Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot Joe Biden efter spontana orden om Putin i talet

När Biden släppte manus lät det som att han ville störta Putin: ”Starka reaktioner”
Joe Biden under talet i natt.
Foto: NEWSPIX/ABACA / STELLA PICTURES/NEWSPIX/ABACA
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / SPUTNIK / EPA SPUTNIK POOL

Talet i Warszawa har kallats historiskt.

Men när USA:s president Joe Biden släppte manus lät det som att han ville störta Putin. 

Efteråt tvingades Vita huset släta över uttalandet – för andra gången på ett dygn. 

Samtidigt uppger Lvivs borgmästare att söndagens nya bombattacker är ett slags hämnd från rysk sida.

– Med dagens attack vill de säga hej till president Biden, säger Andrij Sadovji till BBC.

Det var under besöket i Polen som Biden på lördagskvällen talade vid det kungliga slottet i Warszawa. I talet kallade han Putin för ”diktator” upprepade gånger. 

– För Guds skull, den mannen kan inte sitta kvar vid makten, sade Biden i talet.

Efteråt var budskapet från Moskva tydligt:

– Det är upp till ryska folket att välja den ryska presidenten, sa Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt Reuters. 

Efter Bidens uttalande gick Vita huset ut och meddelade att presidenten ”inte uppmanar till regimskifte i Ryssland”, utan menade att ”Putin inte kan tillåtas utöva sin makt över grannländer”.

Andra gången Vita huset förtydligar

Detta skedde bara ett dygn efter att Vita huset tvingats förtydliga ett annat uttalande som kunde tolkas som att amerikanska trupper skulle gå in, eller redan hade gått in, i Ukraina.

När Biden på fredagen träffade amerikanska fallskärmsjägare stationerade i Polen sa han:

– Ni kommer att se när ni där, vilket några av redan varit, unga människor och kvinnor, unga människor stå framför en pansarvagn och säga: ”jag lämnar inte”.

Administrationen betonade efteråt att det inte har skett någon förändring i USA:s hållning i frågan.

– De inser att han trampat i klaveret och därför försöker man begränsa skadan. Den går att begränsa, men det går inte att ta bort skadan helt, säger Jan Hallenberg, expert på USA:s utrikes- och säkerhetspolitik och forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

Joe Biden tar selfies med amerikanska fallskärmssoldater i Rzeszów, Polen.
Foto: GERALD HOLMAN / US ARMY/ POLARIS POLARIS IMAGES

Biden en ”emotionell person”

Det finns gränser inom diplomati som man inte får överträda, menar Jan Hallenberg.

– I en transatlantisk säkerhetskris där det är möjligt att det kommer att krävas ett direkt diplomatiskt utbyte mellan USA och Ryssland underlättar inte detta, säger Jan Hallenberg.

Tidigare under lördagen, i samband med ett besök i ett flyktingläger i Polen dit ukrainska flyktingar sökt sig, kallade Biden Putin för en ”slaktare”. Han har tidigare kallat honom för ”krigsförbrytare”. 

– Biden är fruktansvärt pratsam. Han måste förstå att man inte kan prata på det här sättet. Det här är det största kriget i Europa sedan andra världskriget, säger Jan Hallenberg, och fortsätter:

– Han är en emotionell person, han känner på det här sättet och det är därför han uttrycker sig så. Men det är en av hans svagheter som president. 

Kopplar rysk attack till Bidens tal

Enligt Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet, är dessa uttalanden tecken till Putin på att USA inte tänker ge sig förrän han är borta. 

– Ukraina ska vinna kriget och Putin ska bort - det är USA:s inriktning, säger Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet.

Kommer Biden och Putin kunna sätta sig ner och förhandla efter det senaste uttalandet?

- Nej, det är helt omöjligt. Men det var det även före Bidens tal i går. Broarna brändes redan när USA:s president kallade honom för krigsförbrytare. ”Slaktare” och att han ”inte kan sitta kvar vid makten” är bara grädde på moset, säger Stefan Hedlund. 

Enligt Lvivs borgmästare Andrij Sadovji har talet och Bidens närvaro i Polen redan fått konsekvenser. Under natten till söndagen bombades drivmedel- och matlager i staden som ligger ungefär åtta mil från gränsen till Polen. Enligt Sadovji kan den nya bombningen ses som ett slags hämnd, enligt BBC. Han kopplar attacken direkt till Bidens besök.

– Med dagens attack vill de säga hej till president Biden, säger Sadovji till det brittiska public servicebolaget, och fortsätter:

– Jag tror att världen måste förstå att hotet är mycket allvarligt.

Varnar för eskalering

Det har lyfts varnande finger för att Bidens uttalanden riskerar att trappa upp konflikten ytterligare. Frankrikes president Emmanuel Macron säger i en intervju med France 3 att hans mål är att nå eld upphör och tillbakadragande av ryska trupper. 

– Om vi ska uppnå det så kan vi inte eskalera vare sig med ord eller med handlingar, säger Macron. 

Språkvetare Barbro Wallgren Hemlin, docent vid Göteborgs universitet, menar att Bidens tal som helhet var bra och välskrivet. Något som har hamnat i skuggan av slutorden där Biden fick det att låta som att han ville avsätta Putin. 

– Om man ser till den del av mottagarna som är på Bidens sida, så uttalar han det alla tänker när han säger ”den mannen kan inte sitta kvar”. Biden stärker vår gruppkänsla kan man säga, säger Barbro Wallgren Hemlin och fortsätter:

– Men Putin och Kreml är också viktiga mottagare av talet. Om man hoppas på en diplomatisk lösning så är den typ av språk som Biden använder här farligt. Det skulle kunna bidra till att det hela eskalerar.

Biden: ”Putin kan inte sitta kvar” – Vita huset tvingades släta över uttalandet

Här försvinner Biden bakom podiet – von der Leyens skratt

Brister ut i skratt tillsammans med EU-kommissionens ordförande.

Specialuppdraget för ”Putins privata armé”

Uppgifter om ökända grupperingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.