Han kastade sin fru från balkong – jagas

När kvinnan kom tillbaka från de svåra skadorna kunde hon motsäga Bobel Barqashos version om att hon skulle ha hoppat från balkongen. Högsta domstolen gick på kvinnans berättelse och nu är Bobel Barqasho internationellt efterlyst.
Foto: INTERPOL INTERPOL / INTERPOL
Foto: POLISEN
Fyra år har gått sedan polisen grep Bobel Barqasho, som dömdes till 14 års fängelse för mordförsök.
Foto: POLISEN
RULLSTOLSBUREN. Fyra år efter fallet från sjätte våningen lever kvinnan, som vid brottet var 26 år gammal, med skadorna varje dag. I förhör har grannen som var först att hitta henne på den snötäckta cementen sagt att kvinnan var så skadad att hon inte gick att känna igen.

Kvinnan kastades ut från sjätte våningen – och överlevde mirakulöst.

Efter en lång rättsprocess dömdes hennes dåvarande make Bobel Barqasho till 14 års fängelse.

Sedan dess har han varit på flykt från rättvisan och efterlyst i hela världen – utan att ha avtjänat en dag av sitt straff.

– Jag och min son hade varit tryggare om han satt bakom lås och bom, säger hans exfru som lever med hotbild från den tidigare maken.

Hon minns bara fragment från händelsen. Det började med tjafs och gick över till misshandel.

– Jag har minnesbilder där jag blir buren. Han har mig på axeln och han ropar mitt namn. Sedan blir det svart.

Ögonblick senare har hennes make Bobel Barqasho, 34, kastat ut henne från balkongen i parets bostad i Södertälje. Lägenheten ligger på sjätte våningen och kvinnan faller 13 meter innan hon slår ned i de snötäckta cementplattorna nedanför. Samtidigt ligger parets tvåårige son och sover.


LÄS MER: Bobel jagas världen över efter mordförsöket 


En granne var bland de första på plats. I förhör har han berättat att kvinnan, som var 26 år gammal vid tidpunkten, var så skadad att han inte kände igen henne när hon låg på marken.

"Opererats från topp till tå"

Hon fördes till sjukhus där läget länge var livshotande. Läkarna var tydliga med att det inte var säkert att hon skulle överleva.

– Jag har opererats från topp till tå, säger hon och fortsätter:

– Mina föräldrar kunde få samtal mitt i natten där läkarna sa "det finns en risk att hon inte klarar natten". Men varje gång lyckades de rädda mig.

Så småningom kunde kvinnan berätta om minnesbilderna – och på så vis motsäga maken Bobel Barqashos historia om att hon själv hade hoppat. 

Tvangs driva fallet själv

Maken åtalades för mordförsök och dömdes till nio års fängelse i tingsrätten. Fallet överklagades – och en oenig hovrätt rev upp fängelsedomen och friade Barqasho. Nästa kalldusch för kvinnan kom när Riksåklagaren avstod från att överklaga till Högsta domstolen (HD).

Med hjälp av målsägandebiträdet Ia Sveger och sin familj drev hon själv fallet till HD – och vann. Familjen bekostade själva ny teknisk analys av kläder och lämnade in kompletterande bevisning som räckte för att domstolen skulle döma Bobel Barqasho till 14 års fängelse.

– Det kändes som en lättnad. Att rättvisan äntligen hade segrat, säger hon och fortsätter:

– Men då kom det trista.

Internationell efterlysning

Inför Högsta domstolens dom hade Bobel Barqasho gått under jorden. I dag, ett och ett halvt år efter domen, är han fortfarande på fri fot och internationellt efterlyst. 

Polisens så kallade Fast-grupp ansvarar för att hitta och gripa människor som är internationellt efterlysta.

– Vi jobbar med ärendet Bobel Barqasho och har gjort sedan efterlysningsdatumet, säger en inspektör på Fast-gruppen, som inte vill gå närmare in i detalj.

– Vi nämner aldrig vad vi har för ledtrådar eller för geografiska positioner. Det vill vi inte bjuda dem på.

Hotbild mot mor och son

För kvinnan som föll från balkongen är det viktigt att Bobel Barqasho avtjänar sitt straff. Det finns fortfarande en hotbild mot henne och i dag lever hon tillsammans med sin son under skyddad identitet.

– Det är klart att man hela tiden lever med en rädsla, säger hon.

Det har gått drygt fyra år sedan mordförsöket och hon lever med skadorna varje dag. Hon är fortfarande rullstolsburen och läkarna har varnat för att skadorna kanske inte kommer att läka mer än vad de har gjort.

Men hon hoppas.

– Jag vill finnas här för min son. Jag vill jag bli frisk och jag ger inte upp. Jag kämpar varje dag med träning för att kunna återgå till livet som det var förut. Ett normalt liv.

"Jag hade tur"

– Jag hoppas på rättvisa, och inte bara för mig. Jag har läst om andra fall med kvinnor i samma situation, där det är svårt att få bevisen att räcka. Jag hade tur med den ekonomiska biten, med syskon som hjälpte till, men det är inte alla som har pengar att lägga ut för att överklaga på egen hand, säger hon.

Detta har hänt

Februari 2013: Kvinnan knuffades ut från 13 meters höjd. Skadorna var livshotande men kvinnan överlevde mot alla odds.

April 2014: Bobel Barqasho dömdes till nio års fängelse för mordförsök av Södertälje tingsrätt.

Juli 2014: I en uppmärksammad dom frikände Svea hovrätt Bobel Barqasho.

November 2015: Efter att kvinnan med hjälp av målsägandebiträde själv drivit processen vidare – och fått prövningstillstånd i Högsta domstolen – sägs det sista ordet: HD dömer Bobel Barqasho till 14 års fängelse för mordförsök.

Juli 2017: Barqasho är fortfarande på flykt undan rättvisan. Han jagas av polisens så kallade Fastgrupp som jobbar med internationellt efterlysta. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.