I somras mördades 42-åringens pappa i sommarstugan. Foto: Alex Ljungdahl/ExpressenI somras mördades 42-åringens pappa i sommarstugan. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen
I somras mördades 42-åringens pappa i sommarstugan. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen
Aki Paasila. Foto: Privat / PRIVATAki Paasila. Foto: Privat / PRIVAT
Aki Paasila. Foto: Privat / PRIVAT
Sedan tidigare är Akis fru, den 42-åriga Arbogakvinnan, medmisstänkt för dådet och en rad andra brott. Foto: Sven LindwallSedan tidigare är Akis fru, den 42-åriga Arbogakvinnan, medmisstänkt för dådet och en rad andra brott. Foto: Sven Lindwall
Sedan tidigare är Akis fru, den 42-åriga Arbogakvinnan, medmisstänkt för dådet och en rad andra brott. Foto: Sven Lindwall

Han misstänks för mordet på Aki Paasila

Publicerad

Arbogakvinnan styr unga män till att mörda, enligt åklagaren.

Hennes 19-åriga pojkvän har erkänt mord på hennes pappa.

En 25-årig man misstänks ha mördat hennes exmake.

Genom ett kriminalvårdsyttrande ges nu en tydligare bild av denne 25-åring: En ung man som flydde fattigdomen i Afghanistan och hamnade i missbruk och småkriminalitet i Sverige.

Den 25-årige mannen sitter häktad som på sannolika skäl misstänkt för drunkningsmordet på Aki Paasila, i augusti 2015.

Sedan tidigare är Akis fru, den 42-åriga Arbogakvinnan, medmisstänkt för dådet och en rad andra brott.

De har en anhörigkoppling till varandra.

I ett yttrande från en frivårdsinspektör från Kriminalvården säger sig 25-åringen misstänka att han utpekats som Aki Paasilas mördare av hämndmotiv.

"NN nekar till aktuellt brott och uppger att han tror att han är misstänkt för att annan person angett honom som hämnd för en konflikt de emellan", skriver inspektören.

De misstänkta mördarna har liknande bakgrund

Utredningen tar inte upp vem 25-åringen misstänker eller vad det handlar om för konflikt. Däremot berättar 25-åringen om sin bakgrund och livshistoria för frivårdsinspektören.

Den är inte helt olik Mohammad Rajabis historia, den unge man som erkänt hur han mördade Arbogakvinnans pappa och försökte mörda hennes mamma i augusti förra året.

Mannen kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn för nio år sedan, när han hade fyllt 16. Han berättar att han lämnade en fattig tillvaro i Afghanistan bakom sig.

Redan vid elva års ålder flyttade han ut från familjehemmet för att börja jobba i olika länder. Han lyckades med målet: att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att ta sig till Sverige.

Bryggan vid sommarstugan i Arboga.Foto: Johan Ronge

Nådde målet: ett liv i Sverige

2008 fick han permanent uppehållstillstånd. Men med sig till Sverige hade 25-åringen ett dagligt haschmissbruk och de knappa omständigheterna i gamla hemlandet byttes mot en tillvaro som småkriminell, med diverse praktik- och ströjobb i Sverige.

Han har under åren i Sverige fått sju avsnitt i belastningsregistret. Det handlar om narkotika- och trafikbrott. Enligt 25-åringen började han röka hasch dagligen vid 14 års ålder men ska ha trappat ner på användningen för några år sedan och bara ha rökt vid ett par tillfällen sedan han blev pappa för något år sedan.

Han är inskriven vid Beroendecentrum i Eskilstuna och lämnar regelbundna drogprov.

Sommarstugan i Arboga.Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Utredningen: "han har lätt för att bli arg"

25-åringen säger sig inte ha ett spännings- eller kicksökande beteende men medger att han har kort stubin.

"NN beskriver att han har lätt för att bli arg och att det som händer när han blir arg är att han skriker och gapar", står det i yttrandet där 25-åringen även berättar att det händer att han kastar saker under vredesutbrott.

Frivården föreslår att 25-åringen ska genomgå en paragraf 7-undersökning, en mindre rättspsykiatrisk utredning, för att tingsrätten ska kunna ta ställning till en framtida eventuell påföljd.

Expressen har tidigare kunnat berätta hur medmisstänkta Arbogakvinnan ljög för sina föräldrar om makens död och hävdade att han dött i en arbetsplatsolycka någon annanstans. Inte i Hjälmarens vatten nedanför deras stuga, under kräftfiskets högsäsong.

Samma stuga där Mohammad Rajabi ett år senare skulle mörda Arbogakvinnans pappa och försökt mörda hennes mamma tillsammans med, misstänker polis och åklagare, Arbogakvinnan.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag