Juho Liikanen tyckte att han tog i lite onödigt mycket med svordomarna, så han erbjöd björnen skinka efter att han jagat bort den från terrassen.Juho Liikanen tyckte att han tog i lite onödigt mycket med svordomarna, så han erbjöd björnen skinka efter att han jagat bort den från terrassen.
Juho Liikanen tyckte att han tog i lite onödigt mycket med svordomarna, så han erbjöd björnen skinka efter att han jagat bort den från terrassen.
"Det var en så liten björn", säger Juho som jagade iväg djuret med hjälp av en kvast och finska svordomar. Foto: Privat"Det var en så liten björn", säger Juho som jagade iväg djuret med hjälp av en kvast och finska svordomar. Foto: Privat
"Det var en så liten björn", säger Juho som jagade iväg djuret med hjälp av en kvast och finska svordomar. Foto: Privat
Juho Liikanen överraskades i stugan av en ung björn som sniffat sig fram till en soppåse på terrassen. Foto: PrivatJuho Liikanen överraskades i stugan av en ung björn som sniffat sig fram till en soppåse på terrassen. Foto: Privat
Juho Liikanen överraskades i stugan av en ung björn som sniffat sig fram till en soppåse på terrassen.  Foto: Privat

Han jagade bort björnen – med finska svordomar och kvast

Publicerad

Kuusamobördiga Juho Liikanen överraskades i stugan av ett besök från en ung björn som sniffat sig fram till en soppåse på terrassen. 

Han skrämde bort björnen med en rad finska svordomar och en kvast. Men erbjöd sedan skinka som plåster på såren.

Videon som Juho Liikanen lade upp på sin Facebook väckte intresset hos en vän, tillika journalist på finska Yle, som skrev en artikel och delade videon. Den virala succén var snart ett faktum. 

– Det blev ettanyhet när det publicerades.

I videon ser man hur björnen försiktigt börjar dra till sig påsen och Juho öppnar fönstret och ropar högt åt den "Perkele, den rör du inte!" ackompanjerat av några väl valda finska svordomar. 

– Den sprider ut soporna och stökar till överallt. Det gjorde den hos grannen tidigare och vi for dit och städade för det är ingen hemma där, säger Juho Liikanen om varför han gick till en sådan hård verbal attack mot björnen som hoppade till av skrämsel, trillade av terrassen och sprang in i skogen.

Hötte med kvasten

Väl där ställer björnen sig några meter bort bakom ett träd och fortsätter kika på huset medan Juho Liikanen går ut och hötter med kvasten åt björnen som fortsätter göra nyfikna närmanden. 

Var du inte rädd?

– Nej, det var en så liten björn.

I soppåsen fanns gamla burkar och Liikanen tror björnen lockades av den söta maltlukten. Men för det stöldförsöket fick han alltså några väl valda ord och bannor. 

– Det var kanske lite onödigt hårt, så jag gav honom några skinkbitar efter som tröst. De åt han nog. Jag vågade inte ge dem från handen, men han skulle helt säkert ha ätit dem från handen.

"Fler björnar än människor"

I finnskogarna i Kuusamo i Norra Finland är björnmöten relativt vanliga, säger Liikanen.

– Det finns säkert fler björnar än människor här, säger han med ett skratt. 

Bara så sent som i går fick de påhälsning på nytt till stugan.

– Vi började på kvällen steka plättar och då kom en annan björn direkt tassande, lockad av den ljuvliga doften, så vi stängde fönstret. 

Liikanen säger dock att björnarna i trakten inte brukar komma så nära hus som dessa två.

– Det är väldigt ovanligt, men de har säkert blivit vana vid att hitta mat. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag