Han köper alla 850 McDonald’s i Ryssland

Senaste nyheterna med Expressen TV
Alexander Govor tar över samtliga 850 McDonald’s i Ryssland.
McDonald’s i Sankt Petersburg, Ryssland.
Foto: ANATOLY MALTSEV / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Han drev redan 25 av snabbmatsjättens restauranger i landet.

Nu tar Alexander Govor, 62, över samtliga 850 McDonald’s i Ryssland, rapporterar Reuters.

McDonald’s öppnade sin första restaurang i Ryssland i Moskva 1990. Den ryska marknaden stod förra året för nio procent av McDonald’s totala försäljning enligt Guardian.

Men den ryska invasionen av Ukraina förändrade allt.

McDonald’s stängde temporärt hundratals av sina ryska restauranger i mars på grund av kriget. Nu drar snabbmatsjätten sig ur landet helt vilket McDonald’s vd Chris Kempczinski säger har varit ett ”extremt svårt” beslut att fatta.

– Men vi måste hålla fast vid våra värderingar och det innebär att vi inte kan låta vår gyllene logo fortsätta skina här, säger Chris Kempczinski enligt BBC.

Kommer att driva restaurangerna under annat namn

McDonald’s meddelade tidigare i veckan att man hade för avsikt att sälja sina ryska snabbmatsrestauranger och företaget har nu hittat en köpare.

Alexander Govor driver sedan tidigare 25 McDonald’s i Sibirien. Han tar nu över samtliga 850 McDonald’s i Ryssland för en icke offentliggjord summa.

Som en del av överenskommelsen kommer Govor att låta samtliga 62 000 McDonald’s-anställda i Ryssland behålla jobbet med samma anställningsvillkor i två år, skriver Moscow Times.

Alexander Govor kommer att driva restaurangerna under ett annat namn. McDonald’s logo, namn och meny får inte användas.

Kanye Wests beställning på McDonald's i Trollhättan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.