Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han häktas för mord på Eva-Marree, 27

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expojkvännen Joel Kirungi Kabagambi, 31, häktats på sannolika skäl misstänkt för mord.
Foto: Roger Vikström, Privat

I torsdags dödades Eva-Marree Smith Kullander, 27, när hon skulle träffa sin son.

Nu har expojkvännen Joel Kirungi Kabagambi, 31, häktats på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. 

Han nekar till anklagelserna.

Eva-Marree Smith Kullander skulle under torsdagen träffa sin son i ett sammanträdesrum på ett utrednings- och behandlingshem för barn och familjer i Västerås. 

Efter en vårdnadstvist med expojkvännen Joel Kirungi Kabagambi hade hon inte träffat sonen på länge, och mötet under torsdagen skulle vara det andra på ett och ett halvt år. Men det slutade i en tragedi

Polisen misstänker att expojkvännen bara några minuter in på mötet gick till angrepp och högg ihjäl Eva-Marree. 

Ytterligare en anställd på socialtjänsten som var på plats skadades svårt.

I dag häktades Joel Kirungi Kabagambi på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

– Han medgav inte de misstankar han häktats för, men han medgav att han på sannolika skäl är misstäkt för grov misshandel i två fall, säger åklagare Carl-Johan Norström.

Enligt advokat Caroline Fagerberg, som bistod Kabagambi under dagens förhandlingar, har han förnekat anklagelserna om mord och mordförsök.

– Klienten har förnekat att det skulle finnas sannolika skäl till mord och mordförsök, men han medger att han utövat våld och medger även grov misshandel, säger Caroline Fagerberg.

Så han har alltså förnekat anklagelserna om mord och mordförsök?

– Ja, precis, säger Caroline Fagerberg.

Hur är det med honom nu?

– Han mår väldigt dåligt psykiskt och han känner sig väldigt orolig över barnen och hur de har det.

Senast 9 augusti måste åklagare väcka åtal.

– Det som händer nu är att vi måste klarlägga händelseförloppet ytterligare. Det är fler pusselbitar att lägga och motivbilden måste vi klarlägga, säger Carl-Johan Norström.

Kabagambi kommer att sitta häktad åtminstone fyra veckor nu, något som han och advokaten bestred. De ville se två veckors häktningstid.

"Bedömer bevisläget som mycket gott"

Det blev bara en kort förhandling, mellan tio och femton minuter, enligt Carl-Johan Norström. 

– Jag bedömer bevisläget som mycket gott. Målsäganden som överlevde attacken har lämnat en mycket bra berättelse för hur det gick till. Vad hon sagt vill jag inte säga, han ska höras mot de uppgifterna. Vi söker fler vittnen men bevisläget är mycket gott, säger Norström.

Kabagambi har ett förflutet där han dömts för ringa narkotikabrott och flera gånger för våldsbrott, senast 2010 då han misshandlade en man med en stekpanna. 

I början av 2000-talet utfärdade en åklagare i Västerås besöksförbud mot Kirungi Kabagambi, där han förbjöds alla former av kontakt med två jämnåriga kvinnor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.