Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han iscensatte sin egen död – lever nu under ständigt beskydd

Den ryske, regimkritiske journalisten Arkadij Babtjenko. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Han var officiellt död i ett dygn.

Nu berättar ryske journalisten Arkadij Babtjenko i en intervju med Dagens Nyheter om det iscensatta mordet, sitt övervakade liv – och rädslan att dödas på riktigt.

– Nu sitter jag i en jävla bunker. Jag har ingenting, säger han till DN.

Det var i slutet av maj i år som den internationellt hyllade, ryske regimkritiske journalisten Arkadij Babtjenko uppgavs ha skjutits ihjäl utanför sitt hem i Kiev i Ukraina.

Dödsbudet uppmärksammades över hela världen och misstankarna riktades snabbt mot ryska staten då Babtjenko var en skarp kritiker av regimen i sitt hemland och tidigare tvingats fly sitt hemland. 

Men ett dygn senare framträdde en levande Arkadij Babtjenko på en presskonferens.

Lever under ständigt livvaktsbeskydd

Han förklarade att han iscensatt sin egen död tillsammans med den ukrainska säkerhetstjänsten, för att på så vis avslöja en rysk mordkomplott mot flera journalister.

– Jag vill be om ursäkt för vad alla har behövt gå igenom. Jag är ledsen, men det fanns inget annat sätt att göra det på, sa han under presskonferensen.

Ett halvår senare lever Arkadij Babtjenko på hemlig ort under ständigt livvaktsbeskydd.

I en exklusiv intervju med Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén beskriver han sin tillvaro:

– Mitt liv har ändrats i grunden. Allt har förändrats, jag bestämmer inte om någonting längre. Jag måste få tillstånd för varje enskilt möte, och varje gång jag ska träffa någon är det en specialoperation. I mitt liv händer inte mycket. Jag sitter på ett bevakat ställe och gör ingenting.

Babtjenko: Ryssland är min fiende

Trots isoleringen har han dock möjlighet att via internet publicera en egen tv-show på den krimtatariska kanalen ATR, en radioshow i veckan på Radio Novoje Vremja i Kiev samt skriva långa journalistiska inlägg på sin Facebook sida där han fortsätter uttrycka kritik mot den ryska regimen.

– Nu sitter jag i en jävla bunker. Jag har ingenting. Tror du jag tänker älska det här landet? Nej, jag älskar det inte. Ryssland är min fiende och för mig är fienden svart, säger Arkadij Babtjenko till DN.

Han fruktar att bli dödad på riktigt och är även orolig för att bli statslös inom en snar framtid. Arkadij Babtjenkos pass går ut om två år och efter det som hände den saudiska journalisten Jamal Kashoggi, som mördades när han gick in på den saudiska ambassaden i Turkiet, törs inte Babtjenko närma sig den ryska ambassaden för att förnya sitt pass.

"Gör allt för att hålla mig vid liv"

– Det är så mitt liv ser ut just nu. Antingen lever jag med livvakt eller också blir jag skjuten. Jag har god uppfattning om riskerna och jag förstår att just nu är risken för att jag inte överlever under de närmaste fem åren större än möjligheterna att jag överlever. Men jag kommer ändå att göra allt för att hållas vid liv, säger Arkadij Babtjenko.