Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han hölls fången hos al-Qaida: ”En lång kamp”

Johan Gustafsson satt fången i 5 år och 7 månader – berättar i ny dokumentär.
Johan Gustafsson berättar om kidnappningen i en ny SVT-dokumentär.Foto: YOUTUBE
Johan Gustafsson satt fången i fem år och sju månader.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Till en början dokumenterade Johan Gustafsson sin resa genom Afrika.Foto: PRIVAT

Fem år och sju månader – så länge satt Johan Gustafsson fången efter att ha blivit kidnappad i Mali.

I SVT:s ”Fånge hos al-Qaida” berättar han om resan där det värsta möjliga inträffade.

– Vi var rädda för olyckor och brott, men vi hade aldrig kunnat föreställa oss det som sedermera skulle hända, säger Johan Gustafsson i dokumentären.

Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Spanien – och till sist Afrika runt. 

Det är den 4 oktober 2011 som resan börjar. Johan Gustafsson ska åka motorcykel runt den afrikanska kontinenten tillsammans med en vän. Han ska filma sina upplevelser – allt från det sista avskedet med familjen till första visumet i Marocko.

Johans familj känner en blandning av oro och förväntan. För flickvännen Zhang Wen lämnar han efter sig ett stort frågetecken.

– Jag frågade honom när han skulle komma tillbaka och han gav mig ett svar som fick hjärtat att sjunka, för han sa att han inte visste. För mig var det som en engångsbiljett, att han lämnade mig, säger hon till SVT.

”Nu är det slut”

I SVT:s dokumentär ”Fånge hos al-Qaida” fortsätter Johan Gustafssons resa genom Afrika. Han filmar ögonblicket då han går skilda vägar med resekompisen för att mötas några veckor senare. Han filmar även sitt beslut att följa med några andra resenärer till Timbuktu i Mali. 

Situationen i området beskrivs som oroande på nyheterna, men det vet Johan Gustafsson inte om.

– Den bilden som jag hade av Mali, det var att norra Mali och öknen kan man inte åka till, men Timbuktu och Gao är säkra. Vad jag inte visste var att det var en situation som höll på att utvecklas och förändras, säger han i SVT:s dokumentär.

Johan Gustafsson filmade sin resa genom Afrika.Foto: PRIVAT

Den 25 november befinner sig Johan Gustafsson på ett hotell tillsammans med Sjaak Rijke från Nederländerna och Stephen Malcolm från Sydafrika. Han hör ett tumult utanför. 

När han tittar ut ser han rätt in i en kalasjnikov.

– Man bara tänker att nej, nu är det slut, säger Johan Gustafsson i dokumentären.

En man från Tyskland skjuts ihjäl. Johan Gustafsson, Sjaak Rijke och Stephen Malcolm kidnappas. De förs bort med en van. De skriker och väntar.

– Det är bedövande länge, man bara ligger där timme efter timme och du bara vet att du kommer längre och längre ifrån, säger Johan Gustafsson till SVT.

Först 9 december tar terrorgruppen al-Qaidas nordafrikanska gren, Aqim, på sig ansvaret för dådet. En bild på gisslan blir offentlig. 

Då är Johan Gustafsson redan i i terrororganisationens förvar. Där ska han bli kvar i fem år och sju månader. 

Hölls fastkedjade

I dokumentären beskriver Johan Gustafsson hur de blev fastkedjade med handbojor om fötterna och vristerna om nätterna. I början fick de mat, men senare fick de ta hand om det själva. När de skulle tvätta sig var det med en iskall balja vatten som alla tre delade på.

– Den första tiden tänker man väldigt desperata åtgärder man kan göra. Ska man försöka fly i öknen, ska man försöka ta ett vapen? Den idén fanns ju också, säger Johan Gustafsson i dokumentären.

Under åren som gick släppte al-Qaida grenen Aqim korta filmer med de fångade.

Snart uppstår en splittring mellan Johan Gustafsson, Sjaak Rijke och Stephen Malcolm. De två andra tror att de kommer få hjälp, att något land kommer att betala för att få ut dem. Johan Gustafsson är inte så positiv.

De har fått besked om att sex månader är en lång tid att hållas fången. Johan Gustafsson ser det som ett tidsglas, med livet som innehåll. Han börjar isolera sig från de andra och märker att det skär sig.

– Vi lyckades inte samarbeta om någonting. Jag tror att de flesta tänkte att vad bra att ni åtminstone hade varandra, men faktum är att jag hellre hade suttit ensam. Det hade varit lättare för mig, tror jag, säger Johan Gustafsson till SVT.

Konverterar till islam

Senare får Johan Gustafsson reda på att andra som fångats valt att konvertera till islam, något som kan hjälpa ens situation. Han väljer att göra det.

Efter det får han gå fri på området. Han får äta och be tillsammans med sina fångherrar. Han berättar att han tvingas ljuga om en tro som han inte har.

– Det var otroligt tröttsamt, och ensamt, säger Johan Gustafsson i SVT.

Långsamt går ett år förbi. I Mali är läget spänt. 

Vid ett tillfälle försöker Johan Gustafsson fly, ensam genom öknen. 

– Den känslan när man går där mitt i natten, det är en fantastisk känsla. Det var otroligt, säger han i dokumentären.

Johan Gustafsson försöker att bli hittad av någon som kan hjälpa honom, men när han tillslut blir upptäckt är det av fel människor. Än en gång blir han fångad – men inte dödad.

Eftersom han konverterat till islam får terrororganisationen Aqim inte avrätta honom.

– Det gjorde den här tiden till ett fängelsestraff, inte ett dödsstraff, säger Johan Gustafsson till SVT.

”Man känner en trötthet”

Johan Gustafsson tillåts skicka några videomeddelanden till sin familj och sin flickvän. Han säger att han tänker på dem, att han saknar dem.

I april 2015 – tre och ett halvt år efter kidnappningen – frias medfången Sjaak Rijke av franska specialstyrkor. Vid det laget har han flyttats från området där Johan Gustafsson sitter fångna. 

Sjaak Rijke hittas av en slump. Johan Gustafsson blir kvar.

Kravet från Aqim är en lösensumma på fem miljoner dollar - motsvarande 40 miljoner kronor. Åren fortsätter att passera.

Eftersom Johan Gustafsson konverterade till islam kunde terrororganisationen Aqim inte döda honom.Foto: SVT

– Man känner av en trötthet efter en lång kamp. Jag var redo för mer, men då blev det plötsligt en slags förlösning, säger Johan Gustafsson i dokumentären.

När ögonblicket till slut kommer har ett liv hunnit bli till i fångenskap hos al-Qaida. Johan Gustafsson får besked om att han ska fara i väg, och han reser med en van i 40 timmar. 

Det är den 25 juni 2017 när Johan Gustafsson äntligen blir frisläppt.

Landar på Arlanda

Han landar på Arlanda med ett av regeringens flygplan. Han välkomnas av utrikesminister Margot Wallström (S) och sin familj. Där står även Zhang Wen, flickvännen han lämnade med ett frågetecken.

I dag har det gått drygt två år sedan dess. För Johan Gustafsson finns en bit av honom fortfarande kvar i Saharas öken.

– Jag har väldigt starka känslor därifrån, även positiva, åtminstone från miljön. Det var ju mitt liv där, men på sikt kommer det säkert att minska.

SVT:s dokumentär ”Fånge hos al-Qaida” visas på SVT 1 på tisdag 3 september klockan 21.00. Dokumentären finns därefter att se på SVTPlay.

Kidnappade svenskar genom historien

1988: FN-observatören Jan Stening kidnappas i Libanon och anklagas för spioneri. Han släpps efter närmare fyra veckor.

1991: Ingenjörerna Jan Ole Loman och Johan Jansson rövas bort av gerilla vid sin arbetsplats på ett kraftverksbygge i indiska Kashmir. De flyr efter 97 dygn.

1994: De Skanska-anställda Danny Applegate och Tommy Tyrving tas som gisslan av Farc-gerillan i Colombia. De släpps i maj 1995. Medieuppgifter om att 45 miljoner kronor betalats dementeras.

1998: Missionärsparet Paulina och Daniel Brolin kidnappas i Dagestan i Ryssland och förs till Tjetjenien. De släpps efter 165 dygn.

1998: Paret Jens Olsson och Ann-Charlotte Jönsson tas vid gränsen Kongo-Kinshasa/Uganda där de ska se på gorillor. De tros ha kidnappats av en gerilla och har aldrig hörts av.

2001: Björn Rugsten hålls i en och en halv månad av mai mai-gerillan i Kongo-Kinshasa.

2011: I november kidnappas Johan Gustafsson i Mali av Aqim, al-Qaida i islamiska Maghreb.

2013: I november kidnappas journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström i Syrien. De släpptes strax efter nyår 2014.

2014: I januari förs fem medarbetare, varav en svensk, från Läkare utan gränser bort i Syrien. De släpps under våren. Obekräftade uppgifter säger att de hölls av Islamiska staten.

2015: Missionärerna Thomas Olsson och Martin Reén, släpps efter ett år som gisslan i Syrien. Troligen hölls de av al-Qaida-kopplade al-Nusrafronten.

KÄLLA: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.