Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han kände till farorna

Martin Adler lät sig inte avskräckas när kollegan Ulf Strömberg mördades i Afghanistan.
- Har man varit med om en bilolycka så gäller det att sätta sig i bilen igen så snabbt som möjligt.
Hans nästa reportageresa gick till Somalia.
I november 2001 var Marin Adler i Afghanistan och bevakade striderna mellan talibanerna och norra alliansen i staden Taloqan tillsammans med reportern Bo Lidén. Även TV4:s fotograf Ulf Strömberg och reportern Rolf Porseryd var med. Strax efter midnatt 27 november bröt sig maskerade rånare i deras hus och sköt Ulf Strömberg till döds. - Vi gick ut i rummet intill och såg Ulf ligga på golvet. Han måste ha dödats direkt. Det var en ren avrättning, berättade Martin Adler för Amnesty Press förra året.

Bevakade krig i världen

I går blev han själv avrättad vid en fredsdemonstration i Mogadishu. Martin Adler från Västerås bevakade 20 krig och 40 länder under sin långa och framgångsrika karriär som frilansjournalist och fotograf. När Expressen i maj 1994 kunde publicera tio sidor från människoslakten i Rwanda var de Martin Adlers verk. På samma sätt gjorde han upprörande och engagerade reportage i Tjetjenien, Sri Lanka och Irak. För att nämna några områden.

Inte dumdristig

- Martin Adler var något av en ensamvarg. Men ändå social, engagerad och modig. Han var inte dumdristig och tog onödiga risker, berättar frilansfotografen Roger Turesson som träffat honom på många oroshärdar världen över. Andra kollegor som Expressen talat med beskriver honom som en "kamikazepilot". Sanningen ligger väl någonstans mitt emellan. - Dö kan man ju göra var som helst. Men man kan eliminera 90 procent av riskerna genom att vara väl förberedd, sade Martin Adler.

Återvände till Somalia

Han lovade 2004 sin fru och de två döttrarna att undvika det livsfarliga Irak och koncentrera sig på platser som inte var så välbevakade av journalister. Men han kunde inte hålla sig ifrån Somalia som åter fastnat på nyhetskartan efter nya inbördesstrider. - Jag kan inte sitta framför tv:n och känna mig maktlös. Jag vill vara på plats för att kunna förstå och påverka, sade Martin Adler som blev 47 år.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!