Oppositionspolitikern Oswalo Paya omkom under söndagen in en bilolycka strax utanför Havanna. Foto: Adalberto Roque
Oppositionspolitikern Oswalo Paya omkom under söndagen in en bilolycka strax utanför Havanna.  Foto: Adalberto Roque

Han kritiserade Castro - nu död i bilolycka

Publicerad

I decennier kritiserade han Fidel och Raul Castro och blev därmed en av Kubas tyngsta regimkritiker.

I söndags omkom han i en bilolycka.

Nu tror hans dotter att någon kan ha kört in i bilen med flit.

– De ville göra skada och det slutade med att de dödade min pappa, säger Rosa Maria Paya.

I bilen fanns ytterligare en regimkritiker som också avled, och svenske KDU-ordförande Aron Modig, 27, som skadades lindrigt.

Modig var på plats i Kuba för att "visa sitt moraliska stöd för demokratirörelsen i Kuba" – en demokratirörelse som Oswaldo Paya har arbetat med i decennier.

Paya har under åren uttryckt ett starkt motstånd mot kommunistiska ledarna Fidel och Raul Castro.

– Han var en framträdande ledare. Han la år av sitt liv på kampen för demokrati, säger människorättsadvokaten Elizardo Sanchez, enligt AP.

Payas hem ligger i Havanna. Det är oklart vad han gjorde i Ganma-provinsen, som ligger 75 mil därifrån, när olyckan inträffade.

Kan ha kört i bil med flit

Enligt myndigheterna tappade föraren i Payas bil kontrollen och krockade med ett träd.

Men hans dotter, Rosa Maria Paya, uppger på hemsidan en helt annan olycksorsak. I en ljudfil på Oswaldos Payas hemsida uppger hon att ytterligare en bil var inblandad i olyckan – och att denna kan ha kört in i Payas bil med flit.

– En bil försökte meja dem från vägen, och bilen rammade dem gång på gång. Så vi tror inte att det var en olycka. De ville göra skada och det slutade med att de dödade min pappa, säger Rosa Maria enligt ljudfilen.

Även vittnen har uppgett att de sett en bil som åkt efter Payas bil och rammat den längs vägen.

Oswaldo Paya är den andra stora regimkritikern i Kuba som dött det senaste året. Laura Pollan, grundare av protestgruppen "Ladies in White", dog av en hjärtattack i oktober.

Oswaldo Paya är grundare av Varela-projektet som värnar om mänskliga rättigheter.

Hans demokratikamp belönades 2002 med Sacharovpriset för mänskliga rättigheter, EU:s förnämsta pris för människorättskamp vilket delas ut av EU-parlamentet. Priset har sitt namn efter fysikern Andrej Sacharov som stred för demokratisering av dåvarande Sovjetunionen.

Bildt: "Ledande förkämpe"

Tjeckiens förre president Vaclav Havel nominerade kubanen två gånger till Nobels fredspris.

Nu är Oswaldo Paya saknad av många.

– Med sitt ledarskap inspirerade Oswaldo oräkneligt antal demokratiaktivister att man kan göra förändringar politiskt utan våld, skriver Cuba Study Group, som uppmanar till politisk förändring i Kuba, i ett uttalande.

Svenske utrikesministern Carl Bildt, M, säger i ett uttalande:

– Han var en av de ledande förkämparna för mänskliga rättigheter och demokrati. Det är en tragedi, en förlust för Kubas folk, en förlust för världen, säger utrikesminister Carl Bildt på väg in till ett toppmöte i Bryssel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag