Han hemligstämplade uppgifter om Billström

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Reinfeldt hemligstämplade uppgifter kring Billströms aktieköp.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold
Förundersökningen kring migrationsminister Tobias Billströms aktieaffärer lades nyligen ner.
Foto: Foto Gunnar Seijbold

Förundersökningen kring migrationsministern Tobias Billströms aktieaffärer i Northland Resources lades nyligen ner.

Nu berättar TV4 Nyheterna att Fredrik Reinfeldt hemligstämplat uppgifter kring Billströms aktieköp i bolaget Lappland Goldminers för att han inte ska "lida skada eller men."

Det var i början på september som Tobias Billström hamnade i blåsväder.

TV4 Nyheterna avslöjade att bara fem dagar efter att regeringskansliet fick information om att statliga LKAB diskuterade en räddningsplan med företaget Northland Resources, köpte migrationsministern 30 000 aktier i det krisande gruvbolaget.

"Inga fler tvivel"

Han meddelade då att han "inte hade mer information än marknaden i stort", men uppgav för Expressen.se att han skulle sluta handla med aktier.

– För att få ett bättre avstånd och att inga fler tvivel ska uppstå har jag numera en utomstående förvaltare av alla mina aktier och kommer inte själv att handla med aktier så länge jag är statsråd, sa han i en skriftlig kommentar.

En förundersökning startades direkt efter händelsen, men lades ner i slutet på oktober.

"Det är vår uppgift att granska misstankar kring finansmarknadsbrott. I det här fallet har det inte gått att bevisa att Tobias Billström haft insiderinformation när han tidigare i år köpte aktier i Northland Resources", skriver chefsåklagare Martin Tidén i ett pressmeddelande.

"Inte offentliga handlingar"

Men nu stoppas även granskningen av Tobias Billströms tidigare aktieaffärer av Fredrik Reinfeldt.

När TV4 Nyheterna begärde ut information kring ett aktieköp i guldbolaget Lappland Goldminers, avslogs begäran om att få veta datumet som han köpte aktier.

I beslutet motiveras beslutet, som är påskriven av statsministern, av att det "inte står klart att uppgiften kan röjas utan att Billström lider skada eller men"

– Normalt sett är inte de här datumen för inköp offentliga handlingar, säger Tobias Billström till TV4.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.