Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han lämnar MP efter regeringsbeslutet

"Eftersom jag inte kan se förhandlingen, utan bara tar del av slutresultatet som alla andra, kände jag att jag inte kunde fortsätta att representera partiet", säger William Grönlund.

"Jag har varit med sedan 2003 och känner mig hemma i partiet, trots att jag inte sympatiserar med alla beslut och är rätt skeptisk mot de senaste regeringsbesluten", säger Nils Karlsson.
"Jag tror att beslutet kommer att bidra till en stor splittring. Samtidigt är det bra att vi kan ha en intern diskussion, det måste vara högt i tak", säger Hanna Bernholdsson.
Jakop Dalunde pekar på att det rör sig om en temporär lag och inte något permanent. "Det viktigaste nu är att vi gör allt vi kan för att utöka vår kapacitet i mottagandet, så att den här temporära lagen inte blir permanent", säger han.
Även om Carl Schlyter inte själv tänker lämna Miljöpartiet menar han att det finns en gräns för hur mycket partiet kan stå ut med i regeringsposition. "Det krävs att vi börjar få igenom några gröna beslut", säger han. Foto: Kristofer Sandberg

Flera miljöpartistiska företrädare har under veckan uttryckt sig kritiskt gentemot regeringens senaste migrationsöverenskommelse.

Två lokalpolitiker har redan lämnat partiet, och fler kan det bli.

Men riksdagsgruppen ser ut att förbli intakt.

– Jag vill föra in partiet på rätt väg igen, det löser jag inte genom att lämna, säger riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP).

När Åsa Romson, MP, tillsammans med statsminister Stefan Löfven, S, i tisdags presenterade den nya migrationsöverenskommelsen hade hon nära till tårar.

Men hon var inte den enda som reagerade starkt på uppgörelsen regeringspartierna emellan.

Mindre än två dygn senare har två av partiets lokala politiker valt att lämna politiken eftersom de inte kan stå bakom partiet längre.

"En spottloska på alla"

En av de som lämnar partiet är William Grönlund, MP, från Nora kommun.

Dagen efter att beslutet offentliggjordes är han ödmjuk och pekar på att han inte har haft insyn i förhandlingarna mellan regeringspartierna. Det spelade dock ingen roll när beslutet fattades.

– Jag fattade beslutet omedelbart efter att jag fick höra om överenskommelsen. Det känns sorgligt och tråkigt att det blev så. Jag har respekt för vår partistyrelse och deras arbete, men vi har alla gränser för vad vi anser är okej. Här gick min gräns, säger William Grönlund.

Både han och partiets vice ordförande i Borlänge, Salar Pak Gohar, MP, väljer att lämna partiet efter det uppmärksammade regeringsbeslutet.

På sin Facebooksida skriver Salar Pak Gohar:

"Det här är inte solidaritet eller humant, det här är en spottloska på alla som var med och bedrev valkampanj under valet".

"Det finns en smärtgräns"

Och fler företrädare kan följa i deras spår.

Hanna Bernholdsson, MP, sitter i kommunstyrelsen i Borås. Hon beskriver beslutet som en stor besvikelse som ligger väldigt långt i från en grön ideologi.

Nu öppnar även hon för att beslutet kan påverka hennes framtid inom partiet.

– Det är första gången som tanken har slagit mig. Sen får man fråga sig om det hjälper att lämna, vilket jag inte tror att det gör. Men helt klart finns det en smärtgräns, både för partiet och för mig. Nu vill jag avvakta och se vad partiet gör framöver, säger Hanna Bernholdsson.

Andra lokalpolitiker är mer försiktiga i sin framtoning och pekar på att man kan göra mer nytta för partiet inifrån.

– I stället för att hota med att lämna hotar jag med att vara kvar. Jag är hellre med och påverkar. Däremot har jag pratat med oroliga medlemmar som jag inte har kunnat råda att stanna, i stället har jag sagt åt dem att ta sig en funderare, säger Nils Karlsson, MP, kommunalråd i Malmö.

Inga fler eftergifter

Från riksdagshåll är beskedet mer enhälligt.

Både Carl Schlyter, MP, och Jakop Dalunde, MP, har under veckan varit kritiska till uppgörelsen, och har visat sitt missnöje bland annat genom inlägg på Facebook.

Men att det skulle vara aktuellt att lämna partiet?

– Partiet har ett program som jag är beredd att genomföra och stå upp för. Mina mål är fortfarande desamma, jag vill se en mer grön politik. Har man en röst så får den aldrig tystna, säger Carl Schlyter.

Jakop Dalunde ser inte heller att det är rimligt med ett avhopp, men menar ändå att det finns en gräns för hur långt partiet kan gå.

– Det finns en gräns, men det är något som vårt parti också har varit tydliga med. Åsa Romson har själv sagt att man inte kan sträcka sig längre än så här när det kommer till eftergifter, säger han.

"Många är förbannade"

William Grönwall har full respekt för sina kolleger som väljer att stanna i partiet i stället för att lämna.

Han hoppas också att partiet hittar tillbaka till sina grunder, utan hans hjälp.

– Det här visar att det kan vara svårt att kombinera partipolitik med regeringspolitik. Många är arga, många är förbannade. Men jag hoppas att Miljöpartiet håller ihop och att man inom kort hittar tillbaka till sin själ, säger han.

Expressen har sökt Salar Pak Gohar för en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!