Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han har nallat sin sista soptunna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En av de orädda björnarna som härjar utanför Piteå. Ryktet om dem är vida spritt, och folk har vallfärdat dit för att få se en livslevande nalle. Men i helgen ska de skjutas.
Foto: TORLEIF

SJULSMARK. Orädda björnar som glufsar i sig sopor har blivit en attraktion i Sjulsmark utanför Piteå.

Björnturisterna vallfärdar dit i långa karavaner. Men de är för närgångna och länsstyrelsen varnar för olycksrisken.

I natt sköts en av björnarna.

Tre björnar har spridit skräck bland de boende i Sjulsmarks-trakten. De har länsat soptunnor och smugit allt närmare inpå husknutarna. - Det är obehagligt, säger Ulla-Britt Bergman, 54. I natt sköts en av björnarna efter beslut av Länsstyrelsen Risken för att en människa ska skadas hade blivit för stor. Ulla-Britt som bor i Tranu-träsk hade fått påhälsning flera gånger. Björnen kalasade på hennes sopor och i går när hon kom hem från jobbet fanns det färska björnspår på tomten.

Vågar inte gå ut

 Numera håller hon sig inne på kvällarna. Men det är många som inte följer hennes exempel. Med skräckblandad förtjusning vallfärdar nyfikna till den lilla vägen utanför hennes hus. - Björnen har varit här fyra kvällar och den är helt orädd, säger Ulla-Britt. Trots alla människor som stått runt omkring har den mumsat i sig soporna på vägen. Men i går blev det för mycket. Hundratals björnspanare fick vända hem utan att ha sett någon nalle. Och det visade sig vara sista chansen att få se den i livet.

"Det här är inte Skansen"

Andersson.- Alla nyfikna har bidragit till beslutet om skyddsjakt. Vi är rädda för att det ska inträffa en olycka, säger Jan-Olov Westerberg på länsstyrelsen:  Det här är inte Skansen - det handlar om rovdjur i naturen och blir de provocerade kan de skada någon. Morgonjakt Tanken var att björnen skulle skjutas i dag på morgonen, men länsstyrelsens jägare fick korn på nallen i natt. På söndag inleds björnjakten officiellt. - Då är det möjligt att kvarvarande björnar skjuts säger Anna von Sydow, naturvårdsdirektör i ett pressmeddelande till TT. - Vi kommer garanterat ta dem, säger jägaren Torleif Andersson till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.