Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han hotas till livet efter satirklipp på Youtube

Det omtalade videoklippet på Youtube blev för mycket.

Satirikern Abdishakour Mohamed Ali har hängts ut på högerextrema sajter – och hotats till livet.

– En person hoppades att jag skulle få cancer och sa att jag borde åka hem till Afrika, säger Abdishakour till Expressen.

Härom veckan publicerade satirikern Abdishakour Mohamed Ali – mer känd som Bängan Lagerblad – ett videoklipp på Youtube.

I klippet var Abdishakour klädd i en gammal, svensk polisuniform och han stoppade resenärer på en tunnelbanestation i Stockholm.

Tanken med klippet var att uppmärksamma och visa en annan sida av de omdiskuterade Reva-kontrollerna då polisen kontrollerar papperslösa.

Bängan Lagerblad.
– Jag vet inte om du är svensk, visa ditt pass, säger Abdishakour till en av de personer som han stoppar.

"Ganska allvarliga hot"

Meningen var att skapa reaktioner.

Och reaktioner har han fått.

Tiden efteråt har kantats av påhopp, grova hot och även dödshot, och Abdishakour har hängts ut på högerextrema sajter och forum. Dessutom blev han anmäld till diskrimineringsombudsmannen för hets mot folkgrupp.

Abdishakour beskriver veckan som "väldigt hektisk".

– Jag var inte riktigt beredd på att reaktionerna skulle komma så snabbt. Det var många som såg klippet, drygt 100 000 på fyra dagar. Det var målet från början, men det blev lite mycket för det var ganska allvarliga hot, säger Abdishakour till Expressen.

Väckte frågor

Men faktum är att det uppmärksammade klippet var iscensatt. "Ett socialt experiment", som Abdishakour själv kallar det. De personer som stoppas i klippet är i själva verket skådespelare.

Många har hört av sig till Abdishakour och sagt att han "gick för långt" i klippet, vilket fick honom att ställa frågan:

– Men hade folk verkligen reagerat om det var en papperslös som stoppades?

Abdishakour går igenom många av de hotfulla meddelanden som han har fått.
Drygt en vecka efter det omtalade videoklippet har Abdishakour laddat upp ett nytt klipp där han läser upp exempel på de hot och kommentarer som har strömmat in.

"Jag ångrar inget"

– Jag är satiriker. Samhällskritiker. Humanist. Och svensk, säger Abdishakour i videon, och berättar vidare om hur han och många andra har vuxit upp med rasismen ständigt närvarande.

Och rasismen blev extra tydlig efter det omtalade klippet på Youtube.

– Jag har jag sett en del på min Facebooksida, där finns kommentarerna kvar. Det är rätt intressanta debattinlägg där folk tycker att jag gått över gränsen. En person hoppades att jag skulle få cancer och sa att jag borde åka hem till Afrika. Sen finns det ju sajter som hängt ut mig och jag har fått väldigt många hot på Twitter, säger Abdishakour, och avslutar:

– Men jag ångrar givetvis inte mitt sociala experiment. Mitt mål nåddes. Jag är stolt över det.


Titta på Abdishakours senaste video i spelaren ovan. Klicka här för att se det första, omtalade videoklippet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.