Han kan bli Trumps nya fredssändebud

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tony Blair har tidigare visat starkt stöd för delar av USA:s utrikespolitik.
Foto: Victoria Jones / AP TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump försöker knyta till sig Tony Blair.
Foto: Polaris / POLARIS POLARIS IMAGES

Tony Blair kan bli USA:s nya fredssändebud i Mellansöstern – om Donald Trump får som han vill.

Enligt Daily Mail är presidentens förhoppning att den tidigare brittiske premiärministern ska ro i land "den ultimata uppgörelsen" – fred i Mellanöstern.

President Donald Trump försöker knyta till sig Tony Blair. Enligt Daily Mail har den tidigare brittiste premiärministern vid tre tillfällen träffat Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner, den första gången redan i september förra året. Bara dagar efter presidentvalet möttes de två igen för en middag på en exklusiv New York-restaurang. Deras senaste möte, som pågick i tre timmar, hölls så sent som i förra veckan i Vita huset. Syftet med mötena uppges vara att diskutera Tony Blair som USA:s nya fredsändebud i Mellanöstern.

Från Blairs sida har man dock valt att inte kommentera uppgifterna.

– Vi kommenterar inte privata möten, säger en talesperson till Daily Mail.

Chans för Blair att återuppbygga sitt rykte

Blair har tidigare visat starkt stöd för delar av USA:s utrikespolitik, särskilt genom att delta i invasionerna i Afghanistan och Irak 2001 respektive 2003. Han fick dock utstå skarp kritik för det. Uppgifterna om Iraks eventuella innehav av massförstörelsevapen, som han åberopade och som senare visade sig falska, fick många att uppfatta honom som oärlig. Rollen som fredsändebud skulle därför vara en chans för honom att bygga upp sitt rykte igen.

Trumps mål: "Den ultimata uppgörelsen"

Tony Blair har tidigare agerat fredssändebud i Mellanöstern för den så kallade "kvartetten" – EU, USA, Ryssland och FN – och hans kunskap och erfarenheter uppges vara det som lockar den, inom detta område, oerfarna Trump-administrationen, skriver Daily Mail.

Kushner har i sina samtal med Blair diskuterat målet med uppdraget som fredssändebud, något Trump beskriver som att uppnå "den ultimata uppgörelsen - fred i Mellanöstern.

Som brittisk medborgare kan Blair inte ha ett formellt jobb inom den amerikanska regeringen men han tilldelas ett jobb som rådgivare.

Blair var skeptisk mot Trump

Tony Blair har tidigare riktat skepticism mot Trump och hur han utnyttjade Twitter under sin valkampanj.

– Jag ser på dagens politik och undrar om jag fortfarande förstår den. Jag blir verkligen bekymrad när politik sköts via en Twitter-feed, sa han i ett uttalande.

Tonläget ändrades dock kort efter valet. När nuvarande premiärminister Theresa Mays kritiserades för sitt beslut att bjuda in Trump för ett statsbesök fick hon stöd av Blair.

– Jag kritiserar inte premiärministern för att hon sträcker ut en hand mot president Trump. Det är viktigt att hon bygger upp en stark relation dem emellan, sa han då enligt Daily Mail.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.