BERÄTTAR. Lamin Khalifa Fhimah är i dag 55 år gammal. Nu, 23 år efter Lockerbieattentatet, berättar han för Expressen om livet efter att han friades från misstankarna att han sprängt ett passagerarplan i luften och dödat 270 personer. Foto: KASSEM HAMADÉ
BERÄTTAR. Lamin Khalifa Fhimah är i dag 55 år gammal. Nu, 23 år efter Lockerbieattentatet, berättar han för Expressen om livet efter att han friades från misstankarna att han sprängt ett passagerarplan i luften och dödat 270 personer. Foto: KASSEM HAMADÉ

Han misstänktes för Lockerbieattentatet

Publicerad
Uppdaterad
TRIPOLI.. Det är Lamin Khalifa Fhimahs son som öppnar dörren till det enkla huset i Tripoli när Expressen knackar på.
Bakom honom står mannen som misstänktes för Lockerbieattentatet.
Han tar emot Expressen i sin trädgård och berättar att han vill att domstolen ska pröva om Khadaffi gav ordern att spränga Pan Am Flight 103.
- Det finns en domstol och Khadaffi får förklara om han är skyldig eller inte, säger Lamin Khalifa Fhimah.
I februari citerade världens alla stora tidningar Expressens avslöjande om Lockerbieattentatet 1988, då ett passagerar­plan sprängdes över den skotska byn Lockerbie, vilket krävde 270 människoliv.
Det var Khadaffis tidigare justitie­minister Mustafa Abdul Jalil, i dag ordförande i Nationella övergångsrådet och rebellernas ledare i revolutionen i Libyen, som påstod för Expressen att han har bevis för att diktatorn personligen gav ordern att spränga Pan Am Flight 103.
Två libyska medborgare som jobbade på Libyan Arab Airlines vid Luqa Airport på Malta greps misstänkta för attentatet.
En av dem, Abdelbaset Ali Mohmed Al Megrahi, dömdes tolv år senare till livstid för attentatet. Lamin Khalifa Fhimah, som även drev en resebyrå på Malta, friades däremot helt och kunde återvända till Libyen.

"Ett välsignat ögonblick"

När Fhimah landade i hemlandet togs han emot av Khadaffi, som ordnade en stor hyllningsceremoni för den tidigare misstänkte flygplansbombaren.
Ända sedan Lockerbieattentatet har han inte kunnat prata om vad som egentligen hände.
Med hjälp av en rebelledare hittar Expressen Lamin Khalifa Fhimah i ett enkelt hus i kvarteret Soukal-Joumaa i Tripoli, det område i huvudstaden där upproret mot Khadaffi startade.
Han har inte pratat med några andra medier efter att upproret startade i Libyen. När Expressen knackar på dörren är Lamin Khalifa Fhimah, nu 55 år gammal, på väg för att besöka sin dotter. Han tar ändå emot Expressen inne på sin gård.
På frågan om hur han ser på Khadaffis fall svarar Fhimah:
- Det är ett välsignat ögonblick. Jag välkomnar regimens kollaps. Jag var aldrig en del av regimen. Jag var en vanlig medborgare, men blandades in i ett brott som jag inte har någonting med att göra. Jag vet inte vilka som blandade in mitt namn i det.

"Jag är den som drabbats mest"

Han vill inte uttala sig om skuld­frågan, eftersom han helt enkelt säger sig inte veta. Men han vill att det ska prövas i domstol om Khadaffi ligger bakom attentatet.
- Jag vet inte om Khadaffi har någonting med Lockerbie att göra. Det finns en domstol och Khadaffi får förklara om han är skyldig eller inte. Han måste göra det, säger Fhimah.
Fhimah förklarar att han bara har förlorat på Khadaffis regim.
- Jag är den person som har drabbats mest av regimen. Jag förlorade min resebyrå i Malta och förlorade mitt jobb. Jag hade en gård som jag var tvungen att sälja för att kunna försörja mig och min familj när jag kom tillbaka från Holland (där rättegången hölls). Jag har inte fått någon ersättning av regimen, säger han.

Träffat Khadaffi fyra gånger

Fhimah förklarar hur det egentligen gick till när Khadaffi tog emot honom med en välkomstceremoni efter att han friats och kommit tillbaka till Libyen.
- När jag släpptes och kom hem från Holland kördes jag till en plats där Khadaffi gjorde en show utav det. Vi pratade ingenting med varandra. Han välkomnade mig och inget mer. Sedan dess slutade de höra av sig, säger Lamin Khalifa Fhimah till Expressen.
Fhimah berättar att inga underrättelse­tjänster har varit i kontakt med honom efter att han släpptes. Han har träffat Khadaffi fyra gånger i officiella sammanhang, men aldrig haft något personligt möte med diktatorn.
- Det enda regimen gjorde efter att de välkomnade mig var att beslagta mitt pass. Jag vet inte varför, men de hävdade att när domen mot Al Megrahi över­klagas måste jag finnas här för att vittna, fort­sätter han.

Lever fortfarande

Abdelbaset Ali Mohmed Al Megrahi, som dömdes för Lockerbie­attentatet, släpptes 2009 av humanitära skäl på grund av sjukdom. Det påstods då att han bara hade tre månader kvar att leva, men Al Megrahi lever fortfarande.
När Al Megrahi landade i Tripoli var Lamin Khalifa Fhimah en av de första som hälsade honom välkommen.

"Det finns ingen återvändo"

Bilderna på Fhimah som tog emot den dömde flygplansbombaren på toppen av flygplanstrappan och greppade hans ena arm för att ge honom stöd fick stor uppmärksamhet och skapade misstänk­samhet mot den friade Fhimah.
- Al Megrahi var en vän och kollega till mig. Jag vet inte om han har någonting med Lockerbie att göra. Det var en rättsprocess och han dömdes av en domstol, säger Lamin Khalifa Fhimah nu.
Han berättar att han i dag lever ett stillsamt liv med sin familj. Fhimah har fem döttrar och två söner. Hans fru gick bort för tre år sedan.
Han är väldigt försiktig när han pratar. Men han är tydlig på punkten: det är bra att Khadaffi nu faller.
- Nu måste libyerna inse att det inte finns någon återvändo och måste fortsätta till slutet. Det mest kloka nu är att Khadaffi försvinner från makten. Om han anser sig vara en klok man så bör han avgå, säger Fhimah.

"Sitter på känslig information"

En källa till Expressen i Tripoli berättar att Khadaffi ville offra Fhimah för att få Al Megrahi frikänd.
- Al Megrahi är släkt med Khaddafi och sitter på mycket känslig information om Lockerbie. Men domstolen förstod att Fhimah är oskyldig och dömde Al Megrahi i stället, säger källan.
Sent i natt rapporterade BBC att Storbritanniens utrikesminister William Hague lovar den skotska regeringen stort stöd om de försöker föra tillbaka Al Megrahi till Skottland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag