Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han lever i lyxen – men säljer misären

Leif-Ivan Karlsson har låtit kosta på sig idel exklusiva inredningsdetaljer. Den här förgyllda stolen är det bara han och Saddam Hussein som beställt i hela världen.
Foto: Erik Gustafson
Leif-Ivan Karlsson och hans fru bor i ett hus på 700 kvadratmeter utanför Stockholm och har en bedårande utsikt över Mälaren.
Foto: Erik Gustafson
Leif-Ivan Karlsson har låtit porträttera sig själv.
Foto: Erik Gustafson

Hans flyktingar köar till toaletterna och tvingas ibland sova sju personer i ett rum på 20–25 kvadratmeter.

Direktören Leif-Ivan Karlsson, 56, bor i en villa på 700 kvadratmeter, har en båt med ett nypris på 10 miljoner kronor och garaget fyllt med lyxbilar.

På drygt två år har han fakturerat Migrationsverket 140 miljoner kronor.

– Skaffa er ett liv i stället för att bry er om mig och alla andra som tjänar pengar, säger Leif-Ivan Karlsson.

Leif-Ivan Karlsson är tidigare känd från tv-programmet Svenska miljonärer där han glatt visade upp sitt lyxliv.

Nu kommer svenska folket att få lära känna honom och hans familj ännu bättre i TV3:s reality-show ”Bra, bättre, Karlssons”. Under hösten – i åtta avsnitt – kommer tittarna att få följa familjens Karlssons liv.

Leif-Ivan Karlsson har ett konstgjort vattenfall på tomten

Vid entrén till lyxvillan har Leif-Ivan Karlsson låtit bygga en damm med vattenfall där det bland annat står en konstgjord krokodil och en örn.
Foto: Erik Gustafson

Expressen har granskat de delar av ”superentreprenörens” affärsverksamhet som han inte visar upp i tv och som han ogärna pratar om.

Leif-Ivan Karlssons villa i Tullinge utanför Stockholm ligger på en höjd med en bedårande utsikt över Tullingesjön. Huset kostar närmare 50 miljoner kronor. För att komma in på tomten måste man passera en hög guldfärgad grind som öppnas inifrån huset.

Här vräker sig Leif-Ivan Karlsson i sin breda kungasäng.
Foto: Erik Gustafson

Vid entrén på bakgården har han låtit anlägga ett vattenfall, en konstgjord damm och en stor grillveranda med palmer.

Huset har 22 rum och är på 700 kvadratmeter och här finns allt som mångmiljonären behöver för att trivas i tillvaron:

En bar med 150 olika spritsorter, ett karaokerum, en salong med förgyllda handgjorda egyptiska möbler som har beställts av två personer i världen – Leif-Ivan och Iraks tidigare diktator Saddam Hussein, ett master bedroom med bubbelpool, en kungasäng och inbyggd belysning i stengolvet som är av granitsorten norsk labrador.

– Den glittrar så fint, säger Leif-Ivan Karlsson.


LÄS MER: De tjänar mest på flyktingboenden

Leif-Ivan Karlsson missnöjd med miljonbilen

På uppfarten till huset står en av världens finaste bilar, en Aston Martin Rapide med ett nypris på över två miljoner kronor.

Köpet av den exklusiva Aston Martin -bilen var ett felköp: "Den rekommenderas inte för överviktiga", säger Leif-Ivan Karlsson.
Foto: Erik Gustafson

Men den var ett felköp.

– Det är för svårt att komma in och ut ur bilen. Den rekommenderas inte för överviktiga, säger mångmiljonären och skrattar.

Nu har han löst problemet och i stället beställt en Cadillac för en miljon kronor.

”Jantarna är oftast sossar”

Men allra mest tycker han om sin motorbåt som ligger förtöjd nedanför huset.

Båten, som har ett nypris på tio miljoner kronor, har en motor på 2 150 hästkrafter och han säger att han brukar cruisa omkring i 200 km/h.

Leif-Ivan Karlsson stortrivs med sitt liv det finns, enligt honom, bara ett problem: de avundsjuka jantarna.

Här i sin motorbåt, som ny kostar tio miljoner kronor, trivs Leif-Ivan Karlsson som allra bäst. Han brukar cruisa omkring i 200 km/h säger han.
Foto: Erik Gustafson

– Jantarna är oftast sossar och sjukpensionärer. De har mest tid över att vara avundsjuka, säger han.

Leif-Ivan Karlssons flyktingboenden visas inte i TV3

Leif-Ivan Karlsson har blivit rik på fastigheter och bilaffärer, men sedan två år tillbaka omsätter hans affärsimperium också tiotalsmiljoner kronor i flyktingbranschen.

Men flyktingaffärerna och hur hans flyktingar lever har TV3 utelämnat i programmen och Leif-Ivan Karlsson vill heller inte prata om sin flyktingverksamhet med Expressen.

– Jag jobbar lite grann med detta, men inte så mycket aktivt själv, säger han.

Hur mycket omsätter du?

– Det vet jag inte.

Hur många flyktingar har du?

– Det är inte många, men man är ju en hjälpande hand i samhället.

Vet du om de har en bra tillvaro på dina anläggningar?

– Jag jobbar ju inte själv med detta, så jag vet inte, säger Leif-Ivan Karlsson.

De boende hänger upp skynken för sina sängar för att få ett privat rum.
Foto: Erik Gustafson

Men sanningen är att hans bolag Kulthammar AB är ett av de större privata flyktingföretagen i Sverige.

Leif-Ivan Karlssons flyktingföretag omsätter 200 000 per dygn

I dag driver han två flyktingförläggningar – en i Fagersta och en i Järvsö. Enligt Migrationsverket har förläggningarna 672 platser för asylsökande.

Med en daglig ersättning på cirka 300 kronor per flykting omsätter Leif-Ivan Karlssons bolag drygt 200 000 kronor per dag vid full beläggning.

Via sitt bolag har han sedan 2014 skickat fakturor till Migrationsverket på cirka 140 miljoner kronor och det är skattebetalarna som får stå för notan.

Madrasser ligger på gården

När Expressen besöker hans anläggning i Fagersta, där det finns hundratals asylsökande, berättar flyktingarna att de bor mycket trångt och att det är kö till toaletterna och duscharna.

Utanför flyktingförläggningen ligger gamla madrasser utkastade på gräsmattan och det är mycket smutsigt i flera utrymmen. Flertalet flyktingar ligger och sover i sina våningssängar med filtar som hänger ner framför bäddarna för att få det mörkt.

En ung kvinna kommer fram till Expressen och frågar om vi kan hjälpa hennes mamma som bor på anläggningen.

Så här ser det ut utanför förläggningen i Fagersta.
Foto: Erik Gustafson

För några månader sedan drabbades mamman av en stroke och hon får inte den hjälp hon behöver, säger kvinnan.

”Vi har ingen toalett”

Flera av de asylsökande på boendet berättar också om att ventilationen inte fungerar och att inget görs för att reparera den trots att de påpekat detta åtskilliga gånger.

– Det blir väldigt varmt på rummen nu på sommaren och på vintern är det tvärtom då fryser vi, säger en ung man.

Men det värsta är trångboddheten och köerna till toaletten berättar flera av dem.

– Vi är sju personer som bor här i ett rum på 20 kvadratmeter. Vi har ingen toalett på rummet och det finns bara en toalett i korridoren som vi ska dela med 30 andra personer, säger en man i 30-årsåldern.

Men han vågar inte framträda med namn och bild.

– Det var några andra flyktingar här tidigare som pratade med en tidning och de fick åka härifrån. De kanske fick det ännu värre, säger mannen.

Bara praktikanter jobbar

Leif-Ivan Karlsson har också – för att maximera vinsterna i flyktingföretaget – bytt ut den ordinarie personalen mot praktikanter, enligt tv-programmet ”Uppdrag granskning” som granskade hans asylboenden.

På Leif-Ivan Karlssons asylboenden tvingas de boende stå i kö till toaletterna och en del får sova i köksutrymmen.
Foto: Erik Gustafson

Men själv tycker han inte att han gjort något fel.

– Det finns inget att kritisera mig på, absolut inte. Men visst är det väl någon som ibland piper till, men det är än en gång jantens fel, säger han.

”Bara köer hela tiden”

När flyktingarna på förläggningen i Fagersta får se vilket lyxliv som Leif-Ivan Karlsson lever blir de både arga och ledsna.

– Han är välkommen att besöka oss. Han kan sova i den sängen säger en asylsökande i 30-årsåldern och pekar på en våningssäng. Sen kan han få se hur det är att stå i kö till toaletten och stå i kö för att få mat. Det är bara köer hela tiden och vi kan inget göra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.