Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han mördade sin vän mitt bland skolelever

Det var i februari 2020 som Nawazad Askander Mala sköt en annan person i Sollentuna, mitt bland andra människor.
Nawzad Askander Mala, 37, döms till livstids fängelse.
Mördaren tar ut pengar.
Nawzad Askander Mala sköt. Bilden är tagen efter mordet.
Bilder från insatsen efter mordet i februari.

Mitt bland skolungdomar på ljusa dagen avlossade han tre skott och mördade sin vän.

Polisen har använt uttryck som ”hänsynslöst” och Attunda tingsrätt beskriver att mordet hade en ”karaktär av en avrättning”.

Nu döms Nawzad Askandar Mala till livstids fängelse. 

Den 6 februari förra året hördes smällar från busstorget i Sollentuna. Från nära håll avlossade då Nawzad Askandar Mala skott.

Mordet fick stor uppmärksamhet. Det skedde mitt på ljusa dagen och centralt. Enligt polisen fanns det fara för tredje person – och i närheten befann sig skolungdomar. Skotten avlossades intill en busskö där det stod cirka tio personer, däribland ett barn i en barnvagn. 

Tre skott träffade mordoffret, som fick vård på plats innan han fördes med ambulans till sjukhus, där han senare avled. 

”Det är min kompis”

Cirka ett halvår senare greps 37-årige Nawzad Askandar Mala misstänkt för mordet. Han var då redan frihetsberövad eftersom han var misstänkt för ett grovt narkotikabrott. 

Han har genom utredningen nekat till brott.

– Jag förnekar absolut, det är min kompis. 

– Vi känner varandra. Jag har ju varit med honom varje vecka minst två gånger. Han är min bästa vän. 

Här fångas han på bild tillsammans med en vän.
Foto: Polisen
Bild från insatsen på platsen i februari.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

Livstids fängelse

Vännernas gemensamma nämnare har varit narkotika. Men vad motivet till mordet är har utredningen inte kunnat visa. 

Men det är enligt tingsrätten konstaterat att det var Nawzad Askander Mala som mördade den 22-årige mannen på busstorget i Sollentuna. 

– Mot den bakgrunden och då det inte framkommit några förmildrande omständigheter anser tingsrätten att påföljden ska bestämmas till livstids fängelse, säger rättens ordförande, rådmannen Susanne Allgårdh. 

Mordet fångades av en övervakningskamera – det har legat till grund till identifieringsarbetet. 

Det i kombination med telefonavlyssning och inhämtning av uppgifter från telefoner gör att tingsrätten anser att det är utom rimligt tvivel att Nawzad Askander Mala dödade sin vän.

Enligt tingsrättens uppfattning är det styrkt att den person som syns på den förbipasserande bussens film är gärningsmannen. Vid den bedömningen har tingsrätten beaktat att personen filmats när han går på busstorget, alldeles i närheten av brottsplatsen och endast 30 sekunder före skjutningen samt är klädd på samma sätt som gärningsmannen. Till detta kommer att det syns många andra personer på filmen från gärningstillfället och att ingen annan är klädd på samma sätt.”

Han döms till livstids fängelse för mord och grovt vapenbrott. 

”Var inte på platsen” 

Försvarsadvokat Anna Dahlbom Langley: 

– Jag har pratat med min klient som självfallet är besviken på hur tingsrätten har värderat bevisningen. Vi kommer att överklaga domen och hoppas att hovrätten gör en annan bedömning. 

– Min klient har under hela utredningen förnekat brott. Han menar att det inte är han som är skytten och att han inte alls har med gärningen att göra.


Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.