Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han jagade bort björnen – med finska svordomar och kvast

Juho Liikanen tyckte att han tog i lite onödigt mycket med svordomarna, så han erbjöd björnen skinka efter att han jagat bort den från terrassen.
"Det var en så liten björn", säger Juho som jagade iväg djuret med hjälp av en kvast och finska svordomar.
Foto: Privat
Juho Liikanen överraskades i stugan av en ung björn som sniffat sig fram till en soppåse på terrassen.
Foto: Privat

Kuusamobördiga Juho Liikanen överraskades i stugan av ett besök från en ung björn som sniffat sig fram till en soppåse på terrassen. 

Han skrämde bort björnen med en rad finska svordomar och en kvast. Men erbjöd sedan skinka som plåster på såren.

Videon som Juho Liikanen lade upp på sin Facebook väckte intresset hos en vän, tillika journalist på finska Yle, som skrev en artikel och delade videon. Den virala succén var snart ett faktum. 

– Det blev ettanyhet när det publicerades.

I videon ser man hur björnen försiktigt börjar dra till sig påsen och Juho öppnar fönstret och ropar högt åt den "Perkele, den rör du inte!" ackompanjerat av några väl valda finska svordomar. 

– Den sprider ut soporna och stökar till överallt. Det gjorde den hos grannen tidigare och vi for dit och städade för det är ingen hemma där, säger Juho Liikanen om varför han gick till en sådan hård verbal attack mot björnen som hoppade till av skrämsel, trillade av terrassen och sprang in i skogen.

Hötte med kvasten

Väl där ställer björnen sig några meter bort bakom ett träd och fortsätter kika på huset medan Juho Liikanen går ut och hötter med kvasten åt björnen som fortsätter göra nyfikna närmanden. 

Var du inte rädd?

– Nej, det var en så liten björn.

I soppåsen fanns gamla burkar och Liikanen tror björnen lockades av den söta maltlukten. Men för det stöldförsöket fick han alltså några väl valda ord och bannor. 

– Det var kanske lite onödigt hårt, så jag gav honom några skinkbitar efter som tröst. De åt han nog. Jag vågade inte ge dem från handen, men han skulle helt säkert ha ätit dem från handen.

"Fler björnar än människor"

I finnskogarna i Kuusamo i Norra Finland är björnmöten relativt vanliga, säger Liikanen.

– Det finns säkert fler björnar än människor här, säger han med ett skratt. 

Bara så sent som i går fick de påhälsning på nytt till stugan.

– Vi började på kvällen steka plättar och då kom en annan björn direkt tassande, lockad av den ljuvliga doften, så vi stängde fönstret. 

Liikanen säger dock att björnarna i trakten inte brukar komma så nära hus som dessa två.

– Det är väldigt ovanligt, men de har säkert blivit vana vid att hitta mat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.