REAKTORER SKA BYTAS UT. EN del av kärnkraftsuppgörelsen innebär att reaktorer ska bytas ut mot nya. Maud Olofsson är säker på att uppgörelsen kommer att röstas igenom, men det krävs bara fyra borgerliga röster för att förslaget ska falla.
REAKTORER SKA BYTAS UT. EN del av kärnkraftsuppgörelsen innebär att reaktorer ska bytas ut mot nya. Maud Olofsson är säker på att uppgörelsen kommer att röstas igenom, men det krävs bara fyra borgerliga röster för att förslaget ska falla.

Han kan sänka kärnkraftsuppgörelsen

Publicerad
Uppdaterad
Nu hopar sig molnen över alliansens stora kärnkraftsuppgörelse.
Expressen kan avslöja att den förre moderaten Göran Thingwall är beredd att bli tungan på vågen och fälla det viktiga förslaget.
- Det är ett alternativ att rösta nej. Jag kan bli känd som han som sänkte hela skiten, säger Thingwall till Expressen.
Näringsminister Maud Olofsson pressades hårt i partiledardebatten i SVT:s Agenda i söndags kväll på att det finns ett antal riksdagsledamöter från partiet som sagt att de ska rösta nej till alliansens kärnkraftsöverenskommelse.

"Tar hand om det"

I debatten lovade Olofsson att överenskommelsen - som säger att befintliga kärnkraftsreaktorer ska få ersättas av nya - kommer att gå igenom i riksdagen.
- Det tar jag hand om, sa Olofsson i debatten.
Hittills har två riksdagsledamöter från Centerpartiet tydligt sagt att de kommer rösta nej. En ledamot, Sven Bergström, har uttryckt starka tveksamheter till överenskommelsen men vill inte säga hur han kommer att rösta.
- Det är många frågetecken kvar, säger Bergström till Expressen.

Krävs en nej-röst till

För att förslaget ska falla i riksdagen krävs det att fyra borgerliga ledamöter går över till nejsidan. Det skulle alltså behövas en till ledamot.
Nu berättar Göran Thingwall, som i förra veckan hoppade av Moderaterna och blev politisk vilde, att han överväger att rösta nej.
Han gör det inte utifrån ett kärnkraftsmotstånd utan för att han känner sig sviken av alliansregeringen som inte hållit löftet om att låta privatläkare få sälja sina mottagningar.

En nyhet för statsministern

- I förhandlingssyfte har jag trumf på hand. Tycker regeringen att energipolitiken är väldigt viktig så kan de rätta till misstaget de gjorde med lagen om ersättningsetablering för vissa vårdgivare, säger Thingwall, som till vardags är privatläkare.
Från Fredrik Reinfeldts stab kände man inte till att Thingwall hotar sänka kärnkraftsöverenskommelsen.
- Han tillhör nu SPI, säger Reinfeldts presschef Roberta Alenius och pekar på att Thingwall gått över till Sveriges pensionärers intresseparti.
På partiets pressjour visste man sent i går kväll inte heller om Thingwalls hot.
- Han har lämnat riksdagsgruppen så han går inte på våra riksdagsgruppsmöten, säger Petter Larsson på pressjouren.

"Kommer röstas igenom"

Från Maud Olofssons stab meddelas i alla fall att överenskommelsen kommer att röstas igenom.
- Det är två ledamöter i dag som säger att de ska rösta nej. Men den här propositionen kommer att gå igenom, säger Olofssons pressekreterare Frank Nilsson.
Men vem ska då få pli på Göran Thingwall?
- Det är en bra fråga, säger Nilsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag