Stephen Lees tvivlar på att det stämmer.

– Jag har aldrig hört honom prata politik. Jag är fortfarande i chock, jag har ju känt honom hela livet.

– Jag tror inte han hade mentala problem, men han har en del problem med hälsan. Han kan ibland klia sig som besatt så att huden blir alldeles röd.

Tror du mordet på Jo Cox kommer att påverka resultatet i folkomröstningen? – Nej, jag tror inte det kommer att påverka nämnbart. Jag röstade på Jo Cox och kan inte fatta att detta hänt, men jag är själv för Brexit och kommer att rösta så. Jag tror faktiskt vi kommer att lämna EU, säger Alison Scott, 53 år, kommunalarbetare, Birstall, tillsammans med Katy Keegan,
Foto: Mats Larsson

Mordet på Jo Cox inträffade exakt en vecka innan britterna håller sin folkomröstning om landet ska stanna kvar i EU eller inte. Det ledde i går till att bägge sidorna ställde in sina kampanjer.

Kondoleanser och reaktioner strömmade in från alla politiska läger i går, från premiärminister David Cameron och neråt.

"Det är så meningslöst"

Men hårdast drabbade mordet på Jo Cox hennes många väljare i Birstall. Här var hon en känd och uppskattad politiker. Hon var bara 41 år och tvåbarnsmamma.

– Jag kan fortfarande inte förstå, det är så meningslöst, säger Angela Cowton, 53.

Hon har svårt att hålla tårarna tillbaka och har just lagt ner en blomsterbukett vid statyn över Joseph Priestly. Han föddes här 1733 och upptäckte grundämnet syre, han är byns mest kände person.

Tror du mordet på Jo Cox kommer att påverka resultatet i folkomröstningen? – Nej, det tror jag inte. Det är andra saker som styr, som vad regeringen säger. Jag kommer att rösta för att vi ska lämna EU. Det är för mycket invandrare här. Men jag tror att vi ändå kommer att stanna, säger Brin Jones, 71, pensionär, Birstall.
Foto: Mats Larsson

Blomsterkvastarna växer under kvällen, ofta med personliga budskap. Även ett tv-team från CNN är här och filmar.

– Hon var den bästa vi haft i parlamentet, fortsätter Angela Cowton.

– Vi träffades under valkampanjen i fjol och jag sa att hon behövde inte ägna tid åt mig för hon hade redan min röst. Men hon bad om en kopp te och en chans att få sitta ner. Hon var så genuin. Jag kan inte fatta att hon är borta.


LÄS MER: Per Wirtén: När nyheten kom tänkte jag på Anna Lindh


Även Ruth Walker-Mahmoud träffade Jo Cox flera gånger och de skrev även brev till varandra. Hon har också kommit för att lägga ner en blomsterkvast.

Tror du mordet på Jo Cox kommer att påverka resultatet i folkomröstningen? – Jag vet inte, men det är möjligt att en del tveksamma kan komma att rösta på Storbritannien ska stanna nu efter detta. Jag kommer själv att rösta för att vi stannar, jag stod helt bakom Jo Cox där, säger Ruth Walker-Mahmoud, 60 år, lärare, Gomersall.
Foto: Mats Larsson

Det hålls en minneshögtid under kvällen i den lokala kyrkan, men Ruth Walker-Mahmoud tänker inte gå.

– Det är vid ögonblick som dessa som jag tvivlar på om det finns någon Gud. Varför skulle han på detta besinningslösa vis beröva två barn deras mamma, beröva oss en fantastisk politiker.

– Hon hade så mycket mer att ge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.