Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han jagade kvinnor att våldta mitt i Stockholm

Hiburahema Tangigora Jawara, 24, döms till fängelse i sex år och utvisning.
24-åringens spanska ID-kort.
24-åringen är medborgare i Spanien och döms nu för samtliga händelser till fängelse i sex år och utvisning.
Foto: Polisen / Polisen

Efter våldtäkten satt hon kvar på köksgolvet och bara skrek.

Hiburahema Tangigora Jawara, 24, hade tvingat sig in i hennes hem.

Hon var inte hans enda offer – nu döms han till fängelse och utvisning för att systematiskt ha jagat kvinnor att våldta i Stockholm om nätterna.

Våldtäkten skedde i en förort i södra Stockholm sommaren 2019. En kvinna hade träffat en vän och var på väg hem för att rasta sin hund vid 02 på natten.

En okänd man, som hon trodde kände någon i huset, följde efter henne in i trapphuset. Hon höll upp porten för honom, men när de kom till hennes dörr så tryckte han upp en kniv mot hennes hals, enligt kvinnan.

Hiburahema Tangigora Jawara tvingade henne att följa med till en skogsdunge utanför bostaden, där han bad om en cigarett, som hon kände sig tvungen att ge honom. Under dödshot tvingade han henne att låta honom följa med hem. Där våldtog han henne, och innan han gick tog han med sig kvinnans mobil.

Efter våldtäkten satt kvinnan en lång stund och skrek på köksgolvet. Hon var hemma från jobbet i åtta veckor efter händelsen.

Hiburahema Tangigora Jawara döms till fängelse och utvisning för att systematiskt ha jagat kvinnor att våldta i Stockholm.
Foto: Polisen
Rätten vill utvisa honom på grund av återfallsrisken och brottets allvarliga karaktär.

Hotade kvinnan med glasflaska

Nästa attack skedde då en kvinna var på väg hem till en vän efter ett krogbesök på Södermalm i oktober 2020. Hiburahema Tangigora Jawara följde efter henne in i ett trapphus på Bondegatan och tryckte upp en glasflaska mot henne, medan han höll för hennes mun.

Men hon lyckades skrika efter hjälp, och Tangigora Jawara flydde därifrån, har kvinnan sagt i förhör.

Senare samma kväll attackerade Tangigora Jawara nästa offer, nu i Hammarby sjöstad. En kvinna var på väg hem efter ett barbesök, då Tangigora Jawara tog strypgrepp och höll upp en krossad glasflaska mot hennes ansikte. Men hon lyckades fly in i en taxi.

Två veckor senare gick han till angrepp igen. Då visade 24-åringen sitt könsorgan för en kvinna som han hade stått och pratat med utanför ett Seven Eleven på Södermalm.

Hon blev upprörd och försökte gå därifrån, men han tryckte upp henne mot en vägg, slog henne och bet henne, enligt förhörsuppgifter. En person såg våldtäktsförsöket från sitt fönster och skrek, och Tangigora Jawara flydde därifrån.

Bild ur polisens förundersökning.
Foto: Polisen

Döms: Fängelse och utvisning

Kvinnan har sagt till polisen att hon känt sig desorienterad och otrygg efter händelsen, och att hon inte vågar gå i vissa områden i Stockholm sent på natten.

24-åringen är medborgare i Spanien och döms nu till fängelse i sex år och utvisning. Han fälls för människorov och våldtäkt i det första fallet, människorov och egenmäktigt förfarande i det andra, försök till människorov i det tredje och våldtäktsförsök i det fjärde. Vid samtliga överfall var hans uppsåt att våldta, enligt tingsrätten.

Han frikänns för ett fall av försök till människorov. Han nekar själv till alla anklagelser.

”Det kan antas att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet här i landet, och brotten är med hänsyn till den skada och kränkning som de har inneburit så allvarliga att han inte bör få stanna kvar i Sverige”, skriver Stockholms tingsrätt i domen.

Hiburahema Tangigora Jawaras advokat Bernardo Bernales säger att hans klient tänker överklaga domen.

– Han kan inte acceptera den. Han är inte nöjd med bevisvärderingen och anser inte att någon punkt är styrkt.

Det motsvara 37 000 brott mot kvinnor – under ett år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.