Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han lämnar S – har tröttnat på ministern

Björn Häll-Kellerman är biträdande borgarrådssekreterare på Stockholms stadshus finansrotel.
Foto: Linnea Bengtsson/Föräldrakraft

Björn Häll-Kellerman, ordförande i Unga Rörelsehindrade, har tröttnat på S-ministern Åsa Regnérs politik på LSS-området och personlig assistans.

Han lämnar nu Stockholms stadshus och Socialdemokraterna.

– Det handlar väldigt mycket om besparingar, säger han.

Björn Häll-Kellerman är biträdande borgarrådssekreterare på Stockholms stadshus finansrotel och jobbar under finansborgarrådet Karin Wanngård. Men efter sommaren lämnar han arbetsplatsen efter fem år och säger upp sitt medlemskap i S.

Orsaken är Socialdemokraternas politik i LSS-frågor och personlig assistans.

Björn Häll-Kellerman är samtidigt ordförande i organisationen Unga rörelsehindrade och är starkt kritisk mot regeringens linje.

– Den riktar in sig för mycket på kostnadsperspektivet. Man har helt tappat rättighetsperspektivet kring LSS som grundtanken var, säger han och fortsätter:

– Det handlar väldigt mycket om besparingar. Det jag reagerat hårdast mot är det direktiv som gått till Försäkringskassan om kostnadsutveckling för personlig assistans måste brytas. Och direktivet om att dämpa utvecklingen av antal beviljade timmar, säger han.

"Regeringen har ett helhetsansvar"

Björn Häll-Kellerman menar att utgångspunkten för den utredning regeringen tillsatt mest handlar om att spara.

– Man vill inte se de fördelar assistansen ger och de ekonomiska intäkter som kommer genom att fler får jobb som assistans och även de som har assistans kan jobba. Man har tappat den grund som jag står för, säger han.

Udden av sin kritik riktar han mot ansvarigt statsråd Åsa Regnér.

– Regeringen har ett helhetsansvar. Men det är hon som är ansiktet ut i debatterna och är den ansvariga minister för frågorna, säger han.

Björn Häll-Kellermans beslut har väckt stor uppmärksamhet på sociala medier och han upplever att han framför allt fått stöd i sitt beslut.

Sajten Hejaolika.se var först med att berätta om avhoppet.

Expressen har sökt Åsa Regnér för en kommentar men enligt hennes pressekreterare sitter hon på en långflygning och kan inte återkomma förrän senare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.