Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han mördade barnboksförfattare: ”Jobbade för Putin – spred covid”

Senaste nyheterna med Expressen TV
James Nash mördades av sin granne.
Foto: Facebook
Alex Sartain sköt James Nash med ett hemmagjort gevär.
Foto: Facebook
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN

Alex Sartain försökte först döda sin granne James Nash med ett hemmagjort gevär.

När det misslyckades stampade han ihjäl honom.

Orsaken: Sartain var övertygad om att Nash var en spion som arbetade för Vladimir Putin och spred covid-19, rapporterar Mirror.

James Nash, 42, och Alex Sartain, 34, var grannar i Upper Enham nära Andover i sydvästra England. James Nashs pappa John säger att Sartain, som ofta besökte deras hem, var besatt av sonen.

– Han pratade ständigt om att James Nash hade något att göra med Putin och spridningen av covid-19, säger James Nashs pappa John.

Sartain, som hade en lång historik av psykisk ohälsa, trodde också att Nash som tidigare arbetade som grafisk designer inom flygbranschen var delaktig i en konspiration sammansatt av Boeing och Nasa.

Stampade flera gånger på grannens huvud

Sartain attackerade Nash med ett hemmagjort dubbelpipigt gevär i augusti förra året men skottet träffade bara Nashs vänsterhand. Då stampade Sartain flera gånger på grannens huvud. Sartain flydde på motorcykel men körde ihjäl sig under den efterföljande polisjakten. Nash dog av sina skador tre dagar senare.

– De senaste åren har Alex Sartains mental hälsa förvärrats alltmer och han pratade ofta med sig själv i sitt rum om att utomjordingar och myndigheter spionerade på honom, säger Alex Sartains bror Scott.

Änkan: ”Han var en vänlig och generös man”

Det genomfördes en utredning med anledning av att Sartain mördade sin granne fyra månader efter att ha vårdats för psykisk ohälsa.

– Alex Sartain trodde att James Nash jobbade för president Putin och Nasa, säger undersökningsdomaren Jason Pegg.

James Nashs änka Sarah beskrev sin make, som var barnboksförfattare, så här:

– Han var en vänlig och generös man som ville hjälpa alla. Han inspirerades av allt omkring honom, han älskade att teckna och skapa och ville dela det med människor. Det var så han skapade karaktärerna i sina barnböcker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.