Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han kritiserade Kina – har dömts till fängelse

Även den svenske Gui Minhai har dömts till fängelse i Kina
Chen Jie-Ren anklagades för brotten i slutet av juni 2018, då han plötsligt försvann från sina plattformar, som också stängdes ner.
Kinas ledare Xi Jinping.
Foto: LI XUEREN / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Den kinesiska journalisten Chen Jie-Ren har dömts till 15 års fängelse för att ha kritiserat det kommunistiska partiet i Kina.

Domstolen hävdar att journalisten ”startat bråk och provocerat”.

Människorättsorganisationer hävdar att han straffas för sina politiska tal på WeChat och andra sociala medier, som är de plattformar där han använt efter att ha tvingats lämna statliga medier som Southern Weekend, China Youth Daily och Beijing Daily.

Han har på sina plattformar, under rubrikerna ”Jieren Observation Viewpoint” och ”Jieren Observation Heights”, publicerat kommentarer och avslöjande artiklar, ofta kritik mot enpartistaten Kina.

Nu har han dömts till 15 års fängelse, uppger nyhetsbyrån AFP som hänvisar till kinesisk domstol.

Försvann från sin plattform

Domstolen i Guiyang, Hunanprovisen, har dömt Chen Jie-Ren för att ”startat bråk och provocerat”, för olaglig affärsverksamhet, utpressning och mutbrott.

Enligt människorättsorganisationen Chinese Human Rights Defenders döms han också att betala böter på motsvarande drygt tio miljoner svenska kronor. Domstolen har också dömt Chen Jie-Rens bror, anklagad för liknande brott, till fyra års fängelse.

Chen Jie-Ren anklagades för brotten i slutet av juni 2018, då han plötsligt försvann från sina plattformar, som också stängdes ner. Den 7 juli bekräftade kinesiska myndigheterna att bröderna var under utredning.

I augusti, samma år, uppgav den kinesiska polisen att Chen Jie-Rens onlinetal ”förstörde (det kommunistiska) partiets rykte och förstörde myndighetens trovärdighet”. 


https://twitter.com/CHRDnet/status/1255978049729728514

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.