NÆTHATETS ANSIKTE. Erik är inte otrevlig mot människor han möter i verkliga livet. "Det finns ingen anledning att göra människor upprörda", säger han. Foto: Stefan Söderström
NÆTHATETS ANSIKTE. Erik är inte otrevlig mot människor han möter i verkliga livet. "Det finns ingen anledning att göra människor upprörda", säger han. Foto: Stefan Söderström

Han mobbar anonymt på nätet

Publicerad
Uppdaterad
Erik Walfridsson, 28, har skrivit elaka kommentarer på internet i hela sitt vuxna liv.
Nu berättar han varför han tycker att det är så självklart att hata andra människor i skydd av en anonym identitet.
- Man behöver någon som ifrågasätter för att utvecklas, säger han. Expressens artikelserie om näthatet - som startade i lördags - har väckt mängder av reaktioner och varit ett av veckans största samtalsämnen.
Ämnet har bland annat debatterats på twitter och Expressen.se och i TV4:s "Kvällsöppet".
I skydd av ett alias har han under drygt tio år lämnat mängder med kommentarer på olika internetforum.
Av de tio större forum som han varit medlem i är han nu enligt egen utsago avstängd från nio - inklusive det radikalt frispråkiga Flashback. Där är han portad på livstid efter sju avstängningar.
Själv motiverar Erik Walfridsson sitt näthatande med att människor behöver ifrågasättas.

"Behöver motgång"

- Man behöver motgång för att utvecklas, man behöver någon som ruskar om lite. Det handlar kanske inte om näthat. Det handlar om att i stället för att få det som man förväntar sig, så behöver man höra sanningen. Även om det är hårt, överdrivet, även om det är jobbigt.

"Jag förstår henne"

Ett av hans många offer på nätet är en kvinna som på forumet Familjeliv frågade när sorgen går över, efter att hon tvingats avliva sin hund efter tolv år. Genom sitt alias gick Erik Walfridsson till hårt angrepp mot kvinnans sätt att efterfråga tröstande råd.
- Jag förstår hennes sorg, men när en människa i stället för att söka sympati söker uppmärksamhet, och tycker synd om sig själv, det är så hemskt. Hon löser inget genom att köpa ny hund eller få sympatier, säger Erik Walfridsson som själv har hund.

"Ont eller gott"

Men han har inget behov av att provocera på samma sätt i vanliga livet, när han möter människor ansikte mot ansikte.
- Det finns ingen anledning att göra människor upprörda. I verkligheten får det också en konsekvens, inte att man blir slagen på käften eller liknande, utan att det faktiskt är en människa. Det är något man distanserar sig ifrån på nätet.
Varför är du så elak?
- Det handlar i stort sett bara om bekräftelse och uppmärksamhet. Ju grövre jargongen blir på inlägg desto hårdare måste man ta i för att sticka ut.
- Det är en sak som sker på internet. Allt blir svart eller vitt. Ont eller gott. Rätt eller fel.
Vill du vara hatad?
- Bättre hatad än bortglömd. Är det inte så?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag