Hån mot svensk-somalierna som avlidit i coronaviruset

SD-politikern Jane Svedhjelm, 69.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Spydiga kommentarer och gilla-markeringar.

Uppgiften om att sex svensk-somalier avlidit i corona möts nu av hån i rasistiska kretsar på nätet.

En av de aktiva är SD-politikern Jane Svedhjelm, 69.

– Varför skriver de inte när andra dör? Om det är tio pensionärer eller tio etniska svenskar? säger Svedhjelm.

SVT rapporterade i går att sex av dem som dött av det nya coronaviruset i Stockholmsområdet är svensk-somalier, uppgifter som kommer från Svensk-somaliska läkarföreningen. Nyheten fick stor uppmärksamhet och journalisten Jack Werner har på Twitter uppmärksammat hur nyheten togs emot i Facebookgruppen ”Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner”.

I gruppen delades en artikel med uppgiften i går kväll och möttes av gråtskrattande emojier. En medlem i gruppen skrev ”Så det kan bli om man inte blir anpassad å lär sig svenska” följt av en djävuls-emoji och tre gråtskrattande emojier - en kommentar som fått många gilla-markeringar. 

En annan medlem fortsätter: ”Jag säger inget så har jag inget sagt vill inte bli avstängd ssshhh”. Då ger sig Jane Svedhjelm, andre vice ordförande för SD i Hallsberg, in och tillägger: ”jag säger ingenting”

SD-politikern Jane Svedhjelms kommentar i Facebookgruppen ”Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner”.
Kommentar i nazistiska NMR:s öppna chattkanal på Telegram.
Kommentar i nazistiska NMR:s öppna chattkanal på Telegram.
Kommentar i nazistiska NMR:s öppna chattkanal på Telegram.

SD-politikern: ”Höna av en fjäder”

Svedhjelm, som också är ersättare i kommunstyrelsen i Hallsberg och sitter i kommunens social- och arbetsmarknadsnämnd, säger till Expressen:

– Det där är en höna av en fjäder. 

En höna av en fjäder säger du – att det alltså läggs upp en artikel som möts av gråtskrattande emojier om att svensk-somalier har dött av det nya coronaviruset. Jag såg inte att du tog avstånd från från det här hånet?

– Avstånd och avstånd? Jag tycker att det florerar så mycket skit på Facebook så därför valde jag att inte kommentera det. Jag har inte nån bakgrundsinformation om huruvida är sant eller inte.

Huruvida vad är sant?

– Jag tänker på varför de ska skriva att det är sex svensk-somalier? Varför skriver de inte när andra dör? Om det är tio pensionärer eller tio etniska svenskar?

– Det är det jag retar mig på, att man ska peka ut en viss grupp.

Du markerade inte emot dem som hånade offren?

– Nej, jag gjorde väl inte det. Min mening var väl att skriva att ”jag har ingen kommentar”. Jag gillar inte det där att man ska peka ut en viss person. Bara för att jag är med i SD betyder det inte att jag hatar alla som inte ser ut som du, säger Svedhjelm och tillägger att svensk-somalier har rätt att vara i Sverige och att hon har vänner som är somalier.

SD:s presschef: ”Kan tolkas på ett förkastligt sätt”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson säger i en kommentar:

– Det är ett inlägg som absolut kan tolkas på ett förkastligt sätt. Det är därmed viktigt för oss att titta närmare på inlägget i sin helhet, och i synnerhet det enskilda inlägget. Vi kommer ta kontakt och utreda vilka tankar som funnits bakom publiceringen.

Gustafsson fortsätter:

– Om man tror sig stötta Sverigedemokraterna och samtidigt har dessa åsikter på nätet har man helt missuppfattat vad vi är för parti. Vi välkomnar inte stöd från dem som kan skratta åt folks lidande.

Den SD-stöttande Facebookgruppen är inte det enda stället där uppgiften om döda svensk-somalier möts med skadeglädje. Tidskriften Expo har sett hur medlemmar i andra SD-stöttande grupper skrivit kommentarer som ”Ut med bidragstagarna haha” och ”Hoppas flera av skiten går samma väg som dom som dog nu” och ”Den bästa nyheten i dag”.

I nazistiska Nordiska motståndsrörelsens kanal i kommunikationsappen Telegram, där också utomstående kan delta, postas glada emojier om nyheten: 

”Inte så man gråter direkt”, skriver en i kanalen. En annan tillägger: ”Inte någon i Sverige gillar somalier. Inte ens icke-somaliska rasfrämlingar.” 

Svenske nazistledaren välkomnar krisen

En tredje framför en konspirationsteori med sitt avståndstagande från somalier: ”Sex av nio döda i Corona i Sthlm är somalier. Pratet om att DNA-strängar lagts till för att göra viruset ´målsökande´ kanske har en grund trots allt. Tur att man undviker den folkgruppen helt naturligt.”

Expressen har i en tidigare granskning visat hur högerextrema kretsar både i Sverige och internationellt använder coronakrisen för att slå mot sina fiender. Där har man spridit rasistiska nidbilder av exempelvis kineser och judar, och också önskat att viruset ska drabba icke-vita personer.

Nazistiska NMR:s ledare Simon Lindberg har välkomnat att krisen i virusets spår blir så allvarlig att den kan leda till ”en verklig nationell resning och ett stärkande av revolutionära politiska krafter”.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

Så påverkas Stockholmstrafiken av viruset

Frida Olsson rapporterar från Odenplan i Stockholm.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.