Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han knivdödade sin vän på hemmafest

Siffror från Brå.
24-åringen knivdödade sin vän på en hemmafest.
Han döms till tolv års fängelse för mord. Det var här som mordet ägde rum. Foto: POLISEN

En 24-årig man högg ihjäl en vän under en hemmafest i Piteå.

Nu straffats han med 12 år i fängelse, meddelar tingsrätten i Luleå. 

I oktober fick polisen larm om ett bråk i en bostad i Piteå. När patrullerna anlände påträffade man en 25-åring som var svårt knivskadad och som fördes till sjukhus. Förmiddagen därpå avled mannen av skadorna. 

Fälld för knivmord på hemmafest

Nu har mannen som utdelade knivhugget, fällts för mordet i tingsrätten. Han har också fällts för misshandel av personen som bor i bostaden – och tilldelats ett sammanslaget straff på 12 år i fängelse och plus ett skadestånd. Gärningsmannen ska betala ett belopp på strax över 5000 kronor till den misshandlade personen och ett skadestånd på sammanlagt nästan 110 000 kronor till den avlidnes anhöriga. 

I polisens förundersökningsprotokoll framgår det att knivmordet skedde under en hemmafest. Gärningsmannen och offret, som i utredningen beskrivs som nära vänner, var båda på festen. 

Ett vittne, som var på samma fest, berättar att gärningsmannen slet åt sig en kniv och en flaska från en köksbänk och skrek att han skulle döda mordoffret. Då klev mannen som bodde i lägenheten fram och försökte slita flaskan ur gärningsmannen hand – som svarade med att ta stryptag på honom. Gärningsmannen blev övermannad och lämnade lägenheten. 

Hävdar att han försvarade sig

Senare konfronterade gärningsmannen mordoffret utanför bostaden. Parterna skrek åt varandra och gärningsmannen följde efter offret in i trapphuset. Därefter utdelade han knivhugg i offrets mage, med en kniv som han plockat på sig tidigare. Samma vittne som såg knivattacken uppger att bråket gällde en annan person på festen, en kvinna. 

Personen som bor i bostaden ringde 112, samtidigt som gärningsmannen hjälpte till att trycka en handduk mot offrets sår. En väktare dök upp på plats och grep gärningsmannen.  

Gärningsmannen hävdar i förhör att han har fick motta slag i ansiktet från mordoffret i samband med bråket i trapphuset. Han säger också att använde sig av kniven när han försvarade sig från slagen och hävdar att han tog strypgrepp på mannen som bor i bostaden i självförsvar. 

Får förmildrat straff

Tingsrätten skriver att Högsta domstolens praxis stipulerar att fjorton års fängelsestraff ska vara utgångspunkt vid fällande dom för mord med uppsåt. 

”Enligt vår mening talar dock det snabba händelseförloppet och kortvariga dödliga våldet i någon mån för ett lägre straff, och straffvärdet motsvarar därför tolv års fängelse. Eftersom det inte kommit fram några skäl att bestämma fängelsestraffet till kortare tid än vad som motsvarar straffvärdet ska han därför dömas till tolv års fängelse”, skriver tingsrätten i sin dom. 

”Hans agerande kan inte heller anses vara särskilt hänsynslöst och offret har inte befunnit sig i en särskilt utsatt ställning.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.