Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han misstänks ha dödat Eva-Marree

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sonen räddades. "Eva lyckade få ut sin son i ett annat rum där det fanns några andra som tog hand om honom, så han såg inte det här tack och lov. Men han hörde ju", säger Eva-Marrees mamma Zenitha, som insisterar på att kämpa för vårdnaden om barnen.
Foto: Skärmdumpar, privat

Joel Kirungi Kabagambi, 31, har flera gånger dömts för våldsbrott och belagts med flera besöksförbud.

Nu misstänks han ha knivhuggit Eva-Marree Smith Kullander, 27, till döds.

Dagen innan skrev hon själv om sin lycka över att få träffa sitt barn:

"Min ängel, mitt allt!"

Klockan 09.00 i morse begärde åklagaren Joel Kirungi Kabagambi häktad.

Det har gått två dagar sedan Eva-Marree satte sig på bussen för att åka till den lokal i Västerås där hon skulle träffa sin son.

På Facebook skrev hon om sin lycka och kärleken till sonen:

"Han kastade sig i min famn och vi satt på golvet och kramades. Vad var jag rädd för? Han blev dyblöt av mina glädjetårar och jag pussade hela hans ansikte och kunde inte låta bli att ta i hela honom, hans underbara kropp och hans små händer och fötter. Min ängel, mitt allt!"

Men expojkvännen Joel Kirungi Kabagambi ville inte acceptera Eva-Marrees relation till sin son, enligt polisens misstankar.

Sonen hörde attacken

Redan på bussen på väg till mötet ska han ha börjat bråka med henne. Polisen misstänker nu att det bara tog några minuter efter att Eva-Marree kommit till mötet med sin son innan hennes expojkvän högg ihjäl henne - och skadade ytterligare en kvinna från socialtjänsten.

– Eva lyckade få ut sin son i ett annat rum där det fanns några andra som tog hand om honom, så han såg inte det här tack och lov. Men han hörde ju, säger mamma Zenitha.

Joel Kirungi Kabagambi hade sedan i mars i år ensam vårdnad om de två barn han och Eva-Marree Smith Kullander hade tillsammans. I våras läste han sista året på en magisterexamen i byggteknik och enligt Västerås tingsrätt ger han barnen en bra och stabil uppväxt.

Men han har också en brokig bakgrund. Han har dömts för ringa narkotikabrott och flera gånger för våldsbrott, senast 2010 då han misshandlade en man med en stekpanna. I början av 2000-talet utfärdade en åklagare i Västerås besöksförbud mot Kirungi Kabagambi, där han förbjöds alla former av kontakt med två jämnåriga kvinnor.

Enligt Eva-Marrees familj och vänner har han varit mycket våldsam.

– Hon sa hela tiden att han var farlig. Han har hotat henne och trakasserat henne och det visste man i Västerås. Han har hotat socialarbetare också så det här är inga nyheter, det är inte så att han plötsligt blev våldsam, säger en nära vän till Eva-Marree.

Ska kämpa om barnen

Mamma Zenitha hoppas nu få vårdnaden om sina två barnbarn som hon hittills aldrig fått chansen att träffa. Nästa vecka ska hon träffa de sociala myndigheterna:

– Vi kommer kämpa in i det sista för att vi ska få vårdnaden om barnen.

Joel Kirungi Kabagambi greps på platsen och sitter nu anhållen misstänkt för mord och försök till mord.

– Han mår inte särskilt bra. Han är fortsatt låg sedan i går, orolig för hela situationen, för sig själv och barnen, säger försvarsadvokat Martin Beskow.

Vid 09-tiden på lördagsmorgonen begärde åklagaren honom häktad, uppger Johan Alvner, rådman vid tingsrätten i Västmanland.

Han är på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

Häktningsförhandlingarna ska hållas i morgon i Västmanlands tingsrätt i Västerås.

"Älskade sina barn över allt"

Trots Joel Kirungi Kabagambis våldsamma förflutna och familjens vittnesmål uppger polisen i Västerås att det inte fanns någon hotbild mot Eva-Marree Smith Kullander.

För Eva-Marrees nära och kära återstår nu bara minnen.

- Det här var en ung tjej som bara ville vara mamma och som älskade sina barn över allt. Det här var allt hon pratade om, säger väninnan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.