Här äter björnen av det som mannen lagt ut i skogen för att locka till sig djuren. Foto: Polisens förundersökningHär äter björnen av det som mannen lagt ut i skogen för att locka till sig djuren. Foto: Polisens förundersökning
Här äter björnen av det som mannen lagt ut i skogen för att locka till sig djuren. Foto: Polisens förundersökning
Mannen filmade i skogen i flera år, utan tillstånd. Foto: Polisens förundersökningMannen filmade i skogen i flera år, utan tillstånd. Foto: Polisens förundersökning

Mannen filmade i skogen i flera år, utan tillstånd.

 Foto: Polisens förundersökning
I förundersökningen finns ett stort antal bilder på olika björnar. Foto: Polisens förundersökningI förundersökningen finns ett stort antal bilder på olika björnar. Foto: Polisens förundersökning
I förundersökningen finns ett stort antal bilder på olika björnar. Foto: Polisens förundersökning
Nougat hittades hos mannen, som han bland annat lockade björnarna med. Foto: Polisens förundersökningNougat hittades hos mannen, som han bland annat lockade björnarna med. Foto: Polisens förundersökning
Nougat hittades hos mannen, som han bland annat lockade björnarna med. Foto: Polisens förundersökning
Mannen blandade även nougaten med melass. Foto: Polisens förundersökningMannen blandade även nougaten med melass. Foto: Polisens förundersökning
Mannen blandade även nougaten med melass. Foto: Polisens förundersökning
Låda med nougat. Foto: Polisens förundersökningLåda med nougat. Foto: Polisens förundersökning
Låda med nougat. Foto: Polisens förundersökning
Tingsrätten har kommit fram till att mannen har gjort sig skyldig till både förberedelse till grovt jaktbrott och otillåten kameraövervakning. För det dömdes han strax före årsskiftet att betala 120 dagsböter. Foto: Polisens förundersökningTingsrätten har kommit fram till att mannen har gjort sig skyldig till både förberedelse till grovt jaktbrott och otillåten kameraövervakning. För det dömdes han strax före årsskiftet att betala 120 dagsböter. Foto: Polisens förundersökning
Tingsrätten har kommit fram till att mannen har gjort sig skyldig till både förberedelse till grovt jaktbrott och otillåten kameraövervakning. För det dömdes han strax före årsskiftet att betala 120 dagsböter. Foto: Polisens förundersökning

Han lockade björn med nougat – döms

Publicerad

35-åringen ville ha bästa möjliga förutsättningar när han bjöd in vännerna till björnjakt.

Med hjälp av bland annat utplacerad nougatkräm lyckades han locka till sig björnar från angränsande jaktområden - och allting fångades på utplacerade kameror.

Det slutade med att mannen dömdes för både förberedelse till grovt jaktbrott och otillåten kameraövervakning.

Den 35-årige mannen hade gjort rigorösa förberedelser inför björnjakten.

I de två jaktområdena i skogarna utanför Ljusdal i Gävleborgs län hade han satt upp sex kameror som i realtid övervakade björnaktiviteten.

Kamerorna övervakade sex olika åtelplatser som mannen hade förberett med havre, älgben, älghuvud, fiskrester och kletiga massor som melass och nougatkräm.

Betet ser ut att ha fungerat.

Bilder från kamerorna visar att björnar vid ett flertal tillfällen har stannat till vid åtelplatserna för att ta del av de utplacerade godsakerna. Från kamerorna har bilderna sedan skickats vidare till 35-åringen, bland annat till hans mobiltelefon.

Dömdes av tingsrätten

Men det fanns ett problem - jaktförberedelserna var inte lagliga. När länsstyrelsen under sensommaren 2014 larmades om omständigheterna hamnade mannen i problem med rättvisan.

Det fanns förvisso tillstånd för åtling vid platsen, men sättet som den har bedrivits på har med marginal överskridits. Kameror har funnits i skogen under flera års tid, men aldrig med något tillstånd.

Tingsrätten har kommit fram till att mannen har gjort sig skyldig till både förberedelse till grovt jaktbrott och otillåten kameraövervakning. För det dömdes han strax före årsskiftet att betala 120 dagsböter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag