Håkan Juholt på dagens partiledardebatt. Foto: Sven Lindwall
Håkan Juholt på dagens partiledardebatt. Foto: Sven Lindwall

"Han måste vara felfri"

Publicerad
Uppdaterad
I dag ställs Håkan Juholt i årets första partiledardebatt i riksdagen.
Då är trycket hårt på S-ledaren.
- Han måste vara felfri, ingenting får gå fel, säger en ledamot i partistyrelsen till Expressen.
När Håkan Juholt var tillbaka efter semester i Mexiko blev det fel igen när han ställde sig i talarstolen under förbundet Folk och försvars rikskonferens i Sälen i måndags.
Han hävdade att regeringen skulle ha samarbetat med Sverigedemokraterna – när partiet i själva verket inte ens satt i riksdagen då.
Klockan 09.00 på onsdag är det dags för årets första partiledardebatt i riksdagen.
Då ska Håkan Juholt presentera nya politiska förslag för att ta Socialdemokraterna ur krisen i debatten i dag.
Men trycket på honom är hårt.
S-ledaren ska debattera med statsminister Fredrik Reinfeldt och ett enda misstag kan göra att tålamodet hos partistyrelseledamöter tar helt slut.
– Han måste vara felfri, ingenting får gå fel. Men det är inte säkert att det räcker ändå, säger en ledamot i partistyrelsen i en artikel av Niklas Svensson och Karl-Johan Karlsson i dagens Expressen.
Håkan Juholt ställer sig i talarstolen utan förtroende från Gotlands distrikt. Regionrådet Åke Svensson är inte nådig i sin kritik. I dagens Gotlands Tidningar kräver han Juholts avgång.
– Han är en belastning för oss ute i kommuner och regioner, och det är väldigt tråkigt. Man kan inte slira på förtroendet hur länge som helst, säger han till Gotlands Tidningar.

Vill se Damberg i stället

Åke Svensson tror inte att Håkan Juholt kommer att sitta kvar som Socialdemokraternas partiledare till partikongressen i april 2013, och nämner samtidigt Mikael Damberg som ny ledare i stället.
En annan som kommer att ha ögonen på sig under dagens partiledardebatt är Vänsterpartiets nyvalde ledare Jonas Sjöstedt som gör sin första partiledardebatt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag