Han hotas till livet efter satirklipp på Youtube

Publicerad

Det omtalade videoklippet på Youtube blev för mycket.

Satirikern Abdishakour Mohamed Ali har hängts ut på högerextrema sajter – och hotats till livet.

– En person hoppades att jag skulle få cancer och sa att jag borde åka hem till Afrika, säger Abdishakour till Expressen.

Härom veckan publicerade satirikern Abdishakour Mohamed Ali – mer känd som Bängan Lagerblad – ett videoklipp på Youtube.

I klippet var Abdishakour klädd i en gammal, svensk polisuniform och han stoppade resenärer på en tunnelbanestation i Stockholm.

Tanken med klippet var att uppmärksamma och visa en annan sida av de omdiskuterade Reva-kontrollerna då polisen kontrollerar papperslösa.

Bängan Lagerblad.
– Jag vet inte om du är svensk, visa ditt pass, säger Abdishakour till en av de personer som han stoppar.

"Ganska allvarliga hot"

Meningen var att skapa reaktioner.

Och reaktioner har han fått.

Tiden efteråt har kantats av påhopp, grova hot och även dödshot, och Abdishakour har hängts ut på högerextrema sajter och forum. Dessutom blev han anmäld till diskrimineringsombudsmannen för hets mot folkgrupp.

Abdishakour beskriver veckan som "väldigt hektisk".

– Jag var inte riktigt beredd på att reaktionerna skulle komma så snabbt. Det var många som såg klippet, drygt 100 000 på fyra dagar. Det var målet från början, men det blev lite mycket för det var ganska allvarliga hot, säger Abdishakour till Expressen.

Väckte frågor

Men faktum är att det uppmärksammade klippet var iscensatt. "Ett socialt experiment", som Abdishakour själv kallar det. De personer som stoppas i klippet är i själva verket skådespelare.

Många har hört av sig till Abdishakour och sagt att han "gick för långt" i klippet, vilket fick honom att ställa frågan:

– Men hade folk verkligen reagerat om det var en papperslös som stoppades?

Abdishakour går igenom många av de hotfulla meddelanden som han har fått.
Drygt en vecka efter det omtalade videoklippet har Abdishakour laddat upp ett nytt klipp där han läser upp exempel på de hot och kommentarer som har strömmat in.

"Jag ångrar inget"

– Jag är satiriker. Samhällskritiker. Humanist. Och svensk, säger Abdishakour i videon, och berättar vidare om hur han och många andra har vuxit upp med rasismen ständigt närvarande.

Och rasismen blev extra tydlig efter det omtalade klippet på Youtube.

– Jag har jag sett en del på min Facebooksida, där finns kommentarerna kvar. Det är rätt intressanta debattinlägg där folk tycker att jag gått över gränsen. En person hoppades att jag skulle få cancer och sa att jag borde åka hem till Afrika. Sen finns det ju sajter som hängt ut mig och jag har fått väldigt många hot på Twitter, säger Abdishakour, och avslutar:

– Men jag ångrar givetvis inte mitt sociala experiment. Mitt mål nåddes. Jag är stolt över det.

 

Titta på Abdishakours senaste video i spelaren ovan. Klicka här för att se det första, omtalade videoklippet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag