Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba om mötet med Sergej Lavrov

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll en presskonferens i torsdags förra veckan efter mötet med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.
Lavrov.
Foto: RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mötet i Turkiet.
Foto: DEPO PHOTOS/ABACA / STELLA PICTURES/DEPO PHOTOS/ABACA
Mötet i Turkiet.
Foto: DEPO PHOTOS/ABACA / STELLA PICTURES/DEPO PHOTOS/ABACA
Lavrov.Mötet i Turkiet.
Foto: CEM OZDEL / TURKISH FOREIGN AFFAIRS / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kuleba.
Foto: UKRINFORM/SHUTTERSTOCK / UKRINFORM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: IGOR' IVANKO / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES
1 / 7

På marken viner kulorna, i luften robotarna och i förhandlingsrummen slåss de med rappa tungor.

Ukrainas utrikesminister, Dmytro Kuleba, berättar i en längre intervju med ukrainska Pravda om spelet inför mötet med sin ryske dito Sergej Lavrov i Turkiet och om Ukrainas enda krav vid förhandlingsbordet.

– Allt kretsar kring det, och utan vilket kan det inte bli några överenskommelser, säger Kuleba.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba ville inte ta i hand med sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov när de i torsdags förra veckann träffades i Antalya, Turkiet, för ett första möte dem emellan sedan invasionen av Ukraina påbörjades.

Stämningen var på förhand spänd, och Kuleba uppger för Ukrainska Pravda att han inte hade några större förhoppningar på mötet – men säger sig insett vikten av diplomati.

– Han kallade mig Goebbels, så jag kallade honom Ribbentrop. Men vi hade en uppgift att sätta oss ned och komma överens om ett slut på kriget. Så vi fick lämna allt det där utanför förhandlingsrummet och tala allvar med varandra, säger Kuleba i en längre intervju med Pravda.

Han uttryckte en stor skepsis inför sin mötespartner, och bad därför en turkisk delegation att delta som vittnen. Och i slutändan är Kuleba nöjd med att mötet blev av.

– Men jag förstod att vi inte skulle uppnå någonting, att Lavrov inte var redo att fatta några beslut på detta möte, hävdar han.

15 punkter för fred – krav enligt Kuleba

I intervjun berättar Kuleba också om de krav som den ryska delegationen framfört, för att avsluta sin invasion. I onsdags rapporterade Financial Times om ett utkast om 15 punkter för ett fredsavtal, punkter som Kuleba hävdar är den ryska kravlistan.

– Det presenterades inte vid mitt möte med Lavrov, utan det hände i samband med förhandlingarna vid Belarusiska gränsen, säger Kuleba.

– Ryssland kom, lade ner dokumenten och sa - här är våra krav. Vår delegation tog detta dokument, började studera det, för att komma med motargument, fortsätter han.

Förhandlingarna ett ”skyttegravskrig”

Enligt utrikesministern är parterna långt från ett fredsavtal.

– Förhandlingarna är som ett skyttegravskrig. De sitter i sina skyttegravar, vi sitter i våra skyttegravar och vi skjuter på varandra med argument. Därför är det inte sant att säga att vi har gått med på de här sakerna (de 15 punkterna reds. anm.), säger Kuleba.

Han hävdar vidare att Ukraina egentligen bara har ett endaste krav för fred: ”säkerhetsgarantier”.

– Allt kretsar kring det, och utan vilket kan det inte bli några överenskommelser. Det här är nyckeln. Vi har alla lärt oss av den sorgliga erfarenheten av Budapestuppgörelsen säger Kuleba, då syftandes till en OSSE-uppgörelse 1994 där kärnvapenmakterna USA, Ryssland och Storbritannien skrev under ett avtal om att respektera självständigheten, den territoriella integriteten och att inte hota eller bruka våld mot Ukraina, Belarus och Kazakhstan.

Krigsvetaren: ”Det är det stora mysteriet i kriget”

Docenten Ilmari Käihkö om att Ryssland inte lyckats etablera luftherravälde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.