Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han larmade regeringen om migrationen: ”Ingen kontroll”

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi gästade nyligen Direkt med Niklas Svensson och pratade om integrationsutmaningen.
Anders Danielsson.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Polis övervakar kön av ankommande flyktingar i snålblåsten vid Hyllie station utanför Malmö i november 2015.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingar på grekiska Lesbos i november 2015.
Foto: MUHAMMED MUHEISEN / AP

Hela den reglerade invandringen var på väg att kollapsa under hösten 2015. Det säger Migrationsverkets tidigare generaldirektör Anders Danielsson i tidskriften Kvartals ”Fredagsintervjun”.  

– Därför tog jag ett initiativ att skriva till regeringen om att man skulle införa gränskontroll hösten 2015. Vilket man också gjorde, säger han. 

Mellan 2012 och 2016 var Anders Danielsson generaldirektör för svenska Migrationsverket. I Kvartals podd ”Fredagsintervjun” intervjuas han av Staffan Dopping och berättar om hur det var att vara chef just för Migrationsverket under flyktingkrisen 2015. 

Anders Danielsson säger att det både var ansträngande och tumultartat, men att han är imponerad över den förmåga som Sverige – i synnerhet Migrationsverket – hade då. 

– Jag tycker det också är viktigt att berätta. Och inte bara att söka ”finn fem fel”. Att vi kunde mobilisera den kraften och att vi lyckades fixa detta, säger han i podden. 

– Det kom alltså 135 000 på fyra månader. En natt var det 230 individer som inte fick tak över huvudet. Men det fixade sig dagen efter. 

Danielsson larmade regeringen: ”Tappade kontrollen”

Danielsson säger också att det var han själv som hörde av sig till regeringen med förslaget om att införa gränskontroller i november 2015. 

– Vad vi såg var att Sverige tappade kontrollen. Man hade ingen kontroll på vilka som kom in i Sverige, så hela Dublinöverenskommelsen och hela den reglerade invandringen var ju på väg att kollapsa. Och därför tog jag ett initiativ att skriva till regeringen och hemställa om att man skulle införa gränskontroll hösten 2015, vilket man också gjorde. 

Han fortsatte: 

– Inte för att begränsa asylrätten, men för att få kontroll på situationen. Det kom ju barn över gränsen till Danmark som bara försvann. Så kan man inte ha det i ett samhälle. 

Den 17:e december 2015 röstade riksdagen ja till gränskontroller. 

Tidigare chef på Säpo

Innan Anders Danielsson blev generaldirektör på Migrationsverket var han chef över Säkerhetspolisen. Efter tiden på Migrationsverket blev han generalsekreterare på Svenska röda korset, men utsågs mindre än ett år senare till landshövding i Västra Götalands län med förordnande från 18 september 2017 till december 2020. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.